Potrivit declaratiilor oficialilor nord-coreeni, nu exista scurgeri radioactive in urma detonarii si nici pagube. Autoritatile de la Phenian au numit testul nuclear „un eveniment istoric care a adus fericire armatei si poporului si va ajuta la intarirea stabilitatii tarii“.

Phenianul spune ca se apara de SUA

Explozia a avut loc la 385 de kilometri nord-est de Phenian, iar deflagratia a provocat un cutremur cu magnitudinea 3,7 grade pe scara Richter. Prin acest test nuclear, regimul comunist de la Phenian a aratat ca ignora toate avertismentele Consiliului de Securitate al ONU.

Autoritatile nord-coreene anuntasera ca doresc sa efectueze acest experiment inca din 3 octombrie, invocind „amenintarea“ pe care o reprezinta SUA, care ar dori declansarea unui razboi nuclear.

Totodata, liderii de la Phenian le reproseaza americanilor ca au instituit sanctiuni economice la adresa Coreei de Nord - trezoreria SUA a inghetat conturile nord-coreene pe motiv ca fondurile provin din activitati de spalare de bani.

Efectele exploziei au fost resimtite si in Romania, unde Institutul de Fizica a Pamintului a sesizat un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter.

Reactii dure din partea comunitatii internationale

Consiliul de Securitate (CS) al ONU a avertizat Coreea de Nord cu sanctiuni dure in cazul unui test nuclear. Tarile aflate in imediata vecinatate a Coreei de Nord s-au declarat cele mai ingrijorate de testele nord-coreene.

Chinezii spun ca un eveniment nuclear ar afecta intreaga lume, nu numai tarile din regiune si ca faptul ca se dezvolta arme atomice in Coreea de Nord va face nesigure investitiile altor tari in China. „Coreea de Nord ignora nelinistile comunitatii internationale si procedeaza intr-o maniera nerusinata, printr-un test nuclear.

Guvernul chinez isi exprima opozitia ferma“, a afirmat ministrul chinez al Afacerilor Externe intr-o declaratie oficiala. Sud-coreenii se tem, mai mult decit oricine, de un posibil razboi nuclear. Guvernul sud-coreean a suspendat ajutorul umanitar acordat tarii vecine si a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate.

„Guvernul nostru va reactiona intr-un mod sever si nu va tolera o situatie in care Coreea de Nord sa posede o arma atomica“, a declarat purtatorul de cuvint al presedintiei sud-coreene.

Se asteapta sanctiuni

Reprezentantii SUA au cerut o actiune imediata din partea CS al ONU, numind actul coreean drept „o provocare“. Iar Japonia a calificat actiunea Phenianului drept „impardonabila“.

Ministrul britanic de Externe a afirmat, la rindul sau, ca testul a fost „foarte provocator“ si a anuntat ca, pentru aceasta, Coreea de Nord va primi o riposta dura, anunta agentiile internationale de presa.

Franta crede ca incercarea nucleara a Coreei de Nord este „un act de o mare gravitate pentru securitatea internationala“ si a cerut un raspuns „ferm“ al comunitatii internationale, prin vocea ministrului francez al Afacerilor Externe - se arata, de asemenea, in comentariile agentiilor internationale de presa, care au tratat pe larg acest subiect de la confirmarea testului nuclear.