Primaria Targu Mures isi bate joc de fundatiile de asistenta sociala l In ianuarie, Consiliul Local a aprobat subventii in valoare de 1,2 miliarde de lei pe baza unei legi care nu mai era in vigoare l De patru luni, asociatiile sunt duse cu vorba, in timp ce 366 de beneficiari asteapta si acum ajutoarele aprobate de consiliu l Ca sa dreaga busuiocul, primaria organizeaza o noua licitatie de

proiecte, la limita legii l Cine raspunde pentru aceasta balba si cum isi vor recupera cei in drept banii pierduti pentru primele patru luni ale anului? l Scuza Primariei te lasa fara replica: de vina este Posta Romana, care nu a adus la timp Monitorul Oficial in care a fost publicata

Peste 350 de persoane asistate social de zece fundatii si asociatii muresene - persoane varstnice, tineri si copiii cu statut de risc si persoane cu dizabilitati - asteapta de patru luni ca Primaria Targu Mures sa le aloce subventiile promise (si la care au dreptul) pentru anul in curs.

Aceasta situatie anormala si penibila a fost generata nu de lipsa banilor, ci de lipsa de informare a departamentului juridic din cadrul Primariei, care la data intocmirii proiectului de hotarare prin care Consiliul Local aproba lista cu beneficiarii subventiilor, hotarare adoptata in sedinta din 26 ianuarie 2006, nu stia ca prevederile legii care statea la baza acelei HCL fusesera modificate

printr-o alta lege, intrata in vigoare la 2 ianuarie, situatie in care hotararea este nula de drept.

Cu toate acestea, nimeni nu a sesizat anomalia, nici chiar Institutia Prefectului, care are sarcina de a da avizul de legalitate pentru hotararile de consiliul local, si care in luna februarie da unda verde pentru finantarea proiectelor.

Si totusi, la inceputul lunii martie, neconcordanta intre Legea 34/1998 - pe baza careia fusese organizata, in mod legal, licitatia de proiecte pentru acordarea subventiilor pentru activitati sociale pe anul 2006 - si Legea 350 pe 2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cunoscuta si ca Legea granturilor, este

sesizata de juristii Primariei, care tergiverseaza din acest motiv semnarea contractelor cu ONG-urile.

In urma insistentelor celor din fundatii, precum si a unei interpelari in cadrul sedintei de Consiliu Local din luna martie, autoritatile remit un raspuns asociatiilor in care li se promite rezolvarea de urgenta a situatiei, fara insa a se preciza nimic concret.

"Solutia" vine la inceputul lui aprilie, cand in urma unei intalniri a Comisiei pentru Legea 38, se decide reluarea procedurii de solicitare de finantare pentru acordarea subventiilor pentru 2006 (in conditiile in care legea stipuleaza ca acestea trebuie depuse pana la data de 31 octombrie a anului precedent), termenul limita pentru depunerea documentatiilor fiind 26 aprilie.

Mai mult, reprezentantii Primariei le promit celor de la fundatii ca distributia banilor va fi "identica", prin recuperare (fie sume mai mari lunar pentru un beneficiar, fie acceptul pentru mai multi beneficiari).

Cu toate ca documentatia trebuia refacuta, ceea ce insemna cheltuieli suplimentare, marea parte a fundatiilor au acceptat si s-au conformat, astfel incat licitatia sa poata avea loc inaintea sedintei de Consiliu din 27 aprilie, in cadrul careia se aproba, fara ca HCL 17/2006 sa fi fost anulata, o noua lista de beneficiari ai subventiilor.

In aceste conditii, pentru ca subventiile din perioada ianuarie-mai erau definitiv pierdute si pentru a spala suspiciunile beneficiarilor - care citisera inca din februarie in presa lista cu fundatiile beneficiare ale subventiilor - asociatiile solicita primarului sa co-semneze o declaratie prin care, impreuna cu ONG-urile si Consiliul Local, sa-si ceara scuze fata de acele persoane care urmau

sa beneficieze de sumele alocate de la bugetul local si care au fost private de acest ajutor in cele mai grele luni ale anului, adica ianuarie si februarie. Cu toate acestea, in cadrul audientei din 27 aprilie, primarul Dorin Florea ii trimite pe reprezentantii ONG-urilor la plimbare, cu un limbaj de mahala.

Intrebari

In primul rand, cum se face ca Primaria a gresit - daca ar fi cunoscut legea atunci nu ar fi ajuns in Consiliul Local in 26 ianuarie un proiect de hotarare contrar Legii 305/2005, cand legea era deja in vigoare - beneficiarii au pierdut, ONG-urile in cauza au pierdut si nimeni nu-si asuma raspunderea pentru asta? Cine va fi tras la raspundere din cadrul Primariei pentru aceste balbe?

