Castelul Bran va fi retrocedat „cel mai probabil" la 25 mai, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) finalizand, in prezent, negocierile si acordul privind modul in care muzeul va fi administrat, dupa ce va trece in posesia noului proprietar. Dupa aproape sase luni de negocieri intre MCC si avocatii lui Dominic de Habsburg, Castelul Bran va reveni in proprietatea mostenitorilor familiei regale.

Decizia de retrocedare urmeaza sa fie semnata in jur de 25 mai, in prezenta lui Dominic de Habsburg.

„Avem un acord finalizat, muzeul urmand sa ramana in circuitul public trei ani. Nu se schimba decat proprietarul, in rest, institutia va functiona la fel ca si pana acum. Noul proprietar nu va avea nici un drept de ingerinta, muzeul urmand sa functioneze sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor. Cel mai probabil, decizia de retrocedare se va semna la 25 mai.

La ceremonie o sa il invitam si pe Dominic de Habsburg", a explicat Virgil Nitulescu.

Patru ani de „negocieri"

Urmasii principesei Ileana, reprezentantii familiei de Habsburg, au facut, inca din urma cu patru ani, o notificare de recuperare in natura a Castelului Bran. Ei solicitau nu numai castelul, ci si un teren aferent de 30 de ha.

La data respectiva, potrivit Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, ei nu puteau sa reintre in posesia Castelului Bran in natura, ci urmau sa fie despagubiti in bani. Conform lui Adrian Iorgulescu, estimarea de atunci, „interesanta", se ridica la aproximativ 25 de milioane de dolari.

Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe urmasii principesei Ileana sa solicite retrocedarea in natura a Castelului Bran. Notificarea s-a facut prin intermediul unei case de avocatura care a intrat in legatura cu MCC.

Totusi, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, anunta, in ianuarie, ca statul roman va rascumpara castelul Bran, familia de Habsburg solicitand in acest sens suma de 25-28 de milioane de dolari. Acum, oficialii MCC nu mai sustin posibilitatea rascumpararii Castelului Bran de la Dominic de Habsburg.

Reprezentant fara putere decizionala

In Consiliul de Administratie al Muzeului Bran „va fi invitat" si un reprezentant al lui Dominic de Habsburg, acesta neavand insa putere de decizie in ceea ce priveste administrarea muzeului. „In Consiliul de Administratie va fi invitat un reprezentant al lui Dominic de Habsburg, insa el nu va fi parte a procesului de decizie.

Proprietarul trebuie sa stie totusi ce se intampla cu proprietatea sa", a subliniat Nitulescu. In ceea ce priveste mentinerea Castelului Bran in circuitul public, Nitulescu spune ca, potrivit legislatiei in vigoare, timp de trei ani nu se pune problema ca acesta sa isi modifice destinatia. „Pentru mine este limpede ca Branul va ramane muzeu in circuitul publicului, potrivit legislatiei.

Mie mi-e limpede insa ca, si dupa aceasta perioada de timp, muzeul isi va pastra destinatia, probabil sub forma unui muzeu privat", a precizat secretarul de stat.

„Dracula", sub stapanire austriaca

Castelul Bran - a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377 - este situat la 30 de kilometri de Brasov, fiind un important monument istoric si turistic din Romania. In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, a intrat in restaurare, lucrare terminata, in linii mari, in 1993.

Retrocedarea Castelului Bran de catre statul roman, proprietarului de drept vine dupa ce un alt monument istoric important al patrimoniului national - Palatul Brukenthal - a fost retrocedat, in decembrie 2005, Parohiei Evanghelice CA Sibiu. In plus, tot in mai, MCC va incepe si retrocedarile catre Regele Mihai, care isi revendica Pelesul, Pelisorul si Complexele Ceramica si Stavilari.