Inundatiile au prins din nou pe nepregatite judetul. La doua saptamani dupa ce primarii au fost mustruluiti de catre autoritatile judetene pentru ca nu s-au pregatit de eventualitatea unor calamitati devenite deja obisnuinta pentru aceasta perioada - cu atat mai mult cu cat specialistii avertizasera in legatura cu posibilitatea ca topirea zapezii, coroborata cu gradul de saturatiei al solului, sa declanseze noi inundatii - apele Muresului s-au revarsat pentru prima oara in acest an.

Pana ieri, la ora 14, fusesera afectate zona Iernut si valea Muresului superior.

Cea mai grava situatie se inregistra in comuna Cuci, unde localitatea Dataseni a fost izolata, ca urmare a faptului ca drumul care face legatura cu localitatea Lechinta a fost acoperit de ape, nivelul acestora depasind 40 de centimetri, iar in sat au ramas izolati aproximativ 600 de oameni.

Potrivit primarului Ilie Suta, comandamentul local pentru situatii de urgenta a evaluat situatia si a luat masurile necesare, astfel incat localitatea a fost aprovizionata din timp. De asemenea, a fost contactat coordonatorul SMURD, dr.

Raed Arafat, care le-a promis celor din Dataseni ca, in cazul in care se vor inregistra cazuri de urgenta, va trimite echipajul de salvare cu elicopterul.

Primarul Suta a precizat ca au fost mobilizate toate tractoarele din comuna, intrucat autoritatile au transmis avertizari privitor la o viitura puternica ce urma sa ajunga in Cuci in aceasta dimineata, iar legatura telefonica este pastrata prin intermediul a doi consilieri locali aflati in

Dataseni. De asemenea, a precizat primarul, in cazul in care se impune, alimentele vor fi transportate in sat cu barcile. Potrivit comunicatului Prefecturii, in comuna Cuci au fost inundate 200 ha teren arabil, 150 ha pasuni si fanete.

Ilie Suta a precizat ca exista un proiect de inaltare cu un metru a drumului care face legatura dintre Lechinta si Dataseni, lucrarile urmand sa fie finalizate pana anul viitor.

Si orasul Iernut a avut de suferit in urma umflarii Muresului, pana ieri, in jurul orei 16, fiind inundate 489 de hectare, dintre care 303 ha arabil, 104 ha de fanete si 82 ha de pasuni.

De asemenea, apele au blocat DJ 152 A dintre Iernut si Lechinta pe o portiune de peste 800 de metri, nivelul apei atingand pe unele portiuni 60 cm. In aceste conditii, politia a interzis accesul autoturismelor, iar circulatia a fost deviata cu peste 50 de kilometri, pe ruta Targu Mures-Band-Lechinta.

De asemenea, in sase gospodarii din localitatea Cipau au fost inundate curtile, fara insa ca apa sa ajunga in casa.

Potrivit primarului Vasile Cornea, autoritatile din Iernut se pregateau ieri pentru viitura asteptata in aceasta dimineata, in jurul orei 4, fiind evacuate animalele si cerealele din gospodariile aflate in zonele cu risc crescut de inundatii.

Cornea a precizat ca Primaria Iernut are in dotare o motopompa de mare putere, iar echipele de interventie vor fi in stare de alerta pana la diminuarea pericolului.

Inundatiile de ieri au afectat si comuna Ogra, unde, potrivit Prefecturii Mures, apele au acoperit 90 ha teren arabil, 70 ha pasuni si fanete, iar drumul judetean care face legatura intre localitatile Ogra si Dileul Vechi a fost inundat pe o portiune de 700 de metri, fiind afectate doua poduri si un podet.

De asemenea, in localitatile Sanpaul, Dileu, Chirileu si Sanmarghita au fost inundate 390 ha teren arabil, 110 ha pasuni si 4 km de drum comunal.

Potrivit sefului de cabinet al prefectului, Marius Ichim, Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta este in situatie de alerta si monitorizeaza datele, insa situatia este mai putin grava in comparatie cu anul trecut.

Ichim a precizat, de asemenea, ca Guvernul va aproba in curand cateva miliarde de lei pentru indepartarea efectelor inundatiilor din 2005.

"Am discutat cu dr. Raed Arafat si ni s-a spus ca daca apare o urgenta medicala sau o situatie deosebita, cum ar fi o nastere, va veni imediat elicopterul SMURD", Ilie Sota, primar Cuci

„Ne asteptam la o viitura pe la 3-4 dimineata si estimam ca nivelul apelor va creste cu 40-50 de centimetri. Noi suntem pregatiti, i-am avertizat pe cei din zonele cu risc si am identificat adaposturi pentru animale si pentru cerealele din gospodariile amenintate de ape", Vasiel Cornea, primar Iernut