La nici o jumatate de an dupa ce a castigat alegerile locale, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a comis o mare gafa: a realizat un contract de asociere, fara nici un fel de licitatie, tocmai cu o firma a unui coleg de alianta, liberalul Mircea Chertes, actualul Consilier de Stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru, care a primit pe tava afacerea “Parking Marasti”.

Este vorba de un contract de asociere intre firma lui Chertes, SC Parking Marasti SRL si administratia locala privind construirea unei parcari.

Astfel, la vremea respectiva medicul veterinar Chertes, cu o firma infiintata de abia cu cateva saptamani inainte de asociere, fara nici un angajat pe firma, fara nici o lucrare anterioara, a primit in incredintare constructia unui parking pe domeniul public.

In septembrie 2004, la initiativa lui Emil Boc, Consiliul Local a votat asocierea dintre societatea Parking Marasti si Primaria Cluj-Napoca.

Ciudatenii a la Chertes

Asocierea cu Mircea Chertes, candidatul PNL din toamna lui 2004 pentru Camera Deputatilor, musteste de ciudatenii. Firma a fost infiintata cu doua saptamani inainte de a bate palma cu primaria. Presedintele de sedinta al CL din ziua in care s-a hotarat asocierea a fost Horea Uioreanu, actual deputat PNL de Cluj. Afacerea s-a perfectat fara licitatie.

Legea are, intr-adevar, aceasta scapare ce prevede ca asocierile se fac la “libera intelegere”. Facem mentiunea ca, in cazul unei licitatii, firma liberalului Chertes, nu ar fi avut nici o sansa. Municipalitatea ar fi avut insa de castigat sub aspect financiar daca s-ar fi organizat o licitatie, unde interesul este ca fiecare investitor sa ofere cat mai mult.

La vremea respectiva, investitia a fost estimata la 2 milioane de euro, bani pe care Chertes ar fi trebuit sa-i investeasca prin firma sa. Societatea nu era obligata in nici un fel sa depuna vreo garantie pentru realizarea parcarii.

Dar oare ce banca ar acorda un credit unei firme care are o activitate de numai cateva saptamani? Ce a fost in capul lui Chertes? Raspunsul nu il stim, dar stim ca Horea Uioreanu are niscaiva actiuni bancare.

DA DA, tot noi

In februarie 2005, dupa numeroasele sesizari ale presei, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a decis rezilierea contractului si scoaterea terenului si a constructiei parkingului la licitatie. Apoi, in vara anului trecut a fost organizata o noua licitatie pentru adjudecarea constructiei parcarii.

Au prezentat oferte 2 firme (SC Parking Marasti SRL si SC Decapa S.R.L) din cele 4 firme care au achizitionat caiete de sarcini (SC Parking Marasti SRL, SC Agro-Marasti SRL, Terra Casa SRSC si Decapa SRL).

Iar comisia de licitatie a decis ca cea mai avantajoasa oferta este tot cea a liberalului Chertes, adica SC Parking Marasti, care a primit in concesiune pentru 49 de ani un teren de 1.500 de metri patrati, pe care va construi o parcare cu 250 de locuri, dar si locuri in care comerciantii vor putea sa-si expuna marfa.

Constelatia Parking Marasti

Asa cum se stie, in spatele firmei firme SC Parking Marasti SRL se afla actualul Consilier de Stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru, Mircea Lucian Chertes. Atata tot ca acesta detine 51% din actiunile firmei, restul actiunilor fiind detinute de o serie de oameni cu greutate din Cluj-Napoca. Pana acum, acestia au stat in umbra, dar acum GAZETA va dezvaluie identitatea lor.

In primul rand, este vorba de Maestrul Teofil Tripon, fost ofiter de Securitate. In 1981 a devenit procuror militar, iar in 1991, odata cu operatiunile de curatare a Justitiei, a trecut de partea cealalta a baricadei, devenind avocat. Tripon s-a remarcat in perioada 1991-1995 prin puzderia de firme de arabi pe care le-a consiliat la infiintare.

In aceeasi perioada, Tripon a intrat in afaceri, devenind actionar la SC Agropicoti. Inainte de faliment, societatea a obtinut gratie directorului Bankcoop Cluj, Vasile Perta, un credit de la Bankcoop de 2 miliarde de lei, pe care nu l-a mai returnat! Potrivit unor surse apropiate societatii, se pare ca Perta, care apoi a devenit director la Agropicoti, a primit si o mica mita.

Mita care a fost trecuta apoi in carca presedintelui Bankcoop, Alexandru Dinulescu, condamnat in tara la 10 ani de puscarie iar in SUA la 5 ani. Apoi, desi potrivit legii nu avea acest drept, unul din asociatii lui Tripon a cumparat prin firma Center, 42,2% din actiunile firmei Agromarasti. Center a fost apoi inregistrata pe numele unei perosane in varsta de 85 de ani.

Totodata, Tripon are meritul de a fi fost aparatorul lui Horea Hosu si Sever Muresan, devalorizatorii Bancii Dacia Felix, afacere care s-a soldat cu onorarii de ordinul sutelor de milioane de lei.

Strain de Agropicoti si Agromarasti nu este nici Costica Pocol, proprietarul Hotelului Cristian, pe care Consiliul Judetean a vrut sa il dinamiteze, fiind, in opinia unora, construit pe baza unei autorizatii de construire de “dugheana”. Pocol detine in Agro Marasti 20% din actiuni, prin Simona Ionescu, personaj care, sub nici o forma, nu este amanta lui Pocol.

Spatiile comerciale ale viitoarei parcarii fiind rezolvate prin Agromarasti - firma ce detine piata Marasti - este nevoie si de un spate politic. Acesta este asigurat prin deputatul liberal Horea Uioreanu, care este in spatele actionarului majoritar, Mircea Chertes.

Dezastru

Acum, pe Dorobantilor, lucrarile la parking stagneaza. Potrivit unor surse, constelatia de la Parking Marasti a inceput sa se tulbure. Dupa ce initial se crezuse ca prin sprijin politic - Chertes si Uioreanu - si financiar - Pocol si Tripon - se vor rezolva toate problemele, acum constelatia a ajuns la fundul sacului.

Dupa o serie de devieri de conducte de apa si gaz, precum si decopertarea zonei, societatea Parking Marasti nu mai poate sustine finantarea lucrarilor, iar de imprumut bancar, sa fim seriosi. De asemenea, intreaga constructie de pe domeniul public se afla in ilegalitate, santierul neavand placuta de santier.