Un ofiter de la Compartimentul Inspectie Interna din IPJ Hunedoara este cercetat de o comisie interna pentru ca a copiat sute de pagini de documente secrete din calculatorul de serviciu in calculatorul personal aflat in reteaua de internet. Respectivul calculator se afla la Petrosani, acolo unde subcomisarul locuieste si munceste.

Cine i le-a dat si de ce? Seful sau de la Deva, caruia ii apartineau, nu stie nimic?

Scandalul a aparut dupa ce directorul cotidianului “Gazeta Vaii Jiului”, Catalin Docea, le-a gasit pe Internet, pentru ca nu erau protejate - dimpotriva, oferite prin retea - si a publicat o parte dintre ele. „Am dat cautare, sambata seara, cuvantul «Petrosani» si am gasit aproximativ 60 de rapoarte ale Compartimentului Inspectie Interna de la IPJ Hunedoara.

Pe foarte multe era scris «Secret de serviciu», in care erau rapoarte de cercetare, rezolutii, comunicari catre chestorul Fatuloiu, politisti cercetati pentru abuz in serviciu si tot felul de cazuri semnalate de catre cetateni.

Am ajuns la concluzia ca presa nu cunoaste nici macar 5% din ceea ce se intampla in Politie“, a declarat ziaristul Catalin Docea, directorul ziarului „Gazeta Vaii Jiului“.

Suspectat este un politist de la Compartimentul de Inspectie Interna, unul dintre cele doua nume care figureaza in rapoartele gasite pe Internet. Adica Aurel Buruiana, conform surselor din Politie.

Catalin Docea a gasit vreo 60 de rapoarte de cercetare prealabila impotriva unor politisti de la Lupeni, Vulcan, Petrila, Petrosani, Deva si Hunedoara (unele secrete de serviciu, altele nu), intocmite de comisarul-sef Costan Jula de la Compartimentul de Inspectie Interna al IPJ Hunedoara, si alte sase rapoarte, scrise de subcomisarul Aurel Buruiana. Conform Legii nr. 182 din 2002, privind protectia informatiilor clasificate, capitolul V, articolul 1, „incalcarea normelor privind protectia informatiilor clasificate atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz“.

Cum au ajuns documentele sefului, acasa la subaltern?

Avand in vedere ca s-a invocat faptul ca aceste documente s-au copiat pe calculatorul de acasa pentru a servi ca modele, se ridica intrebarea: cum de i-a dat seful compartimentului inspectie interna de la judet, Costan Jula, atatea documente, chiar secrete de serviciu, subalternului sau Aurel Buruiana, care locuieste la Petrosani? In plus sunt “modele” care nu sunt valabile avand in vedere ca depasesc atributiile acestui compartiment. In comunicatul IPJ Hunedoara se precizeaza : “De asemenea, conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului HUNEDOARA a dispus cercetarea prealabila a ofiterului pentru abaterile comise”. E ca si cand verdictul s-ar fi dat cercetandu-se un singur om.

Sa ia subcomisarul Buruiana toate pacatele asupra sa? Adica Jula Costan, comisar sef, nu stia nimic? Sau alti responsabili? E greu de crezut ca nimeni nu si-a pus problema protectiei documentelor Politiei, avand in vedere reclamatiile cetatenilor cu privire la atacurile si furturile corespondentelor electronice, spargeri de coduri si parole. Asteptam cu interes rezultatele anchetei interne a comisiei constituite.