Numarul creselor din municipiul Constanta a scazut in ultimii 16 ani cu aproximativ 75%, ajungand de la un numar de 21 de crese functionale cu ceva timp in urma la doar 5 in acest an.

Motivele principale ale acestei situatii au fost lipsa unei legislatii privind infiintarea acestor locatii si nu in ultimul rand scaderea interesului educatorilor si al asistentelor de a mai lucra in crese prin pierderea identitatii profesionale.

Dupa anul 1990, numarul creselor la nivel national au fost in cadere libera, foarte multe dintre ele fiind ori desfiintate, ori cladirile unde functionau acestea au fost retrocedate proprietarilor. Cauza acestei situatii ingrijoratoare este faptul ca legislatia care priveste infiintarea acestor crese nu s-a mai reactualizat.

Astfel, cresele care inca mai functioneaza sunt organizate dupa standardele stabilite inainte de 1990 avand in vedere ca de atunci cadrul legislativ nu a mai fost actualizat. In plus, acestea au iesit de cativa ani buni de sub administrarea si patronajul structurilor locale ale Ministerului Sanatatii Publice aflandu-se acum sub patronajul primariilor si al consiliilor locale.

Potrivit unui reprezentant al Administratiie creselor, in orasul Constanta mai functioneaza doar cinci crese cu program de zi acestea fiind cresa nr. 1 situata pe str. Adamclisi cu 80 de paturi, cresa nr 2 situata pe Aleea Malinului cu 40 de paturi, cresa nr. 5 de pe Mimozelor cu 40 de paturi, cresa nr. 13 de pe str. Pelicanului cu 80 de paturi si cresa nr.

18 situata pe Aleea Cutezatorilor cu 80 de paturi. Pretul unei zile la o cresa in care copilul doarme, mananca si este supravegheat de asistente sau educatoare este de aproximativ 5 lei noi. Reprezentantul Directiei sustine ca in ultimii 16 ani numarul acestora a scazut vertiginos ajungandu-se la doar o mana de crese in Constanta.

"Daca cu cativa ani in urma in municipiul Constanta existau aproximativ 21 de crese care acopereau intr-o anumita masura cererile de inscriere, acum mai sunt trei crese cu o capacitate de 80 de locuri si doua cu 40 de locuri, desi cererile depasesc cu mult numarul de locuri”, sustine reprezentantul Directiei pentru Crese Constanta.

Lipsa totala de crese in afara municipiului Constanta

In Cresa nr.13 din Constanta exista un numar de patru grupe de copii: doua mari, o grupa mijlocie si una mica. In aceasta locatie, de ceva timp, gradul de ocupare a locurilor fiind in permanenta de 100%, nefacand fata insa numarului de cereri. „Sunt foarte multe cereri si raman destul de multi copii neinscrisi.

Nici noi nu putem sa supraaglomeram cresa pentru ca nu ar fi drept pentru cei deja inscrisi”, afirma o educatoare din cadrul acestei crese.

Daca in orasele mari din judet inca mai functioneaza cateva crese, in ceea ce priveste cele care existau in mediul rural sau in alte orase din judetul Constanta au disparut aproape in totalitate acestea fiind ori demolate odata cu fabricile si uzinele comuniste ori au fost desfiintate, in locul lor fiind infiintate centre de plasament sau cabinete medicale individuale.

Astfel majoritatea parintilor din afara municipiului, care nu au timp din cauza serviciului de a avea grija de copil sunt nevoiti sa le caute un loc in cresele care functioneaza in Constanta, daca au norocul de a mai gasi un loc liber.