Membrii Comisiei de Cenzori a Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), care a fost activa pe vremea fostului presedinte al structurii sindicale, Vasile Ioan Savu, trebuie sa achite circa 3 miliarde lei vechi in urma unui proces intentat acestuia din urma.

Persoanele care au facut parte din comisie, majoritatea angajate ale unitatilor miniere din Valea Jiului, au fost cercetate intr-un dosar instrumentat de DNA, in care Savu a fost acuzat de folosirea cu rea-credinta a banilor ortacilor, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Surse bine informate sustin ca suma totala pe care trebuie sa o achite membrii comisiei depaseste 3 miliarde lei vechi, iar acestora li se imputa faptul ca ar fi facilitat cheltuirea in mod nejustificat a banilor LSMVJ de catre fostul presedinte, care a si fost trimis in judecata de procurorii Anticoruptie, la sfarsitul lunii mai, pentru faptele comise in perioada in care a condus destinele ligii.

Vasile Savu, care a fost si deputat in legislatura 2000-2004, este judecat dupa ce DNA a stabilit ca acesta s-ar fi folosit de influenta si autoritatea sa pentru obtinerea de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor Anticoruptie, in 2002-2003, el ar fi incercat sa ii determine pe liderii LSMVJ si ai Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR) sa aprobe alocarea unor sume pe care, ulterior, le-ar fi folosit in scorpuri personale, cauzand, astfel, un prejudiciu de aproape un miliard de lei.

Totodata, inculpatul ar fi falsificat mai multe acte, iar banii ar fi fost folositi de acesta in scop personal in timpul deplasarilor in strainatate, Savu motivand ca repre-zinta interesele economice ale sindicatelor.

Dupa instrumentarea dosarului, procurorii au mai retinut ca, in perioada 2002-2003, fostul presedinte al LSMVJ i-ar fi determinat pe liderii unor organizatii sindicale afiliate sa semneze dispozitii de plata in alb, pentru suma de 580 milioane lei vechi, bani folositi in scopuri personale, si ar fi impus aprobarea sumei de 100 de milioane de lei, ca si protocol pentru ministere.

Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti. In cauza, anchetatorii au dispus cercetarea si a altor persoane implicate in prejudicierea LSMVJ si CSMR, respectiv comisia de cenzori, precum si membrii birourilor de conducere a organizatiilor sindicale.

Potrivit acelorasi surse oficiale, ceilalti lideri de sindicat cercetati in acelasi dosar au fost scosi de sub urmarire penala la finalizarea anchetei, dar au primit cate un milion de lei amenda administrativa pentru ca au semnat diverse acte care ar fi fost folosite ulterior de Vasile Savu.

In aceasta situatie se afla Adrian Jurca - liderul de sindicat de la Exploatarea Miniera Livezeni, Ioan Temneanu - lider sindical la EM Petrila, Costel Postolache - fost presedinte executiv al LSMVJ, Arpad Sipos, Dan Toader, Mihai Chitac si Vasile Vermesan.