Sindicatele din minerit dau in judecata conducerea Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani pentru saracia ortacilor din Valea Jiului. Reprezentantii minerilor sustin ca directorul general al CNH, Daniel Surulescu, refuza sa puna in practica un protocol semnat de ministrul Economiei si Comertului, care prevede majorarea retributiilor pentru angajatii din domeniu.

In acelasi timp, Surulescu are un salariu anual, fara sporuri, de aproape 1,2 miliarde lei vechi, iar membrii Consiliului de Administratie si cei ai AGA din cadrul CNH castiga aproape 3 miliarde lei/an.

Conducerea Companiei Nationale a Huilei va fi actionata astazi in instanta de sindicatele miniere din Valea Jiului, din cauza refuzului de a majora salariile ortacilor, asa cum prevede un protocol semnat chiar de ministrul Economeii si Cometului, Codrut Seres.

De asemenea, sindicatele apeleaza la Justitie impotriva companiei din cauza ca li se refuza dreptul stabilit clar de Codul Muncii privind plata dubla a posturilor prestate in week-end.

"In bugetul rectificativ pentru Compania Nationala a Huilei este prevazuta majorarea salariilor la pozitia nr. 6, dar conducerea CNH nu vrea sa o aplice. Intelegem ca CNH urmareste discreditarea ministrului Codrut Seres, care a semnat cu sindicatele protocolul de majorare a salariilor.

In plus, se incalca Codul Muncii, prin plata simpla a posturilor lucrate sambata si duminica", a spus liderul sindical de la Exploatarea Miniera Livezeni, Adrian Jurca. Actiunea este sprijinita de toate sindicatele miniere din Valea Jiului, care au facut front comun impotriva CNH pentru drepturile salariale ale ortacilor.

In schimb, conducerea companiei sustine, insa, ca nu are voie sa acorde majorari ale salariilor de baza, conform bugetului rectificativ detaliat primit de la Ministerul Economiei si Comertului, astfel ca s-a convenit ca ortacii sa beneficieze in luna decembrie de doua prime, in valoare totala de 6,5 milioane de lei vechi.

Potrivit directorului general al CNH, Daniel Surulescu, cele doua adaosuri salariale vor compensa cresterea veniturilor cu 2,4 la suta, majorare negociata de sindicate cu reprezentantii MEC.

Saracia minerilor, "compensata" de salariul directorului

Daca un miner nu mai poate spera sa castige mai mult de 15 - 20 de milioane de lei lunar, si asta doar in conditiile in care se realizeaza productia planificata, directorul general al CNH nu are nici un motiv de ingrijorare.

Potrivit datelor oficiale, care poarta stampila Directiei Generale Buget, Finante si Administratie din cadrul MEC, Surulescu are un salariu anual, fara sporuri, de 1.130.000.000 lei vechi, adica aproximativ 100 de milioane de lei lunar. De asemenea, pentru membrii CA, AGA si cenzori, veniturile aprobate sunt de 2,97 miliarde lei vechi, adica deloc de neglijat.

Surulescu a spus, insa, ca are salariul unui secretar si, din cauza nerealizarii criteriilor de performanta, de multe ori nu incaseaza intreaga suma. "Desi salariile sunt confidentiale, al meu este la nivelul celui de secretar de stat, stabilit prin Hotarare de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.

Insa nici acesta nu este intreg, deoarece nu reusesc sa indeplinesc criteriile de performanta referitoare la plata datoriilor istorice si este mult diminuat", a precizat directorul.

In plus, pentru eforturile deosebite depuse de-a lungul intregului an, sefii minerilor din Valea Jiului vor pleca, in luna decembrie, in delegatii in strainatate pe banii statului.

Astfel, potrivit sindicalistilor, Surulescu este programat pentru Elvetia, directorul Exploatarii Miniere Aninoasa (unitate extractiva aflata in program de inchidere) pleaca in Portugalia, directorul responsabil cu Securitatea Muncii, Petre Dragoescu, va efectua o "vizita de lucru" in Franta si Germania, in timp ce alti responsabili din cadrul companiei vor vedea Letonia si Polonia.