Gavrila Pop a fost condamnat in 2004, prin decizia penala nr. 209/A, la 3 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, sporita cu sase luni pentru ca acesta era recidivist, fiind condamnat in 2000 la o pedeapsa de un an inchisoare pentru conducerea in stare de ebrietate. Dupa doi ani, el a cerut revizuirea pe motiv ca ar fi fost victima unui procuror.

Originar din Viseul de Sus, judetul Maramures, Gavrila Pop este in prezent incarcerat in Penitenciarul Mures, dupa ce a fost retinut la granita pentru ca se sustragea executarii pedepsei. Rudele sale ne-au cautat, pentru a ne inmana cererea de revizuire (rejudecare) a acestuia, pe motiv ca judecata a fost nedreapta, deoarece magsitratii care l-au condamnat nu ar fi tinut cont de probe.

Mai grav, sotia lui Gavrila Pop, Mia, si fratele acestuia au sustinut ca detinutului toate problemele i s-ar fi tras de la ex-prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Reghin, Iancu Pasalega. Gelos, Iancu Pasalega ar fi banuit o relatie extraconjugala intre a sa ex-sotie si Gavrila Pop.

Procurorul, care activeaza in prezent in cadrul DIICOT, este acuzat in cuprinsul cererii de revizuire ca l-ar fi rapit si sechestrat pe Gavrila Pop. Fapt infirmat insa de procurorul Pasalega care ne-a declarat, de asemenea, ca nu doreste sa-si transforme viata privata intr-o telenovela de ziar.

El ne-a asigurat insa ca a sa sotie a avut intr-adevar o aventura cu Gavrila Pop, motiv pentru care a si divortat dupa 22 de ani de mariaj.

Am incercat sa il vedem pe Gavrila Pop la Penitenciar, doar ca reprezentantii Penitenciarului Mures ne-au impiedicat, pe motiv ca pana nu se pronunta sentinta, Gavrila Pop este la dispozitia instantei, astfel ca nu putem discuta cu acesta decat prin avocat. Doar ca Gavrila Pop nu avea un aparator, alegand sa se apere singur…

Nu comentam faptele detinutului, Justitia va hotari daca acesta a savarsit sau nu infractiunile pentru care face in prezent puscarie.

Ne intrebam insa daca cele relatate pot fi sustinute si de martori pentru ca atunci ne-am afla in fata unui abuz al unui reprezentant al unei autoritati publice.

De asemenea, viceversa, nu putem sa nu ne intrebam daca cererea lui Gavrila Pop il incrimineaza pe procurorul Iancu Pasalega tocmai pentru a scapa basma curata, stiuta fiind sensibilitatea, mai ales a judecatorilor CEDO, fata de cazurile de incalcare a dreptului la o justitie echitabila.

Acest caz ridica semne de intrebare si asupra unui alt aspect: cat de departe poti merge cu delatiunea si cat de usor poti distruge cariera sau viata unui om.

Asupra acestei povesti, intr-adevar cu iz de telenovela, aflat la firava intretaiere dintre adevar si minciuna, vom reveni in speranta ca vom lamuri toate necunoscutele.

Mai jos reproducem cererea de revizuire adresata de Gavrila Pop instantei de judecata.

"Subsemnatul Pop Gavrila, am fost condamnat la 3,6 ani inchisoare in lipsa si fara probe care sa-mi dovedeasca vinovatia. Mentionez ca incadrarea mea a fost la eliberare CEC, conform art. 215 C.P.P. aliniatul 2. Specific ca firma mea a eliberat bilet la ordin care nu atrage dupa sine vreo fapta penala.

Biletul la ordin a fost eliberat la cerinta Romsilva Targu Mures, conform intelegerilor verbale intre mine si membrii Straut Cotiso, presedinte de licitatie, si Oncioiu Gabriel, sef Ocol Silvic Rastolita.

Arat ca am convenit de comun acord sa eliberez acest bilet la ordin drept garantie pentru suma datorata conform contractului si a licitatiei facute in aceeasi zi, iar firma mea poate transporta materialul lemnos aflat in rampa in cantitate de aproximativ 400 mc, urmand ca dupa perioada de 30 zile sa inlocuiesc acest bilet la ordin cu fila CEC.

