In cadrul concursului international pentru postul de Rector al Universitatii Natiunilor Unite, Andrei Marga a fost solicitat sa intre in lista scurta din faza finala a competitiei.

In 31 octombrie 2006, Andrei Marga si-a prezentat, in scris si oral, viziunea asupra Universitatii ONU, ce opereaza in Tokyo (Japonia) si in alte saisprezece orase de pe glob (Yokohama, Kuala Lumpur, Sydney, Brugges, Bonn, Brasilia, Reykjav?k, Accra etc.). Prezentarea s-a facut la sediul ONU din Geneva, in fata Comitetului International de Selectie, in 31 octombrie a.c.

In urma prezentarii, Andrei Marga a fost selectionat (impreuna cu trei rectori din Elvetia, Australia si, respectiv, Malaiezia) in grupul candidatilor pentru nominalizare. In urma dezbaterii de la Universitatea din Tokyo, ce a avut loc in 4-10 noiembrie 2006, grupul celor patru candidati a fost reconfirmat, iar lista si proiectele lor s-au transmis autoritatilor ONU de la New York.

Candidatii urmeaza sa se prezinte, pentru interviul final, in fata autoritatilor ONU, in saptamanile urmatoare, la Paris si la New York, incat unul dintre candidati sa fie desemnat Rector al UNU si Subsecretar General al ONU.

Pentru prima oara o personalitate din Romania a fost selectionata in vederea nominalizarii intr-un post de asemenea anvergura.

Candidatilor la postul de Rector al Universitatii Natiunilor Unite (post care atrage automat postul de membru al Secretariatului ONU, cu rang de Subsecretar General) li se pretinde sa aiba opera stiintifica, experienta inovativa in conducerea de universitati, competente de comunicare in trei limbi straine, capacitatea de a obtine resurse financiare substantiale din partea tarilor membre ale organizatiei mondiale.

Dupa ce, la Geneva si Tokyo, au fost selectionati cei patru candidati, desemnarea unuia din ei devine o decizie politica pe care o vor lua autoritatile ONU si guvernele tarilor membre ale organizatiei mondiale.

Andrei Marga a declarat pentru HotNews ca Universitatea Natiunilor Unite s-a infiintat in urma cu 30 de ani, ca aceasta realizeaza pentru ONU studii la nivel doctoral si studii avansate, avind misiunea sa abordeze cu mijloace stiintifice problermele presante ale umanitatii, facind cercetare stiintifica, transfer de cunostinte spre componentele ONU si sa fie un for de dezbatere pentru cele mai actuale probleme ale umanitatii, cum ar fi problemele saraciei in lume, alimentatiei, pacii, dezvoltarii sustenabile, tranzitiei de la autoritarism la democratie etc.

"Pot sa va spun ca s-a lansat concursul pentru rector, eu nu m-am inscris, in schimb au fost 102 concurenti. Comitetul international de selectie, numit de Consiliul Universitatii cu apr0barea Secretariatului General ONU si UNESCO, au hotarit invitarea mea in faza finala a concursului, solicitindu-mi sa prezint un proiect de dezvoltare a Universitatii pe termen mediu. M-am prezentat la Geneva si am prezentat proiectul, iar comitetul a decis sa ma prezint pentru finala", ne-a declarat Andrei Marga.