Fostul adjunct al sefului IJP Mures, comisarul-sef Adrian Pop, a fost achitat de Curtea de Apel Targu-Mures in privinta acuzatiilor de trafic de influenta. Curtea a dictat insa condamnarea la un an de inchisoare, cu suspendare, pentru instigare la marturie mincinoasa. Avocatul comisarului-sef sustine ca clientul sau este nevinovat fata de toate acuzatiile care i se aduc.

"Evident ca vom face recurs. Recursul se depune la Curtea de Apel si se judeca de Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat avocatul, care a precizat ca sentinta este atacabila cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.

Fostul adjunct al sefului IPJ Mures, comisarul-sef Adrian Pop a fost trimis in judecata de PNA in vara lui 2004 sub acuzatia de trafic de influenta si instigare la marturie mincinoasa in baza unui denunt al unuia din asociatii unei firme care se ocupa cu comercializarea de aparatura electronica second-hand.

Pop a pledat nevinovat

Procurorii care cer condamnarea politistului sustin ca acesta ar fi primit aparatura electronica si electrocasnica second-hand in valoarea de circa 1.000 de euro de la denuntator pentru a proteja afacerile firmei sale.

La ultimul termen de judecata, la fel ca si pe parcursul anchetei, Pop a pledat nevinovat si a cerut sa fie achitat sustinand ca faptele invocate de procurorii DNA nu exista.

Totodata, politistul a reafirmat in fata instantei de judecata ca a fost victima unui complot instrumentat de fostii sai colegi, comisarul-sef Valer Ujica (adjunct al sefului IPJ Mures - n.r.) si de comisarul-sef Leon Orza (pe acea vreme seful Serviciului de cercetari penale, actualmente seful Biroului teritorial Targu-Mures al Directiei Anticoruptie a MAI - n.r.).

Acestia s-ar afla in relatii foarte bune cu procurorul-sef al DNA Targu-Mures, Marin Sandu, care ar fi incercat astfel sa il discrediteze de teama ca ar candida la postul de sef al IPJ Mures fiind pana la acel moment unul dintre cei mai curati politisti din judet.

Pop a reafirmat totodata ca pentru a scapa de acuzatii i s-a propus sa depuna denunt impotriva sefului de pe atunci al IPJ Mures, chestorul Vasile Cotoara si ca procurorii DNA au supralicitat valoarea bunurilor pe care el le-ar fi primit pentru a crea o imagine falsa asupra asa-zisei infractiuni care i se pune in carca.

Comisarul-sef Adrian Pop a fost pensionat medical la scurt timp dupa ce impotriva sa a demarat urmarirea penala, iar cauza a fost judecata cu acuzatul in stare de libertate.

In dosarul cauzei, care a intrat pe rolul Curtii de Apel Targu-Mures, fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Mures, Vasile Cotoara, a comparut ca martor in vara lui 2005 si l-a aparat in fata instantei de judecata pe fostul sau adjunct. Potrivit unor surse judiciare, Cotoara a sustinut versiunea acestuia, ca ar fi victima unei posibile inscenari.

Cotoara a declarat ca in cadrul Inspectoratului pe care il conduce au circulat zvonuri in legatura cu relatiile tensionate dintre Adrian Pop si un alt adjunct al sau, comisarul-sef Valer Ujica, care ar putea fi, in opinia lui Cotoara, in spatele acestui proces.

"Aceste zvonuri au fost confirmate si de faptul ca acea perchezitie in fisetul inculpatului s-a facut in perioada in care eu eram internat in spital, iar primul adjunct, lasat la comanda inspectoratului, era invoit, la comanda aflandu-se atunci Valer Ujica, iar martorul asistent la efectuarea perchezitiei, Orza Leon, a fost desemnat de Ujica", a declarat Cotoara, care a precizat ca el crede in nevinovatia lui Pop.