Joc de sah cu cladiri la Cluj Napoca. Consilierii locali au aprobat un schimb de imobile intre Primaria Cluj Napoca si Televiziunea Romana, care ameninta functionarea Scolii Generale nr. 6 si a Asociatiei "Protin", aflate in aceeasi cladire.

Potrivit intelegerii dintre Primaria Cluj si Societatea Romana de Televiziune, cladirea Scolii Generale nr. 6, din strada Meziad nr. 4, se pregateste sa devina noul sediu al Studioului Teritorial Cluj.

Tudor Giurgiu, directorul Societatii Romane de Televiziune, s-a referit intr-o sedinta de la finele lunii februarie a.c. la necesitatea realizarii unui schimb de imobile, prin care Studioul Teritorial TVR Cluj sa dobandeasca un spatiu adecvat desfasurarii activitatii.

Cladirile in discutie sunt Cazinoul, din parcul "Simion Barnutiu", si Scoala Generala nr. 6 de pe strada Meziad nr. 4, ambele din Cluj-Napoca. Cazinoul se afla in proprietatea Televiziunii Romane, dar cladirea este inadecvata pentru desfasurarea activitatilor acestei institutii.

Spatiul pentru care SRTv manifesta interes ca potential sediu este cladirea in care la ora actuala functioneaza Scoala Generala nr. 6.

Primaria Cluj-Napoca, sub girul careia se duc tratativele legate de acest schimb, este in cautarea unui nou sediu in care Filarmonica Cluj Napoca sa-si poata desfasura activitatea.

Cladirea Cazinoului se preteaza la o asemenea investitie din partea autoritatilor locale, dar trebuie sa fie obtinuta de la societatea care o detine in prezent, adica de la Societatea Romana de Televiziune. In acest context, autoritatile locale ofera SRTv-ului cladirea Scolii Generale nr.6, in schimbul Cazinoului, care ar urma sa devina sediul Filarmonicii. Toate aceste mutari de sah par a fi convenabile tuturor partilor aflate pe esichier. Lucrul care se pierde insa din vedere este activitatea uneia dintre institutiile care functioneaza in una din cladirile jonglate: Scoala Generala nr. 6

Victoria Tomas, directoarea Scolii Generale nr. 6 declara ca n-a primit nici o instiintare oficiala din partea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, dar ca a auzit doar zvonuri cu privire la posibila evacuare.

Legea invatamantului prevede faptul ca o scoala la care sunt inscrisi mai putin de 200 de elevi este pasibila de a fi comasata, pentru eficientizarea sistemului de invatamant, cu alta scoala care detine un efectiv la fel de scazut. In toamna anului trecut, la Scoala Generala nr.6 au fost declarati 196 de elevi, asa incat aceasta unitate de invatamant ar putea fi supusa comasarii cu o alta unitate, si anume Scoala Generala nr. 3.

O problema deloc de neglijat ar fi aceea ca "eficientizarea" ii va pune pe drumuri pe cei aproape 200 de elevi care frecventeaza cursurile Scolii nr. 6, a carei cladire ar urma sa devina noul sediu al Televiziunii Teritoriale Cluj.

Mai mult, in cadrul aceluiasi imobil isi are sediul si Asociatia "Protin", care se ocupa de sprijinirea si promovarea integrarii in societate a copiilor si a tinerilor dezavantajati social.

"Protin" beneficiaza de suport material si financiar din Germania, de la asociatia Youth - Romania - Partenership (YouRoPa). Nicoleta Golea, vicepresedintele asociatiei, nu stie nimic concret de permutarile de sedii: "Boc spune ca ne vor gasi alt spatiu. Dar pana acum nu ni s-a promis nimic…"

Directorul de comunicare a SRTv, Cristina Constantinescu, a preferat sa raspunda in scris la intrebarile pe care i le-am adresat cu privire la aceasta situatie.

Potrivit comunicatului oficial al TVR, principalele motivele care fac stringenta aceasta permutare ar fi dimensiunile locului de parcare, considerabil mai mare in noua locatie, precum si aspectul deosebit de important ca TVR Cluj nu va fi fi nevoita sa imparta cu nimeni noul spatiu.

In prezent, TVR Cluj functioneaza in aceeasi cladire cu studioul de Radio Cluj. Actuala cladire a Scolii Generale nr. 6 prezinta astfel un potential care garanteaza o dezvoltare pe termen lung a studioului teritorial TVR Cluj, se arata in acelasi comunicat.