Mai multe fabrici reprezentative pentru industria aradeana inainte de 1989 isi vor muta amplasamentele, locul lor urmand a fi luat de supermaket-uri sau de blocuri pentru locuinte.

Potrivit specialistilor in economia de piata, fenomenul este generat de cresterea excesiva a costurilor de intretinere, dar si de scaderea productiei, datorata in principal valului mare de produse import care au bulversat piata de desfacere.

De asemenea, nu sunt de neglijat nici preturile ascendente ale terenurilor pe care au fost construite fabricile. Un exemplu in acest sens este cel al SC "Sabina&Co", fosta intreprindere "Tricoul Rosu", a carei constructie va fi demolata, pe locul ei urmand sa fie ridicat un hypermarket.

Surse din conducerea societatii sustin ca patronatul "Sabina&Co" a fost nevoit sa isi vanda sediul din cauza datoriilor mari acumulate in ultimii ani. Mai exact, din cauza creditelor angajate de societate, dar si a datoriilor catre buget.

In aceste conditii, Adunarea Generala a Actionarilor fabricii a hotarat vanzarea tuturor activelor imobiliare, ce constau din doua hectare de teren si circa 26.000 metri patrati de cladiri. Ca sa nu existe nici o discutie printre actionari, procedura s-a facut prin firma de audit Price Waterhouse Coopers".

Dupa negocieri directe cu mai multe firme, vanzarea s-a facut catre o firma din Timisoara. Pretul primit acopera toate sumele restante pe care fabrica de textile le-a avut.

Datoriile, acumulate in timp, se ridicau 1.200.000 RON la bugetul consolidat (la toate cele patru bugete componente: de stat, asigurarilor sociale de stat, asigurarilor pentru somaj, asigurarilor de sanatate), pentru care a fost demarata procedura de executare silita.

Imprumuturile de la banca erau de mai multe sute de mii de euro, bani luati pentru investitii (in 2003 s-a investit in aparatura moderna, in centrala termica) si pentru productie.

Societatea, cu o traditie de aproape 100 de ani, va functiona cu o capacitate de productie si personal mult redus intr-o alta locatie. Potrivit unor surse din cadrul Primariei municipiului Arad, pe locul fabricii de textile va fi ridicat hypermarketul "Real".

Concedieri la "IMAR"

O alta fabrica care este in cautarea unei noi locatii este SC "IMAR" SA, care ocupa o suprafata de circa 50 de hectare. Deja, cateva sectii sunt inchise dupa ce productia fabricii de mobila a scazut drastic, iar patronatul a fost nevoit sa recurga la concedieri.

In acest caz, o restrangere a spatiilor de productie pe o suprafata de 5 hectare ar fi binevenita, in conditiile in care firma duce lipsa de comenzi, iar banii obtinuti din vanzarea sau inchirierea terenului ar putea fi folositi pentru retehnologizare.

Cu toate acestea, directorul administrativ al SC "IMAR", Mario Frola, sustine ca exista, momentan, doar intentia demolarii unor spatii, inclusiv a sediului administrativ, pentru a fi construit acolo un complex comercial. "Nu este inca nimic hotarat. Deocamdata intentia noastra e sa optimizam fabrica. Suntem intr-o perioada de transformari", a spus Frola.

La randul sau, liderul Sindicatului "IMAR", Virgil Culda, nu exclude posibilitatea ca patronatul sa ia o decizie in sensul renuntarii la spatiile excedentare.

"UTA" transformata in parc industrial

O alta societate emblema a Aradului, fabrica de textile "UTA", a devenit amintire dupa ce APAPS a decis privatizarea ei prin metoda parcului industrial. Aceasta avea ca obiect de activitate producerea si comercializarea firelor si tesaturilor din bumbac. Majoritatea halelor in care se desfasura activitatea de productie pana in 2004 au fost inchiriate ori cumparate de diverse firme.

Parcul Industrial "UTA", cel care a luat locul fostei fabrici de textile, ofera hale industriale spre inchiriere modulate de la 300 metri patrati la 10.000 metri patrati cu toate utilitatile incluse. De asemenea, firma dispune si de zone de teren parcelate, cu cai de acces asigurate.

Conform proiectului, amplasamentul pe care se afla momentan constructiile fostei fabrici ar urma sa fie completat cu trei blocuri de cate patru etaje si posibil mansarde.

In total, ar fi vorba de 300 de apartamente de bloc cu garaje la parter si locuri de parcare, dar si spatii verzi in vecinatatea stadionului si a strazii Poetului.

Analistii imobiliari considera ca restrangerile sau schimbarile sediilor acestor mari producatori industriali sunt binevenite, deoarece, in conformitate cu acordurile negociate cu Uniunea Europeana, in urmatorii 13 ani dupa aderare, toti producatorii industriali mari vor trebui sa functioneze in afara oraselor.

Astfel, mule fabrici vor fi nevoite sa-si mute activitatea din municipiu in localitati din apropierea lui.