Ion Radu Fotino si Cristian Zechiu au inceput, in toamna lui 2003, sa caute „sprijin politic” pentru a rezolva problema. Au gasit acest sprijin in persoana unuia dintre mai-marii puterii politice, de la acea vreme din Romania, eminenta cenusie aflata, actualmente, teoretic, in opozitie.

Acesta a fost de acord sa le „rezolve” problema, cu conditia ca o bucata considerabila din cartierul Henri Coanda sa-i revina. In acest sens, eminenta cenusie a semnat o promisiune de vanzare, prin care 37,5 ha teren situat in Voluntari urmau sa-i fie vandute la un pret modic.

Aceasta promisiune de vanzare avea sa-i „incurce” putin, la inceputul lui 2006, declaratia de avere... De unde 37,5 ha, cand Fotino obtinuse doar 33 ha? Nici o problema! Se va obtine si mai mult prin intermediul Justitiei. De fapt, aceasta a fost si conditia pusa de aceeasi eminenta cenusie: „Nu putem face nimic cu Pandele. Afacerea trebuie rezolvata in Justitie!”.

Pentru a „rezolva” problema, eminenta cenusie a furnizat si un „finantator”, in persoana lui Florinel Camara (lider PSD), un drag prieten al lui Corneliu Iacubov (lider PSD), finul lui Dumitru Sechelariu (lider PSD), nasul lui Fane Spoitoru, actualmente urmarit pentru contrabanda cu produse petroliere si pentru alte infractiuni.

Florin Pandele, primarul comunei Voluntari, care s-a opus cu vehementa acestor planuri, a fost in repetate randuri amenintat de catre Florinel Camara cu rapirea familiei. In acest sens, Florinel Camara a lansat in tot orasul Voluntari zvonul ca va incepe campania de rapiri cu copilul cel mic al familiei Pandele.

Tot el este responsabil si pentru multe „necazuri” prin care a trecut sotia primarului Florin Pandele. Banii lui Florinel Camara mai erau necesari pentru acoperirea cheltuielilor prilejuite, in principal, de mituirea unor judecatori care trebuiau sa dea rapid anumite solutii in anumite dosare.

Eminenta cenusie este responsabila si de tergiversarea inceperii lucrarilor la acest cartier. Astfel, ANL, sub conducerea directorului general de atunci, Corneliu Popescu, membru PSD, a amanat cat a putut de mult inceperea lucrarilor la cartier, in urma presiunilor exercitate de eminenta cenusie asupra subordonatului sau pe linie de partid.

Asa se explica, de altfel, de ce lucrarile incepute in 2004, la cateva case din Voluntari, au fost oprite prin neplata de catre ANL a contravalorii acestor prestatii catre constructori.

Camera Notarilor Publici, in alerta

In legatura cu aceste certificate dubioase intocmite si folosite de Ion Radu Fotino, avocatii celor care-si construiesc case pe terenul respectiv au adresat un memoriu Camerei Notarilor Publici Bucuresti. Raspunsul Camerei Notarilor Bucuresti nu a intarziat sa confirme temerile avocatilor: cel putin unul dintre certificatele de calitate de mostenitor ale lui Fotino era fals.

Enormitatea falsurilor din actele notariale folosite de Ion Radu Fotino a determinat Camera Notarilor Publici Bucuresti ca, in 2006, sa atentioneze in mai multe randuri toate birourile notariale din Bucuresti, sa verifice in arhiva Camerei Notarilor orice document care li se prezinta, pretins a fi fost intocmit de catre notarii Ion Negrea si Lucia Dumitrescu.

Intra in scena Teodor Melescanu

Alegerile din decembrie 2004 au incurcat putin socotelile celor ce-si doreau cu ardoare sa puna mana pe cartierul Henri Coanda. Schimbarea puterii politice din Romania a avut efectul de a clatina esafodajul care se tesea in jurul cartierului. Solutia salvatoare a fost gasita tot de catre eminenta cenusie.

Astfel, problema a fost data spre rezolvare lui Teodor Melescanu, proaspat sosit la putere, despre care eminenta cenusie stia ca era dator unor cetateni evrei care-si cereau banii inapoi prin diferite canale.

Pentru a fi putin impulsionat, Teodor Melescanu a fost „invitat” in SUA, intr-o vizita privata, la Congresul Mondial al Evreilor, unde i s-a cerut ca, in schimbul datoriei pe care o avea din 2000 catre grupul de cetateni evrei, sa faciliteze gruparii din jurul lui Fotino sa puna mana pe terenul de pe amplasamentul Henri Coanda.

