Crearea unui Pol Social, in varianta propusa de catre Ion Iliescu, ii pune pe jar pe alesii PSD clujeni, care nu sunt de acord cu aparitia unei alternative sociale la partidul din care fac parte.

Disputele aprinse de la Bucuresti in care au fost implicati Ion Iliescu si presedintele PSD, Mircea Geoana, ar putea continua prin intermediul filialelor care nu sunt multumite de posibilitatea ca un nou scandal si mai ales o noua varianta a PSD, sa reaprinda spiritele din interiorul partidului, tocmai acum cand PSD a inceput sa-si revina din criza indelungata prin care a trecut.

Senatorul PSD Cluj Vasile Dancu priveste suspicios propunerea lui Ion Iliescu si considera ca nu este nevoie de un Pol Social. "Nu sunt de acord cu Polul Social sau Polul Nord sau orice pol", a afirmat Dancu, glumind pe seama propunerii.

"As accepta aceasta idee in cazul in care se doreste a fi o initiativa civica dar si asa as prefera ca propunerea sa vina la initiativa partidului", sustine senatorul PSD.

Acesta considera ca intr-adevar o initiativa civica ar fi benefica pentru sustinerea populatiei in anumite probleme sociale, dar in opinia sa modul in care se pregateste crearea acestui Pol Social se apropie tot mai mult de granita politicului. "Polul Social are aparenta unui partid", ne-a declarat Dancu.

"Am avertizat ca va trebui sa luam o pozitie in legatura cu aceasta situatie. Nu ar fi bine sa se construiasca o alta structura la granita partidului nostru", sustine Dancu.

In consens cu senatorul clujean este si opinia presedintelui PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, care nu gaseste oportuna crearea unui Pol Social. "Ca si structura politica nu sunt de acord, deoarece PSD este in stare sa isi creeze propria identitate", sustine Lapusan.

Acesta ofera ca exemplu situatia din trecut cand PSD a participat impreuna cu PUR la alegerile din 2005. "Nu cred ca e cazul sa formam anumite uniuni cum am facut si in trecut si care s-au dovedit dezavantajoase pentru partid.

PSD are o identitate si mai ales dupa ce am trecut peste problemele din ultimul timp partidul poate sa-si intareasca singur aceasta identitate", ne-a declarat Lapusan.

"Nu cred ca e nevoie sa cream o alta structura numai ca sa resuscitam anumite persoane", a mai adaugat acesta, facand probabil referire la revenirea in forta a lui Ion Iliescu datorita acestei propuneri.

Presedintele PSD Cluj este insa de acord, la fel ca si senatorul Vasile Dancu, cu o varianta mai "pasnica" a acestui Pol Social, una care sa nu implice o posibila destramare a variantei actuale a PSD.

"Daca Polul Social din punct de vedere al constructiei ar deveni un fel de forum care sa analizeze si sa incerce sa solutioneze problemele cetatenilor, as fi de acord cu o asemenea formula", considera Remus Lapusan.

Deputatul PSD Cluj Vasile Soporan este mai nehotarat in privinta oportunitatii crearii unu Pol Social. "Este foarte dificil sa fiu pro sau contra in legatura cu acest subiect", ne-a declarat Soporan. "PSD este ce mai puternic partid care reprezinta stanga in Romania.

O constructie de genul Polului Social trebuie facuta de catre PSD" a adaugat Soporan.

Acesta crede in declaratiile linistitoare pe care presedintele PSD Mircea Geoana le-a primit din partea initiatorilor. "Ion Iliescu sustine ca nu va incerca construirea unei platforme politice paralele. Asta este ceea ce a declarat", a incheiat Soporan.

Mircea Geoana si Ion Iliescu au avut ieri o intalnire, dupa ce saptamana trecuta consilierul politic al liderului PSD ameninta, in mod voalat, ca Ion Iliescu risca sa fie exclus din partid, daca va mai insista pe ideea infiintarii Polului Social.

Mircea Geoana a sustinut ca Ion Iliescu l-a asigurat de faptul ca nu intentioneaza sa construiasca o structura politica paralela.