Finantarile pentru ultima faza a Programului „Fermierul" vin tot mai greu. Cel putin asa sustin unii agricultorii ieseni, care au depus la banca proiecte pentru a obtine bani prin acest program. Unul dintre aceste cazuri este al inginerului Anton Zapodeanu, din localitatea Halaucesti, judetul Iasi.

Acesta a accesat recent Programul „Fermierul" pentru o serie de investitii directe, precum achizitia unei combine, a unui tractor si a unor utilaje aferente in valoare totala de 225.000 de euro. Potrivit investitorului, banca solicitata nu ar agrea societatile restrinse.

„Asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate obtin cu greu finantare prin Programul „Fermierul".Ei vor sa lucreze cu societati mari, care au capitaluri mari si care depun, de asemenea, garantii consistente", ne-a declarat Anton Zapodeanu.

„Proiectul nu e eligibil SAPARD"

La inceputul acestei luni, mai exact pe 8 martie, Anton Zapodeanu a primit raspunsul din partea bancii solicitate in ceea ce priveste finantarea proiectului sau. „Va aducem la cunostinta ca proiectul nu este eligibil in cadrul programului SAPARD si nu puteti primi finantare, intrucit nu se respecta prevederile Ordinului nr. 100/2006", se sustinea in comunicatul bancii.

Surprinzator, dar proiectul avea avizul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, precum si cel al SAPARD. „Din punct de vedere al prevederilor SAPARD, proiectul lui Anton Zapodeanu este eligibil. Noi i-am facut pre-verificari, chiar eu l-am verificat si am constatat ca e eligibil. De altfel, filtrul de la SAPARD e mai tare decit orice alt filtru.

Institutiile bancare trebuie sa constientizeze, de altfel, ca doar administreaza banii Ministerului Agriculturii", ne-a declarat Eugen Ticau, directorul Biroului Regional 1 Nord-Est SAPARD.

Trei banci pentru „Fermierul"

Incepind din acest an, fondurile pentru Programul Fermierul vor fi administrate de trei banci: BRD-Groupe Société Générale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si Banca Comerciala Carpatica (BCC). Astfel, se vor evita si situatiile in care o banca termina banii alocati pentru acest program. „Fondurile gestionate de BCR au fost epuizate pe anul 2005.

Din cite stim, centrala bancii i-a solicitat Ministerului Agriculturii o suplimentare de fonduri si acum se asteapta un raspuns in acest sens. BCR va participa, de altfel, la ce-a de-a doua licitatie organizata pentru administrarea fondurilor din Programul «Fermierul», ce va fi organizata in acest an", ne-a declarat Vladimir Fodor, director executiv adjunct la BCR, sucursala Iasi.