In acest scop, pe langa traficul de influenta pe care ar fi trebuit sa-l faca, Teodor Melescanu mai avea si rolul promovarii unei legislatii corespunzatoare, care sa poata facilita obtinerea in instanta a terenului cu pricina.

In acest sens, la 17.05.2005, Teodor Melescanu a ajuns „intamplator”, in posesia unei scrisori semnate de Zvi Barak, consilier juridic al Congresului Mondial al Evreilor, prin care se cerea autoritatilor romane „imbunatatirea” legislatiei romanesti, in ceea ce priveste retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist.

Teodor Melescanu a inmanat aceasta scrisoare, in mod ostentativ, presedintelui Camerei Deputatilor de atunci, Adrian Nastase, care se opunea adoptarii legislatiei privind anumite tipuri de retrocedari, atat de dragi PNL.

Doua luni mai tarziu, la 19.07.2005, Guvernul Romaniei, condus de alt liberal, fireste, si-a asumat raspunderea pentru Legea nr.247/2005, lege in baza careia, trei saptamani mai tarziu, la 11.08.2005, Ion Radu Fotino a cerut Judecatoriei Sectorului 1, care nu avea competenta teritoriala asupra partii din Voluntari a cartierului Henri Coanda, sa dispuna, prin ordonanta prezidentiala, sistarea lucrarilor incepute deja in Voluntari, o parte in 2004, restul, in primavara lui 2005.

Norica Nicolai, alt „actor” PNL

De ce a fost ceruta aceasta sistare a lucrarilor tocmai la Judecatoria Sectorului 1 si nu la Judecatoria Buftea, asa cum cer normele in drept? Pentru ca la Judecatoria Sectorului 1 avea relatii grupul interesat. Acum intra in scena inca un actor: senatoarea PNL Norica Nicolai, care, la acea data, ameninta ca va fi viitorul ministru al Justitiei si, deci, nu este bine sa i se opuna cineva. Ea a facut presiuni mari asupra judecatoarei Oana Cristina Focsaneanu.

Incredibil, prin intermediul judecatoarei Nicoleta Cristus, despre care se stia ca va ajunge presedinta Judecatoriei Sectorului 1 pana la sfarsitul lui 2005, in plina vacanta judecatoreasca, in numai trei saptamani de la introducerea cererii de catre Ion Radu Fotino, judecatoarea Focsaneanu a dispus, inainte ca Fotino sa fi facut vreo revendicare asupra acelui teren, oprirea lucrarilor la cartierul Henri Coanda. De altfel, pe intreg parcursul derularii acestei afaceri, rolul senatoarei Norica Nicolai a fost si este acela de a asigura grupului „intrari” in judecatorii, tribunale, parchete etc. Astfel, atunci cand era de nevoie de o interventie, Norica Nicolai, in virtutea relatiilor pe care le are in aceste cercuri, dadea telefonul de rigoare.

Aceste telefoane au fost date cu preponderenta de la numerele 0744.873.381, 0723.633.810 si 311.07.49, numere de telefon care apartineau senatoarei PNL, pe care le stiu doar unii apropiati.

Rolul oamenilor „de miscare”

In primavara lui 2005, atunci cand Teodor Melescanu a primit fraiele afacerii, acesta a insarcinat cu rezolvarea „problemei” pe doi dintre colaboratorii sai apropiati: Andra Luminita Rasnoveanu si George Costin.

Andra Luminita Rasnoveanu este fiica lui Constantin Rasnoveanu, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si presedinte al Camerei de Comert si Industrie Romano-Israeliene, fost coleg cu Teodor Melescanu pe vremea cand acesta activa in DIE.

Andra Luminita Rasnoveanu este o veche colaboratoare a lui Teodor Melescanu, purtata de acesta din urma prin mai toate partidele prin care s-a plimbat. Pana de curand, Andra Luminita Rasnoveanu a fost secretar general adjunct al PNL, functie in care a fost propulsata de acelasi Teodor Melescanu. S-a retras din aceasta functie, pentru a se ocupa de afaceri, dupa cum ea insasi a declarat.

A ramas insa in continuare consiliera pe probleme economico-financiare a lui Teodor Melescanu.

Lui George Costin ii vom rezerva un capitol separat.