Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a fost curtat de Alianta DA pentru a deveni ministru.

Aflat la Cluj cu ocazia inscaunarii IPS Bartolomeu Anania ca mitropolit, Bogdan Olteanu, proaspatul presedinte al Camerei Deputatilor, a scapat porumbelul: "…Aveti la Cluj oameni de valoare, ca Marius Nicoara, caruia i s-a propus chiar un post de ministru, dar a refuzat…".

Desi declaratia a fost facuta in timpul unei emisiuni televizate, doar GAZETA a mers pe firul declaratiei.

La Finante

In ciuda declaratiei lui Olteanu, misterul asupra carui portofoliu i-a fost oferit lui Nicoara persista. "In urma cu cateva luni mi-a fost oferit postul de ministru, dar am refuzat, deoarece eu mi-am luat un angajament la Cluj pe care vreau sa-l duc la bun sfarsit. De altfel, mie imi place foarte mult in Cluj si nu vreau sa plec de aici.

In ceea ce priveste postul de ministru, nu pot sa va spun despre care post este vorba, deoarece nu vreau sa supar pe nimeni, sa se simta jigniti pentru faptul ca eu am fost primul intrebat daca doresc sa ocup respectivul post.

Nu s-a stiut de aceasta oferta primita, deoarece propunerea a venit intr-o discutie privata cu Bogdan Olteanu si Calin Popescu Tariceanu", a declarat Marius Nicoara. La randul sau, Olteanu a marturisit, sec, ca nu are de declarat mai mult decat a facut-o la Cluj.

GAZETA a aflat insa din surse sigure ca lui Nicoara i s-a propus nici mai mult nici mai putin decat postul de ministru al Finantelor Publice. Asta, dupa ce Banca Mondiala l-a desemnat pe fostul ministru, Ionut Popescu, ministrul de Finante al anului din Europa in dezvoltare.

Dupa demiterea lui Popescu, portofoliul a fost preluat de Sebastian Vladescu, care se afla si in prezent in functie.

Ideea potrivit careia lui Nicoara i s-a propus portofoliul educatiei si invatamantului, inaintea fostului prefect de Cluj - Mihail Hardau - nu sta in picioare, Nicoara neavand aproape nimic in comun cu invatamantul.

De asemenea, prin algoritm, „invatamantul" apartine PD, iar „Finantele" PNL, Nicoara fiind liberal.

Portret de finantist

Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, este clujean get-beget, fiind nascut in anul 1958, la Cluj-Napoca. A terminat Liceul George Cosbuc, dupa care a absolvit Facultatea de mecanica. In politica a intrat la inceputul anilor ‘90, cand s-a inscris in PNL, fiind primul presedinte al filialei de tineret.

In 2001 a fost ales presedinte al PNL Cluj, anul acesta a fost reales, iar din 2004 este presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Marius Nicoara este o personalitate marcanta atat pe scena politica locala, cat si la nivel central.

Nicoara se afla atat in topul celor mai bogati 50 de politicieni ai Romaniei, cat si in top 300 cei mai bogati romani. In topul celor mai bogati politicieni, Nicoara figureaza pe locul 5, avand o declaratie de avere de 7,761 milioane de euro. Liberalul Nicoara nu detine nici un teren sau vreo cladire in totalitate.

Astfel, Nicoara, prin sotia sa, are 50% dintr-un teren intravilan de 2,5 hectare in Cluj-Napoca, precum si dintr-un teren intravilan din Belis, de 0,45 hectare. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean Cluj mai are cate 26% din doua terenuri intravilane in Cluj-Napoca, in suprafata de 18,6 hectare, respectiv 1.475 mp.

Valoarea estimativa a terenurilor este de 600.000 euro. Mai departe, Nicoara are cate 26% din trei spatii comerciale din Cluj-Napoca (468 mp, 3.155 mp si 718 mp) si cate 50% dintr-o casa in Cluj-Napoca (500 mp), un apartament in Cluj-Napoca (70,8 mp) si o casa de vacanta in Belis (50 mp), toate aceste imobile valorand peste un milion de euro.

In ultima perioada, Nicoara a instrainat un autoturism (328,5 milioane lei vechi) si un teren (1,095 miliarde lei vechi). Cea mai mare parte a averii lui Nicoara vine din actiuni, peste 6,3 milioane euro.

Astfel, la Grupul de firme Compexit Nicoara detine 26% din actiuni (100 miliarde lei vechi), la SC Cambio - 25% (182 milioane lei vechi), la SC Rombuilt - 50% (un milion lei vechi), la SC Comer - 29,5% (12 miliarde lei vechi), iar la Banca Transilvania numai 0,62%, ceea ce valoreaza insa 117 miliarde lei vechi.

De asemenea, Nicoara are o datorie scandenta in 2008, la Banca Transilvania, in valoare de un milion RON. Salariul de presedinte al CJ Cluj a fost anul trecut de 570 milioane ROL