Primarul Emil Boc a ramas in urma presedintelui Consiliului Judetean, Marius Nicoara, la capitolul “mall”. In urma cu doi ani, in momentul schimbarii administratiei locale si judetene, s-a dat, practic, drumul la investitori in Cluj. Insa investitiile trebuie sa se raporteze la anumiti factori - sociali, juridici, economici -, iar efectele lor pe termen lung, analizate.

De aceste aspecte pare sa fi uitat Primaria Cluj in cursa nebuneasca de a realiza un mall pana la sfarsitul mandatului.

Primarul Emil Boc ar putea sa vada, in drumurile dese pe care le face spre si dinspre aeroport, ca mall-ul ce ar urma sa fie construit langa Expo Transilvania ar “distruge” zona. “Investitia lui Boc” mai are si alte lacune: terenul este in litigiu, iar in aceeasi parte a orasului se va deschide, anul viitor, un mall pe terenul concesionat de Consiliul Judetean.

Primaria organizeaza, la inceputul lunii viitoare, o licitatie pentru concesionarea a cinci hectare langa Expo Transilvania catre o societate comerciala care ar urma sa construiasca un complex comercial de tip mall, un complex hotelier si un parking. Hotararea de Consiliu Local (HCL) prin care s-a stabilit licitatia a fost atacata in instanta de Expo Transilvania SA.

Curtea de Apel (CA) a decis asupra cazului, in 15 martie, anuland cererea Expo Transilvania ca netimbrata.

Desi decizia CA Cluj este definitiva si irevocabila - motiv pentru care s-au linistit “apele” in Primarie -, conform codului de procedura civila, ea poate fi atacata cu contestatie in anulare la aceeasi instanta, timp de un an de la pronuntare, lucru care s-a si intamplat.

Asadar, conducerea Expo Transilvania a depus, de curand, contestatie la CA Cluj, cerand rejudecarea pe fond a cauzei si, prin urmare, anularea HCL privind concesionarea.

Prin respectiva HCL, trei hectare din teren au fost retrase din administrarea Regiei Autonome de Termoficare, care este actionar al Expo Transilvania, cu 7,2%, tocmai prin transferul terenului catre complexul expozitional.

“Cata vreme HCL atacata de noi este in fiinta, punerea ei in aplicare consta in concesionarea unui teren asupra caruia noi invocam drepturi legale, necontestate si nedesfiintate prin nici un act juridic.

Concesionarea ar urma sa fie realizata cu scopul edificarii unui magazin de tip “mall”. Or, pana la lamurirea situatiei juridice a terenului, exista nu doar riscul prejudicierii noastre, ci si a tertului concesionar al terenului”, precizeaza conducerea Expo Transilvania.

Adio "oaza de verdeata"

Pe langa problemele juridice nerezolvate, mall-ul visat de Boc va distruge una dintre putinele zone verzi din acea parte a municipiului Cluj-Napoca, oras care are, oricum, un deficit in privinta spatiilor verzi raportate la numarul de locuitori.

Zona din spatele Expo Transilvania este folosita de clujenii din cartierul Marasti, si nu numai, pentru agrement, cuprinzand un parc, terenuri de minifotbal si tenis de camp.

O alta problema este faptul ca pe locuitorii blocurilor de langa terenul pe care urmeaza sa se construiasca un mall, un complex hotelier si un parking nu i-a chemat nici un oficial al Primariei la o dezbatere publica, pentru a spune daca le convine sa le fie “umbrite” locuintele de viitoarele cladiri.

Oamenii ar putea fi consultati abia dupa adjudecarea licitatiei si dupa emiterea autorizatiei de construire, cand nu se va mai putea face nimic.

Piedici in dezvoltarea Expo Transilvania

Intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor locale si judetene, conducerea Camerei de Comert si Industrie Cluj (actionar principal al Expo Transilvania) avertiza, de anul trecut, ca proiectul Primariei va duce la desfiintarea celui mai mare complex expozitional din Transilvania.

"Actionam, prin CCI, pentru atragerea si promovarea unor investitii noi, iar pentru una care functioneaza de peste 15 ani, cu beneficii multiple pentru mediul de afaceri si pentru cetatenii municipiului si judetului, se elibereaza certificatul de deces”, atragea atentia CCI.

Expo Transilvania reprezinta cel de-al doilea complex expozitional din Romania (dupa Romexpo). Prin dorinta lui Boc de a se ridica un mall in zona se impiedica posibilitatile complexului de a se extinde, iar societatii Expo Transilvania i se cere din ce in ce mai des spatiu mai mare de expunere (din acest motiv, societatea a cumparat un cort de * 200 mp), sustin reprezentantii CCI.

In 2004, Expo Transilvania a solicitat Primariei acordarea unei autorizatii de construire pentru o hala de 2.000 de metri patrati, dar proiectul nu a trecut de Comisia de Urbanism, nefiind trecut in Planul Urbanistic Zonal. Astfel, s-a blocat o investitie de un milion de euro, conform directorului Expo Transilvania, Ion Avram.

Un mall in plus?

In acest moment, in Cluj-Napoca sunt incepute lucrarile la doua complexe tip mall: Iulius Mall, langa Univers T, si Polus Center, in partea de vest a municipiului. Normele din tarile Uniunii Europene spun ca ar trebui construit un mall la 250.000 de locuitori. Cluj-Napoca are, cu tot cu studenti, aproximativ 450.000 de locuitori.

Pe de alta parte, mall-ul ce ar urma sa fie realizat din initiativa primarului se va afla la doua statii de autobuz de Iulius Mall, care se construieste prin asociere cu Consiliul Judetean. Patronul societatii care construieste Iulius Mall, Iulian Dascalu, a aflat, cu surprindere, de la ZIUA de Cluj de proiectul Primariei.

“Un investitor serios realizeaza un studiu de impact inainte de a construi un mall, pentru a vedea cum se raporteaza acesta la numarul de locuitori si daca are rost sa-l realizeze. Primaria nu pierde niciodata, ci investitorul”, a afirmat Dascalu.

In administratia clujeana se vorbeste tot mai mult despre un viitor “razboi rece”, cauzat de competitia mall-urilor, intre democratul Emil Boc si liberalul Marius Nicoara, ceea ce ar crea premisele unei scindari a Aliantei la Cluj. Cei doi nu au putut fi contactati pe telefonul mobil, pentru lamuriri, pana la inchiderea editiei.