Circul starnit de declaratia primarului Dorin Florea legat de referendumul local referitor la executia drumului ocolitor ce va lega cartierul Tudor de zona Spitalului Nou va continua si astazi in sedinta de Consiliu Local.

Ieri s-a raliat protestului impotriva organizarii referendumului si Liga Pro Europa, care a caracterizat proiectul drumului ocolitor drept diletant si legat de "intentia lansarii unor noi cartiere de vile, pentru care centura ar fi o cale de acces excelenta, realizata din bani publici, in beneficiul unor privilegiati ".

In contextul acestui scandal, Alexandru Petru Fratean, vicepresedintele Consiliului Judetean, aduce in discutie executia centurii ocolitoare a Targu Muresului.

Liga a aratat ca asa-zisul drum de ocolire, care ar porni de la fosta intreprindere Electromures - unde functioneaza actualmente unul din sediile Universitatii Petru Maior - dupa ce ar strabate zonele defrisate din Padurea Cornesti, ar deversa tot traficul greu si de tranzit in fata Spitalului Judetean Mures, afectand astfel si doua campusuri universitare si zona spitaliceasca, fara a realiza in fapt descongestionarea traficului intraurban.

Co-presedintele Ligii, Smaranda Enache, mentioneaza ca, asa cum a aratat si intr-o scrisoare adresata consilierilor locali, referendumul local nu se poate organiza intr-un domeniu care contravine legii. "Atat OUG nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protectia mediului cat si OUG nr.96 din 27 august 1998 privind reglementarea regimului silvic si administrarea fondului forestier national (cu modificarile ulterioare) interzic reducerea suprafetei padurilor din fondul forestier national, cu precizarea clara a unor exceptii din categoria carora nu fac parte drumurile interne ale localitatilor ", se arata in comunicatul Ligii.

Reprezentantii ONG-ului targumuresean au aratat ca drumul ar trece printr-o rezervatie de seminte de gorun si stejar, pe care Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor intentioneaza sa o includa in ariile protejate prin programul european Natura 2000.

De asemenea, drumul ocolitor, pentru ca nu putem vorbi de o centura ocolitoare, ar periclita si siguranta in zona, facand posibila alunecarile de teren.

Liga a subliniat si faptul ca, in cazul organizarii unui referendum, partile interesate trebuie sa aiba acces egal la mijloacele mass media.

"In mod reprobabil, primarul Dorin Florea, pe bani publici, promoveaza pe toate caile, prin campanii de scrisori, emisiuni TV, fluturasi, exclusiv opinia sa personala, care nu intruneste nici macar asentimentul Consiliului Municipal, singurul in masura sa aduca hotarari de o asemenea anvergura ", sustine Samaranda Enache.

Centura Consiliului Judetean

Mai mult, Liga Pro Europa, de altfel cum am aratat si noi in repetate randuri, executia unei centuri ocolitoare este aprobata deja pe un proiect sustinut de catre Consiliul Judetean.

Astfel, asa cum ne-a declarat Alexandru Petru Fratean, vicepresedintele Consiliului Judetean, " Varianta de ocolire Targu Mures Est ", proiect al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va solutiona problema traficului de tranzit si traficului greu pe ruta Sighisoara - Bistrita si Toplita.

Drumul care va avea in jur de 12 km, executia sa fiind estimata la 30 de milioane de euro, va lega comunele Livezeni - Singiorgiu de Mures si Ernei.

Sumele necesare (60 de milioane de euro pentru ca in acelasi " pachet " este inclusa si centura Reghinului) vor fi finantate de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare, acordul de imprumut fiind ratificat prin OUG 52/2005, aprobata prin Legea 274.

Lucrarile propriu -zise de executie ar urma sa demareze in ianuarie 2008, pana atunci desfasurandu-se faza de proiectare, preselectie si selectie a constructorilor.

Legat de disputa creata, Alexandru Petru Fratean, vicepresedinte al Consiliului Judetean ne-a declarat ca : "prin cele doua drumuri nu se urmareste acelasi rezultat, Primaria intentionand sa lege doua cartiere prin crearea unui drum intern".

Cu toate acestea in scrisoarea deschisa semnata de Florea este mentionata si problema traficului de tranzit care genereaza "blocaje si ambuteiaje ".

Hotarator va fi astazi insa votul consilierilor locali carora li s-a solicitat respingerea proiectului de referendum. Vom reveni.

"Suntem preocupati cu totii de poluarea zonei centrale a Targu-Muresului si de traficul infernal.

Solutia nu este insa sa defrisam putinele paduri de care mai beneficiem, ci sa degajam strazi care au fost obturate in deceniile trecute, sa construim parcaje supra- si subterane, sa promovam ideea mutarii caii ferate, pentru a cistiga o artera nord-sud pentru traficul auto ", Smaranda Enache, Liga Pro Europa

Primaria a inceput un proces impotriva APM Mures pentru promovarea proiectului, dar reprezentantul juridic al Primariei nu s-a prezentat la termenele de judecata intrucit, in mod evident, nu exista nici o sansa de castig.