Copii incepand de la 10 ani intampina orice "vizitator" cu intentii bune sau mai putin bune care ajunge in perimetrul unei unitati de invatamant. Speriati si confuzi, elevii gardieni ar trebui sa legitimeze, sa evalueze gradul de risc si sa impiedice accesul in scoala al unor persoane necunoscute.

Desi exista solutii tehnice, tot copiii declanseaza semnalul sonor pentru debutul sau sfarsitul orelor. Aceeasi copii, trimisi la scoala sa invete, "asigura securitatea claselor", sunt trimisi dupa obiectele profesorilor, sau sunt folositi pentru promovarea imaginii scolii, fiind tacit recompensati cu motivarea unor absente.

Parintii platesc sume importante pentru fonduri ale scolii, taxe locale si nu-si imagineaza ca cei mici sunt expusi permanent la riscuri sau folositi in timpul orelor de curs. Aceste exemple scandaloase sunt stipulate chiar in regulamentele oficiale, de paza sau ordine interioara, ale unitatilor de invatamant.

Demagogia autoritatilor

Dupa numeroasele incidente din tara in care au fost implicati elevi si profesori si din cauza degradarii climatului de siguranta in scoli, autoritatile responsabile de buna desfasurare a invatamantului, au incercat sa dea impresia ca au luat masuri.

Astfel, ISJ Mures a propus inca din luna ianuarie Politiei, Jandarmeriei, administratiilor locale, sindicatelor, parintilor si elevilor, proiectul unui "regulament-cadru de asigurare a pazei si securitatii spatiilor si perimetrelor unitatilor de invatamant din judet".

Acest plan este si astazi in dezbatere publica, desi pe baza acestuia ar trebui intocmite apoi regulamentele de ordine interioara ale scolilor. Printre prevederile planului judetean se numara crearea unui "loc de asteptare pentru persoanele straine care se afla in scoala", accesul doar pe baza de ecusoane sau legitimatii si trecerea intr-un registru de control a tuturor oaspetilor.

De asemenea este stipulata instituierea "serviciului pe scoala pentru personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic". Nefiind platiti suplimentar adultii se eschiveaza cum pot, in consecinta este prevazuta si "fisa postului pentru elevul de serviciu".

Conform precizarilor directorului administrativ al ISJ Mures, Nicolae Neagu, proiectul a ramas in dezbatere publica si s-a concretizat pana acum doar in protocoale de colaborare cu Politia si Jandarmeria.

Neagu a precizat ca regulamentele de ordine interioara ale scolilor se intocmesc deocamdata dupa Regulamentul de functionare si organizare elaborat de Ministerului Educatiei, si ca acesta stipuleaza clar si rolul profesorului de serviciu.

"Este util sa avem implicati si elevii, in ideea responsabilizarii, insa doar in parteneriat cu profesorul de serviciu, altfel intr-adevar elevul poate fi supus unor riscuri", a declarat inspectorul scolar general adjunct, Neagu Nicolae. "Si eu cand am fost eleva am fost de serviciu si nu s-a intamplat nimic, dimpotriva a fost o experienta care m-a responsabilizat.

Nu este riscant atata timp cat exista si un profesor de serviciu care sa stea alaturi de elev", ne-a declarat inspectorul scolar general Suzana Ganta.

Realitate revoltatoare

Prin regulamentele de ordine interioara ale scolilor, copiii primesc atributii care nu au nimic de-a face cu educarea lor. Spre exemplu, elevul de serviciu pe clasa inspecteaza clasa inaintea venirii profesorului sau "asigura securitatea clasei in orele in care activitatea se desfasoara in alte spatii scoalre".

Mai mult, elevul de serviciu pe scoala trebuie sa ajunga primul si sa plece ultimul, sa legitimeze toate persoanele care vor sa intre, sa asigure semnalul sonor pentru inceputul si sfarsitul orelor, sa medieze, ca persoana oficiala realatia intre profesori, elevi si alte persoane care vin in scoala, si sa nu permita aglomerari in fata cancelariei sau biroului directorului.

Bineinteles el trebuie sa fie permanent la post, lipseste de la ore si este supus abuzurilor. Sunt numeroase situatiile in care acesti copii ajung sa fie trimisi sa cumpere cafea sau tigari dascalilor, sa ajute la organizarea diferitelor evenimente, sa deschida usi dascalilor sau oaspetilor, sa pozeze in elevi model pe culoare sau intrari si sa recupereze obiecte uitate de dascali acasa.

Zi de Zi cere eliminarea atributiilor de legitimare si control pentru elevi din anul scolar 2006 - 2007 si solicita autoritatilor identificarea unei solutii incluse in regulamentul cadru judetean, prin folosirea firmelor de paza, Politiei si Politiei comunitare. "Ar fi benefic pentru scoli ca elevii de serviciu sa fie inlocuiti.

Am fost interpelati de foarte multi directori de scoli, nu ar fi foarte costisitor insa ei isi dramuiesc cu strictete fondurile. Poate ca ar trebui umblat la lege pentru ca Politia Comunitara sa primeasca atributii privind asigurarea sigurantei in scoli.

Deocamdata avem contracte doar cu Colegiul National "Unirea" si Colegiul National "Papiu Ilarian", acestea fiind de altfel singurele scoli unde nu au fost probleme. Nu ar trebui sa fie monitorizate intrarile de catre elevi, ei absenteaza uneori si in al doilea rand nu au autoritatea si dotarile necesare", ne-a declarat Viorel Filip, directorul Politiei Comunitare Targu Mures.

"Este necesar ca scoala sa fie pazita si accesul sa fie facut pe baza unor reguli pentru ca micutii sa fie protejati. In orice loc, oricat de bun sau rau, au existat tendinte ca anumite grupuri sa provoace disfunctionalitati, de aceea paza specializata e foarte utila.

Este si o chestiune de imagine si incredere, una e sa fie ales un tamplar sau un elev si cu totul altfel ar sta lucrurile daca ar exista personal cu mijloace de identificare si interventie. Acesta s-ar impune mai usor, ar castiga incredere, ar fi mai eficient. Nu avem acum contracte decat de monitorizare a patrimoniului dupa program al scolilor.

Personal cred ca, decat sa fie haos, rolul acestor elevi este benefic, dar in cazul unor incidente mai semnificative, integritatea lor fizica si psihica este pusa in pericol", sustine si Nagy Petroniu, directorul Directiei Judetene de Paza Mures.

"In mod normal atributiile de serviciu ar trebui sa fie benefice pentru elevi, pentru ca in general anumite remarci venite din partea colegilor au efect mai mare decat cele din partea adultilor. Speram ca odata cu trecerea timpului si cei care vin in scoli sa constientizeze rolul acestor elevi si sa se obisnuiasca cu prezenta lor.

Ar fi bine ca atributiile lor sa se suprapuna cu cele ale personalului de paza specializat, insa acestia sa-si faca datoria in curte, iar la intrare sa ramana tot elevi, pentru ca deocamdata politistul nu e vazut ca un prieten si s-ar crea poate senzatia de nesiguranta", Lucia Dobrean Cosa, director Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Mures.