A doua felie din programul guvernamental "Fermierul" va fi adjudecata de aceleasi banci care au primit sume considerabile si la prima licitatie. In Cluj sumele pentru proiectele deja aprobate pentru finantare nu depasesc doua milioane de euro, echivalentul unui singur procent din totalul sumei destinate programului.

Cu toate acestea, oficialii se arata optimisti cu privire la rata de absorbtie a banilor guvernamentali.

In a doua transa de alocare a banilor, cele doua banci licitante vor gestiona peste 3.000 de miliarde de lei vechi, alte aproape o mie de miliarde de lei vechi au fost deja epuizati, in vreme ce cofinantarea pentru proiectele clujene nu depaseste 70 de miliarde.

In Cluj suma totala eligibila pentru programul "Fermierul", la aproape o jumatate de an de la lansarea finantarii, nu depaseste oficial 300.000 de euro. Un numar de sase proiecte SAPARD au cofinantarea asigurata pana acum in Cluj si alte cateva sunt in curs de analizare.

Oficialii care gestioneaza fondul in Cluj sustin ca taranii si fermierii se tem de credite si deci cererile de co-finantare prin "Fermierul" sunt reduse in judet.

Seful biroului SAPARD din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala Cluj, Vakar Istvan, sustine ca numarul de cereri de cofinantare prin "Fermierul" este in crestere la Cluj, ceea ce "e bine".

Aceeasi apreciere o are si Laurentiu Tör, presedintele asociatiei cultivatorilor de cereale din zona Mihai Viteazul - Turda (Cluj), care sustine ca programul "Fermierul" ar putea fi "cel mai bun program guvernamental de pana acum".

"Eu am un SAPARD de 300.000 de euro, iar cei de la Directia Agricola efectiv ma preseaza sa fac actele pentru finantare prin programul «Fermierul»", a declarat Tör. "Birocratia e foarte mare", a admis totusi presedintele asociatiei cultivatorilor de cereale.

Concursul pentru alocarea celor 3.250 de miliarde, care se va finaliza maine, vine dupa ce, la primul anunt de licitatie pentru a doua transa de bani, Ministerul Agriculturii, gestionarul fondului, a primit o singura oferta. In aceste conditii, a fost necesara reluarea concursului.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al ministerului, Adrian "ibu, este increzator in succesul programului. "Pana la sfarsitul anului cel putin 90 la suta din fonduri vor fi consumate, daca nu suta la suta", a apreciat "ibu.

Purtatorul de cuvant al ministerului are ca argumente faptul ca fondurile pe anul trecut au fost epuizate in doua luni. Amintim ca prima transa de pe acest an, in valoare de 950 de miliarde de lei vechi, a fost acordata Bancii Comerciale Romane, Bancii Romane pentru Dezvoltare si Bancii Carpatica.

Suma care se liciteaza in aceasta saptamana este insa net superioara celei acordate in prima transa, fiind vorba de nu mai putin de 3.250 de miliarde de lei vechi.

Este greu de crezut ca daca trei banci nu au reusit sa absoarba mai putin de o mie de miliarde, doua dintre ele vor putea gestiona o suma de trei ori mai mare.

Decizia privind alocarea celor trei mii de miliarde de lei vechi va fi luata cel tarziu maine, dupa ce la primul concurs purtatorul de cuvant al Casei de Economii si Consemnatiuni, Mihaela Pantea, sustine ca institutia nu a fost notificata despre licitatie.

In schimb, Georgeta Radu, expert PR in cadrul departamentului de relatii publice al CEC, sustine ca fondurile din prima transa au fost cheltuite aproape in totalitate.