Seful Autoritatii Nationale de Aministrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, anunta nu cu mult timp in urma, in timpul unei vizite oficiale la Cluj, ca exista o presiune in ceea ce priveste desfiintarea magazinelor duty-free.

Acum, ministrul Justitiei, Monica Macovei, intentioneaza sa propuna desfiintarea activitatii magazinelor duty-free prin ordonanta de urgenta, intrucat un proiect de lege, care ar trebui aprobat de Parlament, ar lua prea mult timp.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, isi motiveaza propunerea de desfiintare a magazinelor duty-free, prin faptul ca aceasta se aliniaza cerintelor Uniunii Europene. Ministrul nu a expus insa pe larg motivele pragmatice pentru care Uniunea Europeana preseaza guvernul pentru initierea acestor actiuni.

In nici unul din punctele vamale rutiere dintre granitele statelor europene nu exista acest tip de magazine, iar aderarea Romaniei la UE ar implica obligatia de a inchide magazinele duty-free.

Cu toate ca o asemenea actiune este inevitabila, protestele s-au inmultit datorita avantajelor financiare pe care le ofera acest comert.

Atat ministrul de Interne, Vasile Blaga, cat si directorul ANAF, Sebastian Bodu, sunt in consens cu opinia ministrului Justitiei, argumentand ca desfiintarea magazinelor in regim duty-free ar duce la diminuarea infractionalitatii economico-financiare si ar contribui la desfiintarea contrabandei de la punctele de trecere a frontierei.

Asociatia Romana a Operatorilor de Duty-Free a protestat, printr-un comunicat, impotriva insistentei “cu care doamna Monica Macovei sustine, fara echivoc, desfiintarea intempestiva a activitatilor de duty-free in Romania, si anume pe calea unei ordonante de urgenta, fara a lua in considerare legislatia in vigoare, obligatiile statului roman si, mai ales, fara argumente”.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Operatorilor de Duty-Free spun ca peste 18 milioane de calatori care tranziteaza granitele Romaniei cheltuiesc in magazinele duty-free romanesti circa 150 de milioane de euro. De asemenea, operatorii de duty-free aduc bugetului de stat circa 700 de miliarde de lei, anual.

Sebastian Bodu a sustinut, in timpul vizitei la Cluj, ca guvernul de la Budapesta face presiuni la Bucuresti pentru scoaterea in afara legii a magazinelor duty-free de pe frontiera, care aprovizioneaza pietele unguresti cu marfuri de contrabanda. Bodu a afirmat ca intentia de eliminare a comertului de pe frontiere cu produse scutite de taxe are la baza o serie de motive.

“Ungaria ne preseaza”, a sustinut pe atunci seful ANAF, reclamand faptul ca exista tot mai multe semnale din partea autoritatilor maghiare, in care se arata ca produsele cumparate din magazinele duty-free ajung pe pietele ungare, alimentand astfel contrabanda cu alcool si tigari.

Bodu a confirmat oficial ca punctul nevralgic, din aceasta perspectiva, este Vama Bors, cel mai important punct de tranzit de la frontiera de nord-vest a Romaniei. “Zona cea mai problematica este portiunea de granita din judetul Bihor”, a spus Sebastian Bodu.

Magazinele duty-free reprezinta o afacere mai mult decat profitabila pentru romanii care isi fac cumparaturile in vama, unde produsele costa cu cel putin 25-30% mai putin decat pe piata romaneasca de profil, la o calitate net superioara. Toate aceste beneficii vor fi insa pierdute din 2007, an pana la care Romania trebuie sa se alinieze standardelor impuse de UE.

Potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, magazinele in regim duty-free vor trebui sa isi inceteze functionarea. In acest sens, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a avertizat inca de la finele anului trecut asupra intretinerii activitatilor infractionale desfasurate prin intermediul sau in jurul acestor magazine cu un statut aparte.

O pozitie mult mai sustinuta in aceasta privinta o are acum si ministrul Justitiei, Monica Macovei, alaturi de cea a presedintelui ANAF, Sebastian Bodu. Acestia sunt de parere ca desfiintarea magazinelor in regim duty-free ar diminua infractionalitatea economico-financiara si ar contribui la desfiintarea contrabandei de la punctele de trecere a frontierei.

Problema desfiintarii magazinelor duty-free a fost adusa in discutie chiar si de presedintele Traian Basescu. La sedinta de evaluare a activitatii Politiei Romane pe anul 2005, Basescu a declarat ca a cerut politistilor inchiderea duty-free-urilor inca din vara anului trecut.

Mai mult, Basescu a numit aceste magazine “guri de distributie si de evaziune fiscala in ambele sensuri, si catre piata interna, si catre piata externa a UE”. Oprirea contrabandei prin intermediul duty-free-urilor nu a reprezentat prioritatea numarul unu a nici uneia dintre guvernarile care s-au succedat din 1991 incoace.

Cu toate ca au avut loc nenumarate discutii legate de amploarea care a capatat-o acest fenomen, autoritatile si guvernantii nu au facut mai nimic. In plus, interesele financiare ale anumitor cercuri din mediile de afaceri si politice, cu regasire pana in cele mai inalte medii guvernamentale, au protejat comertul duty-free de pe toata granita Romaniei.