Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a blocat finantarea lucrarilor de reconstructie, consolidare si expertizare a mai multor case din localitatea timiseana Foeni. Aceasta masura a fost luata dupa ce s-a descoperit ca pe lista imobilelor afectate de inundatiile produse in Banat, anul trecut, figurau 71 de locuinte neatinse de ape.

Seful Corpului de Control al Prefecturii Timis, Laviniu Bedrosian, a declarat ca mai multe cladiri de pe o singura strada din Foeni au fost inscrise in fals pe lista de reconstructie cu bani de la Guvern, iar ca urmare a fost dispusa o ancheta care sa clarifice situatia si sa ii depisteze pe cei vinovati.

Neregulile au fost sesizate inca din toamna anului trecut de catre ministrul-delegat pentru Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, in timpul unei inspectii in zonele calamitate.

Cu acea ocazie, demnitarul a constatat ca dintr-un numar de 74 de case, situate toate pe o singura strada, inscrise pe lista speciala, doar trei cazuri erau reale, in sensul ca aceste imobile au fost doar usor afectate de ape.

Bedrosian a mai anuntat ca a fost declansata o ancheta, iar rezultatele acesteia vor fi trimise Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ. "In septembrie 2005, Primaria comunei Foeni a inaintat Ministerului Transporturilor si Constructiilor o lista de 74 de locuinte, presupuse a fi fost afectate de inundatiile din aprilie-mai 2005 si care au fost omise de la prima verificare.

ANL a apelat la consultanti de expertiza, care au precizat ca un numar de 45 de case ar fi urmat sa fie demolate, celelalte fiind propuse pentru consolidate", a mai explicat Bedrosian.

Ulterior, s-a constituit o comisie de specialisti, care a analizat situatia de la Foeni, constatandu-se falsurile amintite. Ca urmare, ANL a decis blocarea platii lucrarilor de expertiza, modificand prin act aditional contractul de consolidare pentru cele 45 de imobile.