Dupa ce in urma cu aproximativ doua saptamani PSD anunta ca are de gand sa-i dea in judecata pe alesii locali care si-au dat demisia din randul social-democratilor dar au ramas in functiile publice in care au fost alesi sau desemnati, la sfarsitul saptamanii trecute purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca va fi publicata, in curand, lista cu primarii social-democrati racolati de partidele aflate la putere, inclusiv modul in care au fost obligati sau momiti sa paraseasca PSD.

Crtistian Diaconescu a vorbit despre doua categorii de primari - cei care sunt momiti cu fonduri si cei oportunisti care au ales de buna-voie sa plece din partid. Daca fata de prima categorie ar mai exista un pic de compasiune, pentru "oportunisti" PSD are un mesaj clar: "Ei nu au venit cu functia de acasa si noi credem ca nu este necesar sa plece cu ea la purtator.

De aceea, in opinia noastra, ei si-au incheiat mandatul si vom cauta sa demonstram acest lucru in instanta", a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu.

Si la nivelul judetului Alba numarul primarilor social-democrati care au migrat spre alte partide, in principal spre cele ale Aliantei, este destul de mare, avand in vedere ca din cei 31 alesi pe listele PSD un sfert si-au dat demisia - Cristinel Metea, primarul comunei Unirea, Vasile Cristian Costea - comuna Scarisoara, Romulus Raica din Galda de Jos, Marin Indreiu, primar in Lopadea Noua,

Vasile Bica - Berghin , Alexandru Macaiet - Lupsa, Augustin Popa - Hoparta, Aron Zaharia - Almasu Mare, Alin Jucan - Ocolis, Gherman Nicolae - Blandiana. Cat despre ceea ce i-a manat pe acestia sa-si dea demisia presedintele PSD Alba, Ioan Rus, avea la momentul anuntarii plecarii lor (n.r.- iulie 2005) o oarecare banuiala, astfel ca i-a impartit pe acestia in trei categorii - "plimbaretii politici, cei carora li s-au promis bani mai multi de la buget si cercetatii penal".

Din prima categorie, potrivit liderului PSD Alba, fac parte Cristinel Metea, primarul comunei Unirea, fost PSD actual PNL, Vasile Cristian Costea, primarul Scarisoarei, care a trecut de la PSD la PNL, Marian Indreiu, primarul de la Lopadea Noua care este, mai nou, membru al PD, Romulus Raica, primarul de la Galda de Jos, membru PNL si Vasile Bica, primar la Berghin, membru PD.

El a adaugat ca unii dintre primari, care aveau asupra lor declansate cercetari penale, au fost "convinsi" sa treaca la PNL. Este vorba, in opinia sa, de Cristinel Metea si Vasile Cristian Costea.

La Scarisoara, in urma controlului declansat de Prefectura Alba dupa ce mai multi localnici au reclamat ca padurea comunala este jefuita sub ochii autoritatilor, primarul Vasile Costea a iesit basma curata, ba mai mult, a trecut de la PSD la PNL.

"Altora, in schimb, care au cerut bani mai multi de la CJ, li s-a spus: treceti la PD si capatati", declara la acea vreme Ioan Rus, care l-a dat drept exemplu in acest sens pe primarul de la Lupsa, Alexandru Macaiet, ce a trecut si el la PD. Democratii si l-au adjudecat si pe primarul de la Almasu Mare, Aron Zaharia.