Sapte consilieri judeteni din Consiliul Judetean Alba sunt favorizati in comparatie cu ceilalti colegi.

Cristian Pasca (PNL), Georgel Tudose (PNL), Marcel Stan (PD), Traian Ursales (PD), Nicolae Pusca (PC), Toader Ulise (PC) si Dana Serb (PRM) castiga lunar, pe langa indemnizatia de consilier judetean in valoarea de 5,5 milioane lei vechi, inca 5,5 milioane lei vechi in calitatea lor de membri ai Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Alba (ATOPA).

Pe langa cei sapte alesi locali ATOPA mai cuprinde un reprezentant al Institutiei Prefectului Alba - subprefectul Clement Negrut, doi reprezentanti ai IPJ Alba - comisarul sef Tudor Grindean si Ioan Ilie Ilea, un reprezentant al comunitatii din Blaj - Lilian Danut Nemes si Dan Marcu, fost presedinte ANSVSA.

Potrivit site-ul oficial al CJ Alba ATOPA reprezinta un organism cu rol consultatitv, fara personalitate juridica care asigura reprezentarea si promovarea intereselor comunitatii in scopul realizarii unui climat de siguranta si securitate publica.

Autoritatea isi desfasoara activitatea in plen si in trei comisii de lucru: comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanta si drepturile omului, comisia de planificare, stabilire si evaluare a indicatorilor de performanta minimali si comisia de coordonare situatii de urgenta si pentru petitii.

Atributiile comisiilor sunt multe, de exemplu "la propunerea unitatilor de politie sau din proprie initiativa analizeaza activitatea institutiilor investite cu atributii de sprijin al persoanelor aflate in situatii de risc ori comportamente inadecvate (bolnavi psihic, minori etc.) recomandand acestora luarea unor masuri pentru cresterea activitatii desfasurate".

Fraze lungi si cuvinte sofisticate... In realitate, asa cum reiese din raportul de activitate prezentat pe prima jumatate a anului 2006 principalele atributii ale ATOPA au fost sa "aprobe" incheierea unor convetii de cooperare cu institutii judetene, sa "incheie" doua protocoale cu IPJ Alba "pentru linistea comunitatilor rurale", "pentru siguranta cetateanului", "pentru prevenirea si combaterea accidentelor rutiere", sa "identifice" 3 firme specializate in instalarea de sisteme GPS pe masinile politistilor, sa "solicite" oferte pentru realizarea pachetului soft si alte lucruri "complicate" de genul celor amintite.

Mai mult, in acelasi raport se specifica faptul ca, cu sprijinul ATOPA, s-a reusit, fata de perioada ianuarie - iunie 2005, "reducerea cu 4 a accidentelor grave si cu trei a numarului mortilor in accidente de circulatie".

Utilitatea ATOPA este pusa la indoiala de multi, inclusiv de cativa consilieri judeteni din actuala legislatura asta in mare parte din cauza faptului ca, si daca exista, realizarile si masurile concrete luate in ATOPA sunt tinute "secrete".

Cert este insa ca ATOPA a invrajbit spiritele intre alesii judeteni, miza prezentei in acest organism fiind una destul de serioasa avand in vedere ca fiecare membru mai castiga, pe langa indemnizatie si in plus fata de salariu, inca 5,5 milioane lei vechi.

Consilierii judeteni PSD si-au exprimat de mai multe ori nemultumirea ca nici unul dintre ei nu a fost inclus in ATOPA desi reprezentativitatea social-democratilor in forul judetean este mai buna decat a celor de la PC sau PRM. Nu au lipsit nici acuzatiile de genul acelora ca unora dintre consilierii opozitiei le-au fost cumparate voturile in CJ tocmai prin numirea lor in ATOPA.