In bugetul Uniunii Europene, fondurile pentru politicile agrare si dezvoltarea rurala reprezinta aproximativ 50 la suta, respectiv peste 400 de miliarde de euro in perioada 2007-2013. Astfel, potrivit pachetului financiar de aderare, Romana va primi 4 miliarde de euro, pentru primii doi ani de la aderare, in vederea sustinerii sectorului agricol.

In aceeasi perioada, IMM-urile vor avea acces, pe diferite programe, la fonduri de aproximativ 8 miliarde de euro: resurse umane (2,9 miliarde euro), mediu (2,7 miliarde euro), competitivitate (2,1 miliarde euro) si altele.

Pentru accesarea acestor sume, beneficiarii vor trebui sa participe cu o cofinantare de pana la 50 la suta din valoarea proiectului, ceea ce inseamna multi bani de scos de la ciorap sau de imprumutat din banca.

O cerere de aproximativ 5 miliarde de euro in primii doi ani de la aderare este o provocare majora pentru sectorul bancar romanesc, astfel incat acesta ar trebui sa se preocupe mai mult, in perioada imediat urmatoare, de produse destinate IMM-urilor, respectiv sectorului agricol.

UE dicteaza tendintele bancare

De altfel, recent, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a explicat intr-un interviu acordat Hotnews ca evolutia pietei bancare inspre nisa IMM-urilor si cea a afacerilor din agricultura este logica, prin prisma saturarii la care va ajunge in viitorul apropiat piata de retail.

Deocamdata, crede Radu Ghetea, bancile doar tatoneaza terenul in ce priveste IMM-urile, in timp ce la sectorul agricol "nici nu vor sa se uite". Potrivit ultimului studiu al BNR, creditarea persoanelor juridice a crescut cu 21 la suta in 2005 fata de anul precedent.

Analizata pe fiecare sector in care activeaza cu precadere IMM-urile (servicii, industrie, constructii), aceasta crestere este aproape insesizabila.

In ce priveste segmentul creditului pentru agricultura, cota acestuia s-a mentinut in ultimii 5 ani la mai putin de 3 la suta din volumul total al creditului neguvernamental pentru persoanele juridice.

Creditarea IMM-urilor incepe insa sa ia amploare, cel putin in ce priveste numarul bancilor care au dezvoltat produse destinate acestui segment, desi o oarecare reticenta inca se mentine.

Aceasta, in ciuda eforturilor autoritatilor din domeniu de a usura cat mai mult contractarea acestui tip de credit, prin infiintarea "plasei de siguranta" a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

IMM si agricultura, piete inca mici

Activitatea acestui fond ofera o prima imagine asupra volumului creditarii IMM-urilor in ultimii ani.

In perioada 2002-2005, Fondul a sustinut acordarea de credite in valoare de peste 360 de milioane de lei (100 milioane euro) destinate in special investitiilor in capacitati de productie si constructii cu destinatie industriala si comerciala, asigurarea capitalului de lucru etc.

Suma este insa infima fata de potentiala cerere in perioada urmatoare, datorata necesitatii cofinantarii programelor cu fonduri structurale ale UE, iar paleta bancilor care manifesta un interes mai crescut pentru aceasta falie nu este foarte variata.

Deocamdata, produse si servicii bine dezvoltate pentru IMM-uri ofera Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Finansbank, OTP Bank sau Bancpost, desi inca alte 14 institutii bancare au incheiat parteneriate cu Fondul de Garantare.

De mentionat ca o situatie aparte este implicarea bancilor in creditarea pentru cofinantarea programelor SAPARD, ce se adreseaza in special afacerilor din agricultura.

In acest sens, fosta Agentie SAPARD, actuala Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, a incheiat protocoale de colaborare cu aproape toate bancile prezente in Romania si cu cateva institutii de finantare nonbancare.

Nivelul inca nesatisfacator de absorbtie a acestor fonduri este insa graitor si pentru activitatea bancilor pe acest segment, chiar daca a fost infiintat un fond de garantare a creditelor si pentru sectorul agricol - prin ministerul de resort.

Scopul acestui fond este de a atenua unul dintre principalele impedimente in contractarea de imprumuturi de catre tarani – garantarea acestora, in conditiile haosului din domeniul funciar si a valorilor foarte mici ale constructiilor din mediul rural.

Creste interesul pentru IMM

Una dintre bancile decise sa dinamizeze piata creditului pentru IMM-uri este Finansbank, care la sfarsitul lunii martie a anuntat infiintarea, in premiera in Romania, a unei divizii speciale pentru acest sector, reprezentata, in fiecare unitate, de catre doi consultanti.

In prezent, Finansbank dispune de 75 de milioane de euro pentru creditarea IMM-urilor, care se va face, potrivit reprezentantilor institutiei, printr-o procedura noua, ce nu va pune accentul pe garantii - acesta fiind, si in cazul IMM-urilor, punctul slab - ci in mod deosebit pe capacitatea de plata a ratelor.

De precizat este faptul ca specializarea Finansbank in acest sector i-a adus contractul cu Autoritatea Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMM) pentru derularea programului national multianual de investitii in 2005.

La randul ei, OTP Bank isi propune sa reduca semnificativ timpul de procesare a solicitarilor de creditare, prin implementarea unui sistem informatic care sa permita transmiterea prin internet a documentelor solicitate. Banca Transilvania pare mai preocupata de diversificarea produselor, fapt ce indica maturitatea acestora.

Oferta bancii cuprinde patru tipuri de credite, care acopera o mare parte a problemelor intampinate de IMM-uri in momentul contractarii unui credit: „Scontare 100%" (posibilitatea de a incasa, in proportie de 100%, inainte de scadenta, biletele la ordin sau cecurile), „Dobanda 0%", "Start-up" sau "1 Ora" (fara garantii si fara aport propriu).

Primele 10 milioane de euro pentru fermieri, in 2006

Unul dintre cele mai consistente si mai avantajoase programe de finantare pentru sectorul agricol, demarat in toamna anului trecut, este „Fermierul".

Acesta s-a derulat anul trecut prin Banca Comerciala Romana, care a reusit sa consume, pana la inceputul acestei luni, toate cele aproximativ 8,5 milioane de euro din program, in timp ce pentru anul acesta ministerul nu a reusit inca sa imparta bancilor toti banii primiti de la UE, respectiv 400 de milioane de euro.

Deocamdata, dupa o prima licitatie adjudecata la inceputul anului, CEC, BRD si Banca Carpatica vor imparti o transa de 27 milioane de euro cu o dobanda de 5 la suta (dobanda cat mai scazuta fiind principalul criteriu in selectarea bancilor care deruleaza programul).

Saptamana trecuta, o noua licitatie, pentru o transa de aproape 10 milioane de euro, a fost anulata intrucat a avut un singur participant, BCR, si reprogramata pentru 26 aprilie.

Conditiile de creditare sunt dintre cele mai avantajoase, respectiv o perioada de creditare de pana la 10 ani, cu 5 ani perioada de gratie si posibilitatea garantarii imprumutului cu investitia in sine (utilaje agricole, ferma), precum si cu Fondul de garantare constituit in acest scop.

Pana in prezent, potrivit Ministerului Agriculturii, din prima transa de 27 de milioane de euro alocati pentru 2006 au fost aprobate imprumuturi in valoare de 10 milioane de euro.