"Copilul tatii", cum il alinta Ceausescu pe Rus, este in mod abuziv proprietar si maestru papusar al judecatorilor tribunalului bucurestean. Fostul securist se erijeaza in intermediar intr-o disputa de natura funciara dintre socrii sai si o simpla taranca vaduva dintr-o localitate clujeana.

In debutul evenimentelor din Decembrie ‘89, la comanda Elenei Ceausescu, Cornel Rus a facut un tur complet al centrului Bucurestiului, pentru ca mai apoi sa-i raporteze in mod direct situatia aghiotantului de serviciu Ion Talpeanu. Acelasi Cornel Rus a fost cel care a primit ordinul "Exterminati cainii!", direct de la Ceausescu.

Cornel Rus a fost direct implicat in evenimentele care s-au derulat in decembrie ‘89 in Bucuresti, facand parte din camarila personala a lui Nicolae Ceausescu. Acest personaj intrat intr-un con de umbra a fost cel care a sondat situatia manifestantilor din centrul Bucurestiului in dimineata zilei de 22 decembrie.

La comanda Elenei Ceausescu, Rus a facut un tur complet al centrului orasului, pentru ca mai apoi sa-i raporteze in mod direct situatia aghiotantului de serviciu, Ion Talpeanu. Acelasi Cornel Rus a fost cel care a primit ordinul "Exterminati cainii!", direct de la Ceausescu, potrivit presei centrale.

Maria Pop, din comuna Alunis, judetul Cluj, este plimbata prin tribunale de catre Ionas si Helena Muresan, socrii lui Cornel Rus, inca din anii ‘90.

Justitia anului ‘93 il aduce pe Cornel Rusu in comuna Alunis, pentru ca acesta sa-si reclame paternitatea asupra actului dreptatii, spunand ca "eu tin toate tribunalele la degetul mic", conform declaratiei Mariei Pop.

Astfel, "copilul tatii" (apelativ la care acesta din urma raspundea la chemarea lui Ceausescu) este in mod abuziv proprietar si maestru papusar al judecatorilor tribunalului bucurestean.

In 1990, Maria Pop, in baza cererii de intrare in C.A.P., isi cere dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care le detinea inainte de colectivizare in comuna Alunis, judetul Cluj. Conform hotararii nr. 42 de stabilire a drepturilor de proprietate data de Prefectura Cluj, i se atribuie 9,7 ha in anul 1991.

Cererea i se aproba, insa nu este pusa in aplicare pentru ca Ionas Muresan, socrul fostului securist, introdus abuziv prin influenta ginerelui in comisia de aplicare a legii fondului funciar al comunei Alunis, tergiverseaza repunerea in drepturi a solicitantei.

In acelasi an, Helena Muresan o actioneaza in judecata la Tribunalul Dej pe Maria Pop, insa pierde.

Lupta pentru pamant continua insa si pe alte fronturi. Astfel, procesul este mutat la Inalta Curte de Casatie din Bucuresti.

In Capitala, unde ofiterul din umbra Cornel Rus joaca pe propria scena, este data in judecata Comisia Judeteana de pe langa Prefectura Cluj, proces in care solicitanta Helena Muresan are castig de cauza.

Tribunalul Cluj, Sectia civila admite recursul extraordinar declarat de procurorul general in contra sentintei civile nr. 779, din 3 aprilie 1992, a Judecatoriei Dej.

In urma admiterii recursului, sentinta se modifica, in sensul ca admite plangerea formulata de reclamantele Helena Muresan, Valeria Pocol si Irina Kereches impotriva hotararii nr. 42 din 5 septembrie 1991 a Consiliului Judetean de pe langa Prefectura Cluj.

Astfel este atacata hotararea care o improprietarise pe Maria Pop si, drept urmare, o anuleaza. Suprafata de 9,72 hectare este castigata de Helena Muresan, Valeria Pocol, Irina Kereches si Iuliu Pop, prin succesoarea sa, Maria Pop.

Astfel, pamantul disputat urmeaza a fi reimpartit dupa legile nescrise ale fostei securitati.

In cadrul acestui proces indelungat apare in anul 1998, ca printr-un miracol, un act de donatie in care se stipuleaza ca numita Maria Chiorean – mama Mariei Pop - ii da ca dota suprafata de pamant Helenei Muresan, soacra acestui fost securist care parca "instrumenteaza" cazul.

Numai ca, acest act de donatie supus expertizei criminalistice se dovedeste a fi un fals ieftin, conceput probabil la o masina de scris din comuna. Actul intitulat "Declaratie" si datat 21 ianuarie 1948, nu a fost semnat de catre titulara Maria Chiorean, se arata in raportul de expertiza criminalistica din 14 aprilie 1999. Documentul zace prafuit in dosarul pe rol.

Astfel, in urma hotararii date de Inalta Curte de Casatie din Bucuresti care ii da castig de cauza Helenei Muresan, soacra de fost securist, aceasta castiga proces dupa proces, obligand-o pe Maria Pop, vaduva din 1987, sa plateasca cheltuieli de judecata in valoare de 12 milioane de lei.

Astfel ca, in anul 2002 Maria Pop isi strange bani din pensie, fiul ei isi vinde oile pentru a putea plati curajul avut de a cere ceea ce-i apartinea de drept. Insa Maria Pop lupta in continuare si face recurs in justitie, pentru a amana furtul unui teren. Intre timp, manevrele ex-ofiterului de Securitate Cornel Rus au dat roade.

In urma cu cateva zile gradina vaduvei Maria Pop a fost supusa masuratorilor unui expert funciar care va clarifica situatia, inaintand situatia rezultata organelor in cauza.

Primarul localitatii Alunis, Mihai Sav declara ca nu a fost instiintat pana acum printr-un act oficial asupra nedreptatilor care au loc.

Secretarul primariei Mircea Muresan sustine ca "Primaria nu are vreo implicatie sau cauza in instanta drept pentru care autoritatea comunala nu se poate implica".

Contactata telefonic, Helena Muresan il paseaza pe ginerele ei care ne declara ca "actiunea este legala si fara rezonanta publica. Ne deranjeaza faptul ca interveniti!".