Delegatia europarlamentarilor germani care a vizitat Clujul la sfarsitul saptamanii trecute a transmis mesaje pozitive, in opinia presedintelui PD, Emil Boc. Acesta a discutat probleme legate de viitoarea integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, dar a atins si subiectul legat de acceptarea PD ca membru cu drepturi depline in Partidul Popular European (PPE).

Desi liderul PD sustine ca a primit o reconfirmare in legatura cu acest aspect, declaratiile sale nu contin un mesaj clar in legatura cu iminenta transformare a PD din partid cu drepturi de observator in membru al PPE.

Europarlamentarii germani care au vizitat sambata Clujul sunt membri ai Partidului Popular European. In cadrul intalnirii cu liderul PD Emil Boc, au avut loc discutii cu privire la situatia in care se va afla PD dupa aderarea Romaniei la UE, la inceputul lui 2007.

"Am discutat aspecte legate de politica si de intarirea legaturilor cu PPE", ne-a declarat Emil Boc. Acesta considera ca s-au primit confirmarile necesare in legatura cu schimbarea statutului pe care PD il are in prezent in interiorul PPE.

"A fost reconfirmat faptul ca in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, PD va deveni membru PPE", ne-a declarat liderul PD. Mesajul pozitiv transmis presedintelui PD vine din partea unora dintre cei mai sceptici europarlamentari.

Si deputatul PD Daniel Buda considera ca mesajele transmise de catre europarlamentari sunt extrem de pozitive. Democratul clujean a precizat totusi ca grupul nu a venit in mod special pentru a discuta subiectul legat de Partidul Democrat.

Au venit in tara pentru a prezenta o informare in legatura cu situatia privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a subliniat Buda.

Initial, snsa, in momentul sosirii la Bucuresti, liderul grupului, Markus Ferber, a sustinut ca nu exista nici o prevedere in regulamentul PPE care sa integreze PD sau un alt partid odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Mesajul transmis de Ferber la Bucuresti a fost foarte transant, sustinand ca PD va deveni membru PPE atunci cand va lua "examenul", iar conducerea Parlamentului Popular European va sustine aceasta decizie.

Boc sustine ca in cadrul discutiilor cu grupul europarlamentarilor a fost atins si subiectul legat de integrarea Romaniei. "Am discutat despre pozitia Clujului si diferite probleme politice la nivel european. Am discutat insa mai ales despre aspectele legate de integrare.

Concluzia a fost ca daca Romania continua in acelasi ritm, nu vor fi obstacole in calea integrarii", ne-a declarat Boc.

In cursul vizitei in Romania, delegatia de europarlamentari s-a int\lnit la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si cu o serie de reprezentanti ai autoritatilor publice.

Prezenti la o dezbatere care a analizat situatia Romaniei in pragul publicarii raportului de monitorizare al Comisiei Europene, popularii europeni au subliniat progresele inregistrate de tara noastra in ultima perioada de timp. Partidul Popular European este considerat cel mai mai mare partid european, fiind format din 68 de partide membre, din 36 de tari.

De asemenea, PPE are cel mai mare grup in cadrul Parlamentului european, inregistrand 264 de membri.