In martie 2006, Metrorex a atribuit sase contracte pentru executia unor lucrari pe diferite tronsoane ale Magistralei 4. Valoarea totala a celor sase contracte, din care s-au infruptat rand pe rand SC ACM 4 SA, SC Somet SA, SC Somet SA : Ataldi Italia, SC Tiab SA si SC Metroul depaseste 20 de milioane de euro.

Luand in considerare acest considerent este inexplicabil de ce conducerea Metrorex a gasit de cuviinta sa aplice procedura negocierii cu o singura sursa.

Astfel, la 10 martie 2006, societatii ACM 4 i se atribuie contractul in valoare de 4,9 miliarde de lei, prin procedura mentionata, pentru executia urmatoarelor lucrari: "Magistrala 4. Racord 2. Reabilitare urbana zona 1 Mai -PLS Pod Constanta, etapa II - 185m (PLS Bucegi - PLS Pod Constanta)". La 24 martie, lucrarile la "Magistrala 4.

Racord 1. Calea de rulare si sina a 3-a" sunt atribuite consortiului format din Somet SA si Ataldi S.p.a. Italia, in valoare totala de peste 11 miliarde de lei. Totodata, societatea bucuresteana Tiab beneficiaza, la 16 martie, de doua contracte cu Metroul, atribuite prin negociere cu o singura sursa.

Unul dintre acestea pentru executia lucrarilor la "Magistrala 4. Racord 1. Nicolae Grigorescu - Linia de Centura. Instalatii electrice", pentru care Tiab primeste 15 miliarde de lei. Al doilea contract, atribuit in aceeasi zi, pentru lucrari la instalatii sanitare si de ventilatie, depaseste 9 miliarde de lei.

Somet, societate care, asa cum am aratat, a castigat in tandem cu italienii de la Ataldi un contract in valoare de peste 11 miliarde de lei, mai incaseaza la 23 martie un "bacsis" de 230 milioane de lei.

Potul cel mare, in valoare de 410 miliarde de lei, il ia insa, la 24 februarie, Metroul SA pentru lucrari de proiectare si asistenta tehnica.

Poate cea mai "ascunsa" societate dintre toate cele patru care s-au infruptat din greu din bugetul metroului bucurestean este ACM 4, cea care a incasat doar 4,9 miliarde de lei. Asta pentru ca societatea respectiva nu figureaza in evidentele Registrului Comertului.

Pe de alta parte, printre constructorii locuintelor in regim ANL "Henri Coanda" apare si societatea ACM. Totodata, in 2002, sub guvernarea PSD, a beneficiat de un contract derulat de Ministerul Lucrarilor Publice in vederea refacerii unor blocuri distruse in urma unui incendiu.

Deloc de neglijat, in cadrul unei interventii publice in legatura cu situatia sinistratilor, Sergiu Sechelariu, secretar de stat in acea perioada, a tinut sa remarce "seriozitatea" societatii.

Beneficiara celor doua contracte in valoare totala de peste 25 de miliarde de lei, Tiab SA, apare in evidentele Registrului Comertului cu trei asociati, persoane juridice - SIF Muntenia, Lemar Investment SRL si Setar SRL - inregistrata in Ravena, Italia. Cu privire la Somet SA lucrurile sunt certe.

Societatea care in acest an a prins cele doua contracte de peste 11 miliarde de lei se poate lauda cu o relatie veche cu metroul. Societatea a beneficiat din plin de prevederile unor contracte semnate in 1996, potrivit carora Metrorex aloca, fara licitatie, lucrari de aproximativ 300.000 de dolari.

Mai mult, prin incheierea ulterioara a cate noua acte aditionale la contract, societatea a benefi-ciat de noi si noi lucrari a caror valoare se ridica la aproximativ 45 de miliarde de lei.

La acea vreme, presa a relatat ca Gheorghe Toma, directorul economic al Metrorex, care a semnat atat contractele, cat si o mare parte din actele aditionale este cumnatul lui Marian Stancioiu, reprezentantul Somet.

La Metroul SA, societate care a incasat dintr-o lovitura 11 milioane de euro, fara licitatie, functia de director general este detinuta de Viorica Beldea, in acelasi timp unul dintre asociatii societatii.

Priza societatii Metroul la contractele metroului bucurestean poate fi explicata si prin legaturile acesteia cu puterea. Beldea a fost numita in t93, printr-o Hotarare de Guvern semnata de Nicolae Vacaroiu, in "Comisia de receptie a lucrarilor pentru obiective de investitii ale Metroului Bucuresti".

