Procurorii au continuat, ieri, audierea jurnali stilor angajati ai trustului.

Avand in vedere ca au fost depus plangeri din alte jude te care nu intra in jurisdic tia Cur tii de Apel Cluj, cauza a fost declinata structurii centrale , a declarat procurorul Mircea Hrudei. El a men tionat ca a fost delegat in continuare sa continue ancheta.

In acest moment, nu putem sa precizam care sunt jude tele unde au fost depuse plangeri , a afirmat Hrudei. Pana in prezent, DIICOT a audiat martori din jude tele Cluj si Oradea. In cursul saptamanii trecute, mai mul ti politicieni si oameni de afaceri din jude tele Oradea si Mure s au acuzat conducerea Trustului Gazeta de santaj.

Tot ieri, pre sedintele Consiliului Jude tean Cluj, Marius Nicoara, a confirmat ca a fost audiat in dosar in calitate de martor, dar a men tionat ca nu a fost santajat si ca nu se afla pe lista celor care au depus plangere impotriva sefilor Trustului Gazeta.

Acesta a men tionat ca a fost audiat in trei calita ti diferite: de pre sedinte a CJ Cluj, pre sedinte al PNL Cluj si ca om de afaceri.

A doua zi de audieri pentru jurnali sti

In cursul zilei de ieri, mai mul ti jurnali sti de la cotidianul Buna Ziua, Ardeal au dat declara tii la sediul Biroului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog.

Anchetatorii i-au chestionat pe jurnali sti in legatura cu discu tiile patronatului, modul in care s-au incheiat contractele de publicitate si filiera pe care le erau furnizate informa tiile ce erau publicate ulterior in ziar.

In mod special, procurorii au fost interesa ti de activitatea editorului general al cotidianului Buna Ziua, Ardeal, Memoranda Onac, care fost pusa sub invinuire, dupa ce ini tial fusese citata ca martor. Reporterii audia ti ieri au refuzat ca numele lor sa fie publicat, dar au men tionat ca nu a fost o cerin ta a procurorilor.

In cursul audierilor de ieri, procurorul Mircea Hrudei a declarat ca anchetatorii nu vor mai furniza nici un fel de informa tii presei. Nu mai discutam cu nimeni in presa. Vom transmite un comunicat in care o s` va explicam si de ce , a spus Hrudei.

Boc spune ca nu a fost santajat

Pre sedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri ca nu a fost santajat de vreunul dintre membrii Trustului Gazeta. Sper sa i si faca datoria justi tia si fiecare sa raspunda pentru faptele pe care le-a savar sit. Nu sunt bucuros ca asemenea lucruri se intampla la Cluj.

Personal, nu am fost santajat pentru ca nu am cu ce sa fiu santajat dar daca s-au intamplat asemenea lucruri, fiecare sa raspunda , a precizat Boc.

El a spus ca nu a auzit din partea so tilor Cataniciu - care au depus plangere impotriva trustului de presa, pentru santaj - ca ar avea probleme cu inculpa tii si nici macar deputatul PD de Cluj Daniel Buda, care e coleg de cabinet cu avocata Stelu ta Cataniciu, nu a stiu de vreo astfel de plangere.

In condi tiile in care a fost avocat al firmei (Daniel Buda - n.red.) pana in 2004, sunt convins ca va da toate detaliile pe care justi tia le va cere , a mai spus liderul democrat despre faptul ca deputatul Buda a fost citat ca martor in procesul celor de la Gazeta. Eugen Iordachescu, avocat: Nu exista destule date si indicii pentru faptele de santaj

Prezent la o emisiune difuzata de postul de televiziune TVR Cluj, Eugen Iordachescu, avocatul angajat de catre pre sedintele Trustului Gazeta, Liviu Man, a declarat ca nu ar exista destule probe la dosar care sa motiveze starea de deten tie a clientului sau. In opinia mea, nu sunt destule probe la dosar.

Nu exista destule date si indicii pentru faptele de santaj. Procedural, au fost o serie de incalcari. Astfel s-a lezat dreptul la aparare al clientului meu , a declarat avocatul Eugen Iordachescu. De asemenea, el s-a aratat surprins de acuzele care sunt aduse clientului sau si celorlal ti sefi ai Trustului Gazeta.

Este foarte greu de crezut ca pe structura unui trust de presa s-a constituit un grup mafiot de tip Mafia sau Cosa Nostra , a mai afirmat Iordachescu.