Prefectul Dobre vrea demiterea inspectorului scolar general Suzana Ganta. Lupta politica dintre PD si PNL la Mures se rasfrange asupra educatiei. ISJ ramane pe pozitie. Ganta a solicitat Ministerului Educatiei aviz si pentru alti membri ai echipei ISJ Mures. Prefectura a solicitat M.Ed.C.

un control si semnaleaza periclitarea examenului national de Bacalaureat. Directorii marilor licee din judet raman in pericol. Inspectorii asteapta deznodamantul. Cine va castiga jocurile de culise?

Ecourile destiturii directorilor unitatilor de invatamant s-au amplificat ieri.

Prefectul Ciprian Dobre s-a intalnit cu doi dintre inspectorii generali adjuncti ai Inspectoratului Scolar Judetean Mures, apoi a desfintat-o pe Suzana Ganta, actualul sef al ISJ, in fata presei si a anuntat ca va cere un control al Ministerului Educatiei pentru ca invatamantul muresean este afectat de

executii politice. Deasemenea Dobre a declarat ca desfasurarea examenului national de Bacalaureat este in pericol in judetul Mures, si a prezentat concluziile unui raport al Corpului de Control al Prefectului, care inseamna fie imposibilitatea ISJ de a functiona, fie functionarea ilegala.

Razboi total

Dupa ce prin decizii datate in 28 martie 2006, Suzana Ganta a numit un lider local al PD, Radu Ghetiu, la conducerea Colegiului Tehnic Tarnaveni, pe sotia liderului PD Sighisoara, Ligia Coman, a numit-o director al Liceului Joseph Haltrich din Sighisoara si a inlaturat-o pe Corneanu Mariela, fostul director al Grupului Scolar, Industrial de

Chimie din Targu Mures, adeversarii si aliatii teoretici au laut foc. "Nu este posibil ca sa fie inlaturati niste oameni care si-au castigat functiile prin concurs si sa fie numiti lideri politici", a declarat Dobre.

Portita de acoperire

Directorii destituiti au facut ieri plangeri catre prefect, si in mare graba acesta s-a intalnit cu doi dintre adjunctii ISJ, iar apoi a demascat brusc "abuzurile" Suzanei Ganta, admitand ca le cunostea de mai multa vreme.

Astfel, directorii au aratat ca au fost destituiti pentru ca, desi obtinusera posturile prin concurs in februarie 2003, in contractul cu ISJ Mures si fostul general Stefan Somesan nu aparea numarul deciziei dat prin ordin de ministru, in aceeasi situatie aflandu-se inca 15 directori.

"In administratie la acest nivel nu se face politica. La nivelul conducerii ISJ nu exista comunicare. Nu are rost sa cobor nivelul discutiei si sa amintesc ce am fost informat despre capacitatea manageriala a doamnei Ganta. Inspectorul Scolar General nu respecta hotararile Consiliului de Administratie.

Calitatea invatamantului muresean este afectata de calitatea managementului ISJ. Cu o luna inaintea examenului de Bacalureat mi se pare inadmisibil sa actionezi de capul tau", a mai declarat Dobre.

Conform rezultatelor controlului efectuat la ISJ de Corpul de Control al Prefecturii, "sedintele Consiliului de Adminsitratie se desfasoara fara calendar si fara a respecta o strategie pentru invatamantul muresean, iar procesele verbale de sedinta nu sunt semnate si inspectorii nu stiu ce au votat".

Butoi cu pulbere

Daca prefectul semnala probleme de comunicare intre inspectorii din fruntea ISJ, Suzana Ganta ii acuza pe cei doi adjuncti care au participat la intalnirea cu prefectul ca se tin doar de reclamatii si actioneaza din cauza unor orgolii personale.

Ganta a declarat ca nu i-au fost comunicate nici controlul nici rezultatele controlului, care s-a facut in lipsa ei. "Exista comunicare altfel spre Olimpiada Nationala de Biologie unde ca organizare suntem cotati ca primul loc in tara.

Anumite decizii le ia inspectorul scolar general, unde e nevoie de consultarea CA si se fac sedintele. Nu consider ca am gresit cu nimic in privinta inlocuirii directorilor", a declarat Suzana Ganta.

Mai mult, a anuntat ca a inaintat marti catre Ministerul Educatiei propuneri pentru inlocuirea a saisprezece inspectori din echipa ISJ. Lista cuprinde nume ale celor care se ocupau de invatamantul gimnazial si primar, de personal, sau de discpline precum matematica, informatica, limba romana, sau programe europene.

"Am facut propuneri catre minister, dar decizia ramane la latitudinea inspectorului scolar general. In vederea apropierii aderarii la UE am considerat ca e nevoie de o echipa tanara. Totdeauna voi fi acuzata de interese politice, dar sunt oameni specialiazati", sustine Ganta.

Desi prefectul anunta presiuni facute asupra juristei ISJ, Florina Dunareanu, atat aceasta cat si Ganta au infirmat acest fapt.

De asemenea, anuntatele solicitari catre MEdC pentru a trimite o echipa de control la ISJ Mures, facute de Eugen Nicolaescu, Kelemen Atiila si acum Ciprian Dobre par a fi doar vorbe in vant. Surse din anturajul ministrului Mihail Hardau ne-au precizat ca deocamdata ministrul nu a primit astfel de solicitari.