Reactia oficiala a Bisericii Greco-Catolice la comunicatul dat dupa intalnirea de la Manastirea Nicula a Sinodului mitropolitan ortodox al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi una similara, de la nivelul Sinodului episcopilor uniti. Informatia a fost facuta publica de catre purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice cu sediul la Blaj, Pr. Adin Pop.

"Sinodul permanent, format din PSS Virgil de la Oradea, PSS Florentin de la Cluj si Mitropolitul Lucian, nu poate fi reunit de urgenta pentru ca ierarhii de la Cluj si Oradea nu sunt, momentan, in tara. Sinodul permanent poate fi convocat in regim de urgenta de catre presedintele Sinodului mare, adica de catre Preaferictul Parinte Lucian Muresan, mitropolitul de la Blaj", a afirmat Pop.

"Inainte de a avea o reactie, cred ca ierarhii nostri ar trebui sa convoace de urgenta Comisia juridica a Sinodului Episcopal. Sinodul Permanent al Episcopilor poate convoca aceasta comisie juridica pentru a discuta situatia si a pregati un eventual raspuns", a spus, la randul sau, vicarul judecatoresc de la Eparhia Greco-Catolica din Lugoj, Pr. Coriolan Muresan.

AGRU spera la o sustinere UE

Laicii greco-catolici considera inacceptabila pozitia Mitropoliei ortodoxe de la Cluj, si spera intr-o reactie pertinenta si fara echivoc a ierarhilor uniti.

Daca politicul va interveni in aceasta chestiune, asa cum vrea Biserica Ortodoxa, atunci drumul dreptatii pentru greco-catolicii din Romania va lua calea tribunalelor internationale, dupa cum a subliniat scriitorul muresean Alexandru Cistelecan, presedintele Asociatiei Generale a Romanilor Uniti.

"Comunicatul Mitropoliei Clujului e o radicalizare a pozitiei ortodoxe, cu totul neasteptata. Acesta exclude orice posibilitate de dialog, intelegere si realizare a unei destinderi dintre cele doua Biserici romanesti. Daca ideile din comunicat vor fi sustinute printr-un demers politic sau de tip politic, sunt toate sansele ca ele sa fie traduse in realitate.

Asta ar insemna ca BRU devine din nou o Biserica discriminata, o Biserica careia i se iau drepturile prin actiuni politice deschise sau disimulate", a adaugat Cistelecan.

IPSS Bartolomeu, degradat de Doina Cornea

Doina Cornea, cunoscuta dizidenta anticomunista, a avut o pozitie mult mai radicala. "Este scandalos ce se intampla. (...) Rautatea acestui mitropolit ortodox (Bartolomeu Anania - n.r.) nu are limite. E plin de ura fata de greco-catolici.

De altfel, este un om cultivat care cunoaste istoria, dar care loveste neincetat in Biserica Greco-Catolica, ce are merite evidente in ansamblul istoriei poporului roman.

Mitropolitul ortodox clujean stie ce inseamna suferinta pentru ca a fost inchis si el sub comunisti, dar pe de alta parte, a fost un colaborator al Securitatii, se stie, fiind demascat in cartea lui Ion Mihai Pacepa", a adaugat Doina Cornea.