O noua sedinta a Comisiei Consultative s-a desfasurat ieri. Institutia Prefectului le-a prezentat primarilor din judet programul orientativ de dezvoltare a judetului Mures, iar Consiliul Judetean i-a informat in privinta reparatiilor pentru drumuri.

Desi judetul are ca obiectiv cresterea nivelului de trai, administratia nu are bani, macar pentru a repara drumurile.

Primarii din judet au fost convocati din nou ieri de catre sefii administratiei judetene, Prefectura si Consiliul Judetean, la sedinta Comisiei Consultative.

In final, ca de fiecare data, intrunirea a avut caracter de curs de educatie civica, primarii fiind din nou rugati sa raspunda la mailuri si sa fie preocupati de curatenie.

Obiectivele judetelui, pe e-mail

Institutia Prefectului a prezentat Programul orientativ de dezvoltare economica si sociala a judetului Mures, pe anul 2006.

Documentul a fost conceput pe douazeci de capitole, si va fi comunicat prin email tuturor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului organizate la nivel judetean, dar si primariilor.

Programul cuprinde principalele obiective precum si actiunile ce vor fi realizate pana la finele acestui an. Conform documentului oficial, obiectivul strategic general al judetului Mures este "dezvoltarea unei economiii performante, care sa conduca la cresterea nivelului de trai".

Oficialitatile isi propun, printre altele, cresterea capacitatii de a atrage finantari europene, dezvoltarea mediului de afaceri, imbunatatirea alimentarii si distributiei energiei, promovarea tursimului, extinderea si modernizarea infrastructurii, imbunatatirea relatiei dintre administratie si cetatean sau investitii in telecomunicatii si servicii postale. Programul include chiar si obiective pentru descoperirea, urmarirea si combaterea faptelor de coruptie.

Proiectele, pe drumuri

Consiliul Judetean Mures a prezentat programul lucrarilor de reparatii si intretinere a drumurilor din judet, presedintele CJ anuntandu-i pe primari ca desi in 2006 vor fi investiti "mai multi bani ca niciodata" pe drumuri, necesarul pentru finantarea acestor lucrari este mai mare decat putea vreodata CJ sa aloce din buget. Paradoxul este amplificat de alunecarile de teren care afecteaza mai multe drumuri judetene. Conform raportului prezentat, costul reabilitarii retelei totale de drumuri judetene atinge in total aproximativ 8.000-10.000 miliarde ROL, in conditiile in care pentru acest an CJ are disponbila o suma de 98 de miliarde.

"Am initiat diverse demersuri, proiecte de hotarari de Guvern, dar in conditiile inundatiilor din sudul tarii nu stiu cum vor fi alocate sumele de la rectificarea bugetara. Nu ne putem astepta la minuni", a declarat presedintele CJ, Lokodi Edita Emoke.