Un numar de 1.215 de salariati ai fostei Intreprinderi de Armaturi Industriale din Fonta si Otel Zalau (IAIFO) au primit Inainte de sarbatori plati compensatorii de pana la 24 de milioane de lei vechi fiecare. Acesti bani ar fi trebuit acordati o data cu intrarea In lichidare a fabricii si disponibilizarea salariatilor, dar nu s-a Intamplat acest lucru.

Presedintele Sindicatului „Armatura", Vasile Pop, ne-a declarat ieri ca banii nu s-au dat din cauza problemelor referitoare la intrarea In lichidare a fabricii. Pana la urma, sindicatul a dat In judecata fabrica si s-a ajuns la Curtea Suprema de Justitie. Vasile Pop a mentionat ca sindicatul a castigat procesul la sfarsitul lunii februarie.

Acesta a explicat ca banii necesari acordarii platilor compensatorii provin din fondurile obtinute din lichidarea fostului producator de armaturi industriale din fonta si otel. Banii au fost virati pe carduri tuturor celor 1.215 persoane, iar sumele acordate au variat In functie de vechimea In munca.

Curios este faptul ca unul din purtatorii de cuvant ai Rompetrol, compania care a preluat fabrica, a declarat ca nu se stie de nici un proces In care ar fi fost implicata fosta IAIFO. Totodata a fost rezolvata si problema privind recalcularea vechimii In munca a peste 6.000 de persoane care au muncit la IAIFO si carora nu li s-a calculat corect vechimea In munca pe o perioada de un si jumatate.

S-au facut programari, iar la sediul actualei Rominserv VALVES IAIFO se prezinta zilnic maxim 15 persoane pentru a primi documentele necesare la Casa Judeteana de Pensii In vederea recalcularii vechimii In munca. Programarea a fost necesara astfel Incat sa fie evitate cozile de la poarta fabricii.