Evolutia programelor de investitii ce insotesc asigurarile de viata indica cresteri anuale chiar de peste 20 de procente, cu mult peste randamentele medii ale altor instrumente asemanatoare, cum sunt fondurile deschise de investitii (mutuale).

Desi nu ofera flexibilitatea accesului la bani data de fonduri, marele avantaj al acestor programe este protectia conferita de asigurarea de viata.

Ce trebuie subliniat de la bun inceput insa este ca, prin optarea pentru un program de investitii sau un portofoliu care sa cuprinda cote din mai multe programe de investitii, riscul este transferat la asigurat, ceea ce inseamna ca potentialul client al unei companii de asigurari trebuie sa vada, in momentul incheierii unei polite, dincolo de entuziasmul unui agent care promite castiguri foarte optimiste, pentru care nu isi asuma efectiv raspunderea.

Investitiile, magnetul asigurarilor

Aceasta este, de altfel, principala diferenta dintre o asigurare de viata simpla si una cu componenta de investitii.

In cazul primei, riscul este asumat de asigurator, astfel incat clientul nu va simti eventualele evolutii negative ale plasamentelor alese de companie pentru investirea banilor - dar nici castiguri prea mari, pentru ca interesul companiei este sa riste cat mai putin, investind in instrumente cu randament scazut, cum sunt bonurile de tezaur.

In celalalt caz, asiguratul poate alege modalitatea in care o anumita cota din primele platite (stabilita de asigurator, in functie de "dosarul" clientului) va fi investita, asumandu-si riscul evolutiei programului sau programelor respective de investitii.

In ambele cazuri, castigul, in cota aferenta, se va adauga la valoarea asigurata sau intr-un cont special creat in acest scop.

Crearea unui cont special mai prezinta si avantajul unei flexibilitati sporite in ce priveste accesul la banii investiti in programe, cu conditia ca asiguratul sa faca plati suplimentare fata de prime.

Desi rezervele, ca in cazul oricarei investitii in fata careia ajunge omul de rand, sunt inca foarte mari, asiguratorii recunosc ca programele de investitii cantaresc foarte mult in decizia de a incheia o polita de asigurare de viata, iar evolutia pietei o demonstreaza cu prisosinta.

Tentatia de a se folosi de programele de investitii pentru a atrage clienti este asadar foarte mare pentru agentii de asigurari, ducand adesea la reclamatii in legatura cu prezentarea deformata a avantajelor si dezavantajelor acestor produse.

Recent, conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat ca are in vedere impunerea, pentru companii a asigurarii unei rentabilitati minime pentru politele cu investitii, astfel incat acestea sa participe la asumarea riscului pentru investitii.

Bani multi, jucatori putini

Totusi, in ciuda evolutiilor negative ale unor astfel de programe, mai ales ale celor in valuta, a reclamatiilor destul de numeroase, dupa cum au subliniat in mai multe randuri si reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, si chiar a deteriorarii raportului dintre valoarea primelor asigurarilor de viata cu investitii din valoarea totala a primelor asigurarilor de viata, din ultimii patru ani, vanzarile acestui produs au crescut semnificativ.

Astfel, desi reprezinta in prezent doar aproximativ o treime din valoarea incasarilor totale de prime din asigurarile de viata, dupa ce, in 2002, raportul era de 50 – 50 la suta, volumul incasarilor de prime din asigurarile de viata cu investitii a crescut constant, depasind in 2004 pragul de 70 de milioane de euro.

Dezvoltarea acestui produs este insa resimtita, deocamdata, cu precadere de trei companii, care au impreuna o cota de piata de peste 90 la suta: ING Asigurari (73% din politele cu investitii, in 2004), Allianz-Tiriac (12%) si Aviva (11,8%).

Randamente mari

Cele trei companii au inregistrat, anul trecut, cele mai ridicate randamente ale programelor de investitii, cu precizarea ca s-au inregistrat de asemenea si evolutii negative ale fondurilor in valuta, chiar daca erau considerate a fi cu risc scazut.

Astfel, ING Asigurari se poate lauda cu performantele Programului 2 (mixt, lei), care aproape a atins randamentul fondului de investitii Transilvania (diversificat), de 20,8 % la 12 luni.

Celelalte randamente pozitive ale programelor ING Asigurari nu depasesc 10 procente, la 12 luni, situandu-se totusi peste performantele multor fonduri de investitii.

Problematica a fost evolutia Programului albastru (instrumente monetare - 20%, obligatiuni - 70%, actiuni de pe pietele internationale - 10 %, USD), care a incheiat anul 2005 cu pierderi de 2,91%.

Rezultatele programelor Dinamic (mixt, EUR) si Progresiv (actiuni, EUR) de la Allianz-Tiriac sfideaza si ele fondurile de investitii, cu randamente de aproape 20% la 12 luni, cum e, de altfel, si cazul Practic Plus si Suprem, de la Aviva.

Totusi, investitiile in fondurile Euro-Plus (-1,73%) si Dolar-Plus (-1,16) de la Allianz, respectiv in Conservator (USD, -6,32%) si Actual (USD, -6,96%) de la Aviva nu s-au dovedit, pana in acest moment, deloc inspirate.

Ce inseamna incheierea unui polite cu componenta de investitii:

- marimea primelor de asigurare poate fi modificata in orice moment;

- suma asigurata poate fi aleasa dintre un minim si un maxim stabilite in functie de varsta asiguratului si de valoarea primei platite, poate fi modificata oricand si este asigurata pe toata durata contractului;

- cu cat valoarea asigurata este mai mare, cu atat cota destinata programelor de investitii va fi mai mica;

- clientul poate oricand sa retraga o suma de bani din contul sau;

daca asiguratul nu mai poate plati primele, suma asigurata se va reduce pana la valoarea contului persoanei asigurate, calculata la momentul incetarii platilor;

- in cazul de mai sus, asiguratul poate face retrageri de bani din cont, periodic, cat timp contul nu este nul;

- de regula o data pe an, clientul poate face transferuri de bani intre fondurile alese pentru investitii;

- prima aferenta eventualelor clauze suplimentare la asigurarea de viata se va deduce lunar din contul asiguratului.