Vicepresedintele CIB, Hantz Peter, a trecut ieri la fapte, incercind sa amplaseze placute in limba maghiara in mai multe cladiri apartinind UBB. In zarva astfel declansata, rezistenta oamenilor de paza nu s-a indreptat doar catre reprezentantul CIB, ci si catre presa, fiind restrictionat accesul mass-media in doua dintre sediile aflate sub sigla UBB.

Patru placute la Chimie

Vicepresedintele Comitetului de Initiativa "Bolyai“ (CIB), Hantz Peter, a pus ieri in aplicare amenintarea de a monta mai multe placute in limba maghiara in locurile apartinind UBB in care sint expuse placute informative in limba romana.

Hantz Peter a lipit si a batut in cuie, in total, 12 tablite inscriptionate cu sigla „Fumatul Interzis!“ in maghiara, „Doh?nyozni Tilos“, precum si cu numele salilor de curs si ale unor personalitati scrise conform normelor ortografice maghiare, in sediul central al Universitatii „Babes-Bolyai“ si la Facultatile de Chimie si Filologie.

La Facultatea de Chimie, Hantz a amplasat fara probleme patru placute, fiind intimpinat doar de femeia de serviciu.

Scandal la Filologie si pe Kogalniceanu

La Filologie, cu toate ca accesul presei in cladire a fost interzis, Hantz a patruns in interior si a pus sase tablite. Mircea Muthu, decanul facultatii, i-a spus doar ca nu are voie sa puna placutele, dar a interzis accesul presei in cladire. Vasile Tegureanu, unul dintre agentii de paza de la Filologie, s-a sesizat, urmarindu-l pe Hantz.

El a fost, de altfel, si primul care a smuls una dintre placute cu inscriptia „Ady Endre Terem“. Acelasi ins, protapit in poarta institutiei, sustinea sus si tare ca accesul presei „in incinta institutiei este interzis, pentru ca asa am primit ordine“ si a dorit sa evacueze fortat citiva jurnalisti, printre care si pe reporterul Monitorului. Jurnalistii au reusit, pina la urma, sa treaca, totusi, de paza institutiei.

Hantz, aplaudat de studentii maghiari

Pentru ca presa sa nu fie prezenta in momentul montarii placutelor, la sediul central al UBB nici macar studentii, doctoranzii sau profesorii nu au fost lasati sa intre in cladire vreme de o jumatate de ora.

Totusi, Monitorul de Cluj a fost prezent si cind Hantz a pus doua placute cu traducerea maghiara pentru „Informatii“ si pentru „Fumatul Interzis“ in cladirea centrala. Zsolt, student in anul III la UBB, a aplaudat initiativa vicepresedintelui CIB, impreuna cu alti 10 studenti maghiari prezenti pe holul universitatii.

SRI, implicat in scandal?

Hantz Peter a dorit sa puna pe sediul Casei Universitarilor, tot ieri, o placa comemorativa, in limbile engleza, maghiara, romana si latina, dar a fost oprit de acelasi personaj care-l sicanase la Filologie, aparut in mod curios la fata locului.

Conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ar fi fost chemati mai multi ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii pentru a bloca accesul presei si pentru a-l opri pe Hantz Peter din amplasarea tablitelor.

Plingere penala impotriva lui Hantz!

Pina in cursul serii de ieri, UBB a dat jos toate placutele si a depus plingere penala impotriva lui Hantz Peter pentru tulburarea ordinii si linistii publice. Nicolae Bocsan, rectorul UBB, regreta ca „UBB s-a vazut nevoita sa ia masuri de restrictionare vizavi de persoane agresive, regretam si faptul ca aceste masuri au afectat si mass-media prezenta la fata locului“.

Rectoratul UBB ii acuza pe membrii CIB de extremism, solicitind Guvernului „sa-si asume raspunderea emergentei extremismului si sa rezolve o problema care i se datoreaza“. In replica, membrii Comitetului de Initiativa „Bolyai“ acuza rectoratul UBB de nationalism exacerbat.

Hantz Peter a declarat ca, „inca o data, se dovedeste intoleranta si nationalismul universitatii“. Oficialii CIB sustin ca exista autorizatie din partea senatului UBB pentru amplasarea placutelor, dar Cristina Nistor, purtatoarea de cuvint a universitatii, a infirmat ieri acest fapt.