Toti cei 350 de muncitori angajati de Nuclearmontaj pentru constructia Unitatii II a Centralei Nucleare de la Cernavoda au intrat vineri intr-o greva spontana. Oamenii au ajuns la capatul rabdarii dupa ce firma controversatului Ovidiu Tender nu le-a mai platit de doua luni salariile si nici prima de Paste.

Desi sunt lucratori ultra-calificati, angrenati intr-un proiect care tine de securitatea nationala, muncitorii de la Unitatea II au ajuns in situatia incredibila de a nu avea ce pune pe masa de Paste. Oamenii s-au strans in curtea unitatii si au cerut conducerii Nuclearmontaj o rezolvare urgenta a situatiei.

Interesant este ca sefii centralei au considerat acest incident drept strict secret, astfel incat nimeni din afara unitatii nu a fost informat despre greva muncitorilor. Situatia este cu atat mai grava cu cat nimeni nu stie cand se vor plati salariile muncitorilor.

Conflictul de munca este musamalizat cu mare grija, iar cei de la Nuclearmontaj, membra a grupului de firme Tender, cauta cu disperare solutii pentru iesirea din criza. Surse din cadrul Unitatii II sustin, nici mai mult, nici mai putin, ca firma controversatului om de afaceri se afla practic in faliment.

Altfel nu s-ar putea explica de ce o societate de calibrul Nuclearmontaj nu are in cont la ora actuala nici macar 4-5 miliarde lei, adica suma necesara pentru plata salariilor muncitorilor sai de la Centrala Nucleara pentru doua luni, inclusiv primele de Paste. Este foarte greu de crezut ca situatia se va remedia, in conditiile in care Ovidiu Tender traverseaza o perioada extrem de dificila.

Foarte grav bolnav si la un pas de inchisoare, omul de afaceri protejat de Iliescu nu mai pare capabil sa conduca destinele grupului sau de firme. Afacerile lui Tender se afla in pragul colapsului, mai toate societatile patronate de el avand datorii imense la bugetul de stat.

Singura proprietate a omului de afaceri timisorean care mergea bine si care sustinea practic toate celelalte afaceri era, pana nu demult, societatea de asigurari Ardaf. In conditiile in care acum cateva saptamani si aceasta a fost scoasa la vanzare, zvonistica referitoare la falimentul lui Tender pare mai mult decat intemeieata.

Pana la lamurirea acestei situatii raman insa problemele extrem de delicate iscate in jurul Unitatii II a Centralei Nucleare de la Cernavoda. Din ce in ce mai multe voci se ridica impotriva a ceea ce poate fi deja numita legea omertei, in care nimeni nu „rasufla" nimic, pentru a nu pierde avantajele financiare exorbitante de care se bucura in cadrul CNE.

Un muncitor ia in mana 6 milioane, desi in acte are 100 milioane

Este de domeniul incredibilului, dar un muncitor de la Unitatea II are un salariu mediu de doar sase milioane de lei. Ceea ce nu stie acest muncitor este ca, in realitate, remuneratia sa ajunge pana la o suta de milioane lei. Aceste lucruri ne-au fost dezvaluite tocmai de catre acele voci care vor sa puna capat coteriei din cadrul CNE Cernavoda.

Diferenta enorma dintre cele sase milioane pe care le ia in mana un muncitor si suta de milioane platita de CNE se duce pe comisioanele incasate de catre firma angajatoare. si asta pentru ca Centrala nu angajeaza muncitori pe contracte de munca, ci achizitioneaza pachete de lucru oferite de firmele care efectueza lucrari la unitatile CNE Cernavoda.

Aceste firme incaseza sume fabuloase, corespunzatoare unei activitati speciale, precum ridicarea unui reactor nuclear, dar la muncitori ajung doar firimiturile, dupa ce grosul este trecut prin ciurul comisioanelor. Exista persoane care vorbesc chiar despre spalare de bani pe drumul acesta al banilor de la CNE la muncitorul de rand.

Cert este ca un lucrator de la Cernavoda este platit, scriptic, la standarde occidentale, dar in realitate el nu primeste decat mizeria unui salariu de buticar. Iar cand nici macar aceste salarii nu mai sunt platite, iar oamenii ajung sa nu aiba ce sa puna pe masa de Paste, o izbucnire precum cea de vineri este inevitabila.

Greva muncitorilor de la Unitatea II va continua pana cand cineva din conducerea centralei sau de la firma lui Tender va reusi sa gaseasca o solutie.