In al doilea rand, cum au putut reprezentantii comisiei, intrunite in 11 aprilie, sa ii asigure pe reprezentantii fundatiilor ca vor primi aceiasi bani, in conditii de licitatie publica? Este cat se poate de clar ca a fost vorba de o mascarada, prin care s-a dorit acoperirea unei balbe penibile.

Frustrare si eforturi

Andreia Moraru, manager de proiect la Fundatia Alpha Transilvana, spune ca toata aceasta poveste a fost pentru ONG-uri deosebit de frustranta, atat prin prisma modului in care Primaria a inteles sa respecte beneficiarii asistati de aceste fundatii, cat si prin prisma neincrederii pe care taraganarea acestei probleme a generat-o in randul persoanelor asistate.

O alta chestiune deranjanta a fost efortul si cheltuielile suplimentare presupuse de reluarea procedurii de aplicare, insemnand atat costuri umane, pentru ca - cu atat mai mult cu cat timpul pentru intocmirea celui de-al doilea dosar a fost foarte scurt - personalul a fost mobilizat pe aceasta directie, cat si financiare (consumabile, taxe pentru diferite certificate etc.).

In acelasi timp, au avut de pierdut si beneficiarii subventiilor, adica persoanele asistate, in conditiile in care cel putin Fundatia Alpha nu a distribuit in primele luni pachetele destinate asistatilor, pentru ca, explica Andreia Moraru, "nu stiam daca se intorc banii, pentru ca majoritatea surselor noastre de finantare sunt instabile".

Primaria da vina pe… posta

Versiunea Primariei este de-a dreptul fantastica, dar ridica si o problema de principiu, anume aceea a comunicarii dintre autoritatile statului. Astfel, potrivit Mariei Ciobanu, secretarul Primariei Targu Mures, vina pentru aceasta neintelegere apartine Postei Romane, care intarzie distributia Monitorului Oficial, uneori chiar si cu o luna.

In acest sens, a sustinut secretarul Primariei, in 26 ianuarie, cand a fost votata HCL 17, nu se cunosteau prevederile Legii 350/2005, desi aceasta fusese publicata in M.O. nr. 1128 din 14 decembrie 2005, deci cu mai bine o luna inainte de adoptarea HCL 17/2006.

De asemenea, sustine Maria Ciobanu, intarzierea cu care posta distribuie Monitorul Oficial explica si lipsa de reactie a Prefecturii, care nu a notificat Primaria in legatura cu neconcordanta intre cele doua legi.

Directorul Oficiului Judetean de Posta, Ioan Covaciu, respinge varianta Primariei si spune ca, de fapt, Primaria Targu Mures si Consiliul Judetean nu sunt abonatii Postei Romane si ca, de fapt, distributia Monitorului Oficial la aceste institutii o face SC Rodipet SA.

Scuza invocata de Maria Ciobanu este infirmata si de Gabor Ildiko, responsabilul cu abonamentele al agentiei muresene a Rodipet. Potrivit acesteia, desi este datat 14 decembrie, Monitorul Oficial nr.

1128, cel in care este publicata Legea 350, a ajuns la agentie in data de 16 decembrie, adica vineri, si a fost distribuit atat Primariei Targu Mures, cat si Prefecturii si Consiliului Jude#tean, in data de 19 decembrie, la ora 6 dimineata.

Situatia nu s-a rezolvat, de fapt, nici pana astazi, la jumatatea lunii mai ONG-urile care, in baza dreptului conferit de lege, au castigat finantarile sus-amintite neavand nu doar banii virati, ci nici macar contractele de finantare incheiate. In conditiile in care, potrivit legii, aceste proceduri trebuiau sa fie finalizate inca din luna decembrie a anului trecut.

"Bineinteles ca au fost probleme, pentru ca lunile ianuarie si februarie sunt cele mai dificile, iar organizatiile nu au putut sa faca fata, financiar. Noi, spre exemplu, nu am distribuit pachetele, pentru ca nu stiam daca ni se intorc banii.

E drept ca acordarea subventiei presupune si o participare din partea asociatiilor, de 50 la suta, dar majoritatea surselor nostre de finantare sunt instabile, si atunci nu ne puteam hazarda sa cheluim toti banii in prima parte a anului", Andreia Moraru, manager program, Fundatia Alpha Transilvana