Brazi la frigider

Cu toate ca mai este mai bine de o luna pina la sarbatorile de iarna, traficantii cu brazi de Craciun si-au inceput deja activitatea de taiere ilegala a acestora. Conform datelor puse la dipozitie de ITRSV Brasov, de care apartine DS Sibiu, brazii taiati ilegal acum sint depozitati in camere frigorifice si scosi pe piata in perioada sarbatorilor de iarna.

Pentru a combate acest fenomen, Directia Silvica, in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie, Jandarmeria, si alte organe de control, au organizat deja echipe mixte, care si-au inceput activitatea din data de 15 noiembrie.

Puncte de control

La zonele de afluenta spre drumurile nationale a celor care se ocupa de taierea si vinzarea ilegala de arbori au fost organizate filtre speciale.

"Avem organizata o retea de puncte fixe de control supravegheate non-stop la Bilea, Richirie la Ocolul Silvic Porumbacu, la Capraret si Gura Riului, dar si echipe mobile de control, care se deplaseaza in tot judetul, urmarind atit evolutia taierilor, circulatia materialului lemnos si pietele in care se vind de obicei brazii de Craciun", avertizeaza Robert Blaj, directorul executiv al Directiei Silvice Sibiu.

Pedepse aspre

Inspectorii silvici se asteapta ca, in curand, sa se confrunte cu numeroase cazuri de furt. Nici amenzile aplicate, de maxim 30 de milioane de lei, nu ii sperie pe cei care vor sa scoata profit de sute de milioane dintr-un transport de brazi scosi ilegal la vanzare in marile orase.

"Pentru transportul si vinzarea pomilor de iarna sint necesare documente cu regim silvic special. Suplimentar, pe fiecare brad in parte se aplica asa-numitul crotaliu, un sigiliu din hirtie speciala, la baza pomului. Din acest an se poate verifica fiecare brad in parte prin avizul de insotire a marfii. Ne asteptam si la comenzi mai mari din judetele invecinate", spune Robert Blaj.

Preturi

Desi in cele mai multe cazuri brazii scosi la vinzare ilegal sint mai scumpi decit cei oferiti in mod legal, din padurile administrate de Directia Silvica, ori din cele ale ocoalelor private, exista un numar mare de cetateni care incearca sa se imbogateasca pe seama brazilor comercializati ilegal.

Pretul unui brad scos la vinzare de Directia Silvica va fi de numai 130.000 de lei pentru cei cu o inaltime de pina la 1,3 metri, in vreme ce pentru unul de 2-3 metri, pretul va ajunge la 250.000 lei.

Comercializarea

Problema silvicultorilor este ca, in nici una din pietele judetului, nu exista un loc special amenajat pentru vinzarea brazilor.

Baza sportiva "Luceafarul" este inchiriata de o firma privata pentru alte activitati si nu se stie, inca, daca va permite vinzarea brazilor. Firmele private vor obtine dreptul de vinzare prin licitatii, care se vor tine saptamina viitoare, cind incepe recoltatul.