Gigi Becali, presedintele Partidului Noua Generatie, a venit sambata la Targu Mures pentru a da startul "luptei spirituale" din Transilvania * La intalnirea din Palatul Culturii, animata de o galerie stelista, Becali s-a declarat un aliat al presedintelui Basescu in lupta cu grupurile de interese din Guvern. Finantatorul Stelei le-a spus sustinatorilor mureseni ca doreste sa faca din PNG "o stea a politicii romanestii" * Opera filantropica a lui Becali in judetul Mures a fost elogiata de protopopul Gheorghe Sincan * Potrivit "razboinicului luminii", pana la alegeri PNG va ajunge la 20 la suta in preferintele electoratului

Gigi Becali a venit sambata la Targu Mures pentru a se intalni cu simpatizantii PNG, la nici doua zile dupa calificarea Stelei in semifinalele Cupei UEFA.

Adunarea, programata pentru ora 10, a fost amanata cu o ora, din cauza faptului ca avionul care l-a adus pe "razboinicul luminii" la Bucuresti a intarziat peste o jumatate de ora, dar si pentru ca Becali nu a venit direct la Palat, ci a facut o vizita la biserica ortodoxa din cartierul Mureseni, al carei ctitor este.

Animata de o mica galerie stelista, care a facut atmosfera in Sala Mare a Palatului Culturii, adunarea populara de sambata a debutat cu un incident, administratorii imobilului intarziind minute bune cu intonarea imnului national, ceea ce a starnit nemultumirea lui Doru Borsan, liderul PNG Mures.

Becali a fost intampinat de protopopul Gheorghe Sincan, care a tinut sa-i multumeasca pentru donatiile de 500 de milioane prin care s-a reusit mobilarea caminului de copii de la Sancrai, dar si alte opere caritabile si bunavointa pe care liderul PNG a aratat-o fata de biserica in ultimii ani, numindu-l pe finantatorul Stelei drept "cel care ne poarta de grija".

Steaua politicii, la 20 la suta

Cu toate ca Becali a declarat ca nu a venit la Mures pentru o actiune electorala, discursul presedintelui PNG a fost unul politic inca de la inceput.

Becali le-a vorbit celor prezenti despre "lupta spirituala pentru apropierea neamului de Dumnezeu" pe care o duce partidul pe care il conduce, dar si despre situatia politica de la Bucuresti si iminenta alegerilor anticipate.

Potrivit liderului PNG, in acest moment pozitia partidului s-a consolidat in jurul a 6 la suta din preferintele electoratului, insa pana la sfarsitul anului PNG va atinge o cota de 18-20 de procente din preferintele romanilor, ceea ce-l indreptateste sa ia in considerare participarea la formarea unei coalitii guvernamentale.

Referindu-se la scena politica actuala, Becali a apreciat ca PSD se va stabiliza la 15%, iar PD si PNL vor rupe Alianta, insa nu a dorit sa faca nici un fel de anticipare a eventualelor pe care le va face PNG dupa alegeri.

Paladinul lui Basescu

In cadrul conferintei de presa care a avut loc imediat dupa finalul intalnirii cu electoratul, in aceeasi sala, Becali a explicat si relatia sa cu Traian Basescu, de care il leaga, incepand de joi seara, o prietenie speciala, dupa cele sase ore petrecute la restaurantul Golden Blitz din Bucuresti, imediat dupa calificarea

Stelei in semifinalele Cupei UEFA. Liderul PNG s-a declarat profund impresionat de faptul ca Basescu este un om credincios, care isi bazeaza actiunile pe morala crestina, si a precizat ca atasamentul pe care-l simte fata de presedinte l-a determinat sa intre in lupta impotriva adversarilor acestuia.

In acest sens, Becali a reluat atacurile la adresa premierului Tariceanu, pe care l-a catalogat drept "afemeiat", "VIP, adica very important papagal" si "baiat crescut dupa fusta mamei".

Mai mult, Becali a apreciat ca il depaseste ca valoare pe Tariceanu atat prin faptul ca a construit la Vadu Rosca 200 de case pentru sinistratii in urma inundatiilor de anul trecut, in timp ce Guvernul nu a ridicat decat 40, cat si din punct de vedere politic, prin faptul ca a reusit sa construiasca singur un partid, in timp ce premierul a reusit doar sa distruga PNL.

Noua generatie de pe Mures

Daca la nivel national lupta spirituala este condusa de Becali, in judetul Mures lider al partidului este Doru Borsan.

Absent o vreme din viata politica, preocupat fiind de finalizare investitiei de reamenjare a Club JO, Borsan a declarat ieri ca, date fiind divergentele dintre PNL si PD, dar si "caderea vertiginoasa a PSD", PNG se pregateste pentru anticipate.