Arat ca acest lucru nu s-a intamplat, a doua zi am fost oprit sa mai transport de catre Sef Ocol Oncioiu Gabriel, spunandu-mi ca intelegerea noastra nu mai este valabila si sunt oprit in continuare pana la recuperarea sumei datorate. Mentionez ca firma mea a licitat la mai multe ocoale silvice pe raza judetului Mures, dar nu am avut probleme cu plata sau probleme de alta natura.

Din spusele sefului Ocolului Silvic, Oncioiu Gabriel, am aflat ca biletul la ordin a fost introdus in banca din prima zi. La plangerea facuta de catre acestia, am fost cercetat de catre Politia Reghin, dupa aceea am fost judecat de Judecatoria Reghin si, prin sentinta judecatoreasca, dosarul a fost achitat. Dar Parchetul de pe langa Tribunalul Mures (n.red.

Parchetul de pe langa Judecatoria Reghin) a facut apel, pe motivul ca procurorul de serviciu din sentinta judecatoreasca Reghin, nu a trecut numele pe sentinta. La influentarea Prim Procurorului Pasalega Iancu am fost condamnat la 3,6 ani inchisoare.

Am facut recurs la Curtea de Apel Targu Mures, unde a fost respins recursul meu, ramanand la aceeasi pedeapsa si care s-a eliberat un mandat de executare a pedepsei fara sa fiu instiintat sau a avea dreptul la recurs.

Arat ca nu am fost audiat in fata nici unei instante judecatoresti pe motivul ca imi era frica sa nu fiu arestat de catre Prim Procuror Pasalega Iancu cu care am avut probleme personale, banuindu-ma ca as fi avut o relatie amoroasa cu sotia sa. Consider si sustin ca aceasta condamnare adusa pe nedrept in asemenea maniera, a fost adusa la influenta acestuia.

In anul 2000, luna ianuarie, ziua 13, am fost urmarit de mai multi indivizi pe care nu ii cunosteam cand m-am oprit la un bar din comuna Ciobotani (n.red. satul Ciobotani, comuna Stanceni), judetul Mures, am fost lovit de catre acestia, urcat cu forta in masina lor si dus in localitatea Toplita, judetul Harghita, la barul hotelului Ancona.

Pe traseu i-am intrebat ce au cu mine, iar ei raspunzandu-mi ca o sa vad ce surpriza o sa am si cine o sa ma intampine. La un moment dat a aparut chiar Prim Procuror Pasalega Iancu, care sustinea cu tarie ca as fi avut o relatie amoroasa cu sotia acestuia, lovindu-ma si obligandu-ma sa recunosc, cu toate ca nu a fost adevarat.

Recunosc ca o cunosteam pe sotia acestuia deoarece lucra in cadrul Bancii Bancpost din Toplita unde imi depuneam conturile bancare. Fratele meu a aflat ca sunt rapit si sechestrat de la o persoana numita Dumbrava Viorel, dupa care a anuntat Postul de Politie Stanceni, din Mures, si impreuna cu agentul de politie Sarlea s-a deplasat la Toplita, luand un alt agent de politie si a venit acolo.

In ziua urmatoare am fost contactat prin Sef Post Pol. Pricop si de catre procuror Pasalega Iancu, cerandu-si scuze personal si sa-l iert ca a gresit si nu mai are nimic cu mine. Eu nu am depus plangere, dar Politia Miercurea Ciuc prin comisar Sabau s-a sesizat din oficiu deoarece tot orasul Toplita a fost impanzit cu zvonul rapirii mele.

Acei indivizi care m-au rapit au fost identificati de catre comisarul Sabau si au recunoscut ca i-a angajat Procurorul Pasalega Iancu pentru a ma urmari, apoi rapi si sechestra in locul indicat de acesta. Toate cele spuse de mine sunt adevarate si le pot proba cu martori. Sper ca o sa-mi faceti dreptate si lumina in acest caz care mi-a adus o condamnare pe nedrept. Va multumesc"