Adica tocmai in comisia care detinea "painea si cutitul" la metroul bucurestean.

Metroul a beneficiat de mai multe contracte si cu Primaria Capitalei, un contract de aproape doua miliarde de lei fiindu-i atribuit la sfarsitul lui noiembrie 2004, in plina campanie electorala. In noiembrie 2005, a beneficiat de alte contracte de peste 11 miliarde de lei, pentru servicii de consultanta pentru parcari subterane.

De altfel, ar fi de subliniat faptul ca, de la infiintare, Metroul a "lucrat" contra unor sume impresionante pentru mai multe institutii publice, printre care Primaria Sectorului 5, Primaria Ploiesti, Primaria Panciu, Ministerul Educatiei, Tribunalul Bucuresti, RATB, Ministerul Transporturilor, Agentia Nationala pentru Cercetare -

Dezvoltare, Inspectoratul General de Politie Romania sau Posta Romana.

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de executie lucrari "Magistrala 4. Racord 2.C Reabilitare urbana zona 1 Mai - PLS Pod Constanta, etapa II - 185 m (PLS Bucegi - PLS Pod Constanta": negociere cu o singura sursa.

Data semnarii contractului de servicii: 10.03.2006.

Denumirea (numele) si adresa ofertantului castigator: S.C. ACM 4 S.A. Str. Iuliu Barasch nr. 4A, Sector 3, Bucuresti

Pretul sau gama preturilor platite: 490.174,87 lei RON fara TVA.

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de executie lucrari "Magistrala 4. Racord 1. Calea de rulare si sina a 3-a": negociere cu o singura sursa.

Data semnarii contractului de servicii: 24.03.2006.

Denumirea (numele) si adresa ofertantului castigator: S.C. SOMET S.A., Str. Theodor Pallady nr. 133B, sector 3, Bucuresti, asociat cu ATALDI S.p.A, Italia, Roma, Via Giulio Vicenza Bona 65

Pretul sau gama preturilor platite: 1.120.065,38 lei RON fara TVA.

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de executie lucrari "Magistrala 4. racord 1. Nicolae Grigorescu - Linia de Centura. Instalatii electrice.": negociere cu o singura sursa.

Data semnarii contractului de servicii: 16.03.2006.

Denumirea (numele) si adresa ofertantului castigator: S.C. TIAB S.A., Str. Pictor Arthur Verona nr. 17, sector 1, Bucuresti.

Pretul sau gama preturilor platite: 1.568.638,55 lei RON fara TVA.

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de executie lucrari "Magistrala 4. racord 1. Nicolae Grigorescu - Linia de Centura. Instalatii sanitare si de ventilatie": negociere cu o singura sursa.

Data semnarii contractului de servicii: 16.03.2006.

Denumirea (numele) si adresa ofertantului castigator: S.C. TIAB S.A., Str. Pictor Arthur Verona nr. 17, sector 1, Bucuresti.

Pretul sau gama preturilor platite: 950.470,17 lei RON fara TVA.

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de executie lucrari "Magistrala 4. racord 1. Nicolae Grigorescu - Linia de Centura. Lucrari de consolidare tunele in urma expertizarii. Zona I. Statia 1 Decembrie 1918": negociere cu o singura sursa.

Data semnarii contractului de servicii: 23.03.2006.

Denumirea (numele) si adresa ofertantului castigator: S.C. SOMET S.A., Str. Theodor Pallady nr. 133B, Sector 3, Bucuresti.

Pretul sau gama preturilor platite: 23.753,22 lei RON fara TVA.

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de servicii: negociere cu o singura sursa.

Data semnarii contractului de servicii: 24.02.2006.

Denumirea (numele) si adresa ofertantului castigator: S.C. METROUL S.A., Str. Gutenberg nr. 3 bis, Bucuresti.

Categoria serviciilor care vor fi prestate de ofertantul castigator si descrierea acestora (codul CPSA): elaborarea documentatiilor tehnico-economice (studii de prefezabilitate si fezabilitate, proiecte tehnice, caiete de sarcini, carti tehnice, studii de solutii, expertize tehnice asupra lucrarilor de constructii, detalii de executie, documentatii pentru licitatii, obtinere de avize si acorduri necesare proiectarii si executiei si asistenta tehnica pentru implementarea proiectelor in executia lucrarilor de investitii. Cod CPSA: 7420.

Pretul sau gama preturilor platite: 41.308.106 lei exclusiv TVA, reprezentand 11.235.715 euro.