De altfel, Borsan s-a declarat in favoarea anticipatelor si dintr-un alt motiv, acela ca este nevoie de intinerire a actorilor politici, in timp ce 80% din actualii parlamentari ar trebui sa-si faca bagajele si sa se preocupe de alte activitati, cum ar fi "iesitul in parc cu nepotii sau jocul de table in parc cu vecinii".

Referitor la situatia politica din judet, Borsan a apreciat ca, indiferent cine este la putere, trebuie promovati tinerii, insa s-a aratat sceptic in ceea ce priveste relatiile din cadrul Aliantei PNL-PD, despre care a apreciat ca este macinata de orgolii si se indreapta spre o ruptura fatala.

Cu toate ca Becali a declarat ca nu a venit la Mures pentru o actiune electorala, discursul presedintelui PNG a fost unul politic inca de la inceput

"Eu m-am atasat de Basescu si stiu ca sunt un om care ma atasez de cineva, intru in lupta de partea lui si impotriva adversarilor lui", Gigi Becali, presedintele PSD

"Domnul Gigi Becali este cel care ne poarta de grija. Prin grija dumnealui am mobilat casa de copii de la Sancrai, printr-o donatie de peste 500 de milioane. Acestea sunt gesturi de mare filantrop", Gheorghe Sincan, protopop

* Rep.: Cum apreciati vizita lui Gigi Becali la Targu Mures?

Doru Borsan: Vizita a fost un succes, eu sunt multumit, Becali a fost multumit. A venit la invitatia mea si consider ca ziua de sambata reprezinta o dovada a respectului pe care mi-l poarta.

De fapt, presedintele Becali nu stia ca e adunare populara, el a venit pentru ca l-am invitat la inaugurarea investitiei mele de la Hotel JO. Vreau sa spun, pentru ca s-au facut speculatii pe aceasta tema, ca investitia de la JO nu este a lui Gigi Becali. Ne-a ajutat financiar, dar banii sunt ai mei si din credit bancar.

* Rep.: Una din temele conferintei de sambata a fost relatia cu presedintele Basescu. Cum o apreciati?

D.B.: Cred ca este o relatie de respect reciproc. Nu cred ca cineva sa mai aiba ocazia sa stea 6-7 ore cu presedintele, in care sa discute si politica, dar si alte lucruri.

Concluzia este una singura: respectul lui Basescu pentru omul Becali, si eu cred ca impreuna sunt o solutie buna pentru viitorul politic, spiritual si politic al Romaniei.

* Rep.: In ce stare se afla filiala mureseana a PNG? Cum v-a afectat plecarea lui Ioan Cengher, consilierul reghinean care a trecut la PNL?

D.B.: Plecarea lui Cengher a consolidat echipa. De fapt, toti cei care vor sa plece sunt liberi s-o faca. Iar cei care vin la PNG trebuie sa treaca un test de moralitate si spiritualitate. M-am gandit chiar ca adeziunea sa fie un juramant de credinta si loialitate.

* Rep.: Cum vedeti viata politica a judetului?

D.B.: O sa incep cu prefectul, chiar daca acum e o functie apolitica. Vreau sa-i spun ca daca isi face bine treaba, pentru ca este un om tanar si de valoare, are increderea si sprijinul meu. La Consiliul Judetean, in schimb, cred ca trebuie facute schimbari.

Nu conteaza daca e UDMR sau alt partid, important este sa promoveze tineri, pentru ca eu consider ca dupa 16 ani de democratie cu lingurita, anul acesta va deschide o noua etapa in evolutia Romaniei.

Cred ca, odata cu legea lustratiei, pe 80% din actualii pralamentari ii vom revedea dupa-amiaza cu nepoteii si prin parcuri, jucand table cu vecinii. Asta numesc eu happy-end. Le urez parlamentarilor sa-si semneze decesul politic si nasterea viitorului Romaniei, prin tinerii care vor fi prezenti in Parlament.

* Rep.: Tema zilei in politica mureseana este relatia dintre liberali si democrati. Cum vi se pare ca evolueaza lucrurile in acest sens?

D.B.: PNL si PD nu pot sa stea la aceeasi masa, iar asta se intampla inca de la inceputul acestei relatii. Chiar daca obiectivul principal comun a fost obtinerea puterii, orgoliile sunt mult prea puternice si vor duce la o ruptura fatala.

In plus, cand doi se cearta, al treile castiga, si cred ca noi vom fi aceia.

* Rep.: Intre PNL si PD, pe cine ati prefera pentru o eventuala alianta postelectorala, daca previziunile lui Becali, ca PNG va ajunge la 20 la suta, se adeveresc?

D.B.: E o intrebare dificila, pentru ca raspunsul depinde de rezultatul alegerilor. Dar va fi calea cea mai demna si morala, pe care o vom stabili prin consultari cu presedintele.