Fosta Casa de Oaspeti a judetului Arad, folosita si de fostul presedinte Nicolae Ceausescu, a fost scoasa la vanzare de noii sai proprietari. Situat in plin centrul municipiului-resedinta de judet, imobilul a fost evaluat la aproximativ 1,5 milioane de euro. Vanzarea imobilului este posibila doar acum, deoarece, anul trecut, consilierii judeteni au aprobat restituirea in natura a cladirii, situata pe strada Horia, care a apartinut baronului Francisc Neuman, catre urmasii acestuia.

Astfel, constructia, evidentiata in Cartea Funciara ca proprietate publica a judetului si aflata in administrarea CJ, i-a fost restituita in natura, inclusiv mobilierul original, lui Neuman Andrew Alfred de Vegvar si Mariei Louise de Vegvar, cetateni straini cu domiciliul in SUA, in calitate de mostenitori legali ai fostilor proprietari.

Acestia au intrat si in posesia a mai multor corpuri de mobila aflate pana acum in patrimoniul privat al judetului. In urma retrocedarii, cladirea a fost folosita de urmasii baronului pe post de resedinta. Consiliul Judetean a primit aproape trei miliarde lei vechi, suma care constituie contravaloarea investitiilor facute acolo de Statul Roman. Pentru punerea in posesie a descendentilor baronului a fost facuta o evaluare si o expertiza a mobilierului existent in Casa de Oaspeti.

In timpul expertizarii, bunurile au fost grupate in doua categorii: cele care apartin fazei originale (care au existat in perioada proprietarului initial) si cele care au fost adaugate din anul 1960, dupa ce imobilul a fost trecut in proprietatea statului.

Piesele de mobilier care au fost restituite mostenitorilor baronului Neuman provin din perioada interbelica, dar si din secolul XIX, si au fost lucrate in diverse ateliere locale sau europene.