A fost data afara din serviciu, a locuit pe la rude, a refuzat orice ajutor, a vrut sa sfirseasca demn, in ciuda parerii generale ca numai demna nu poate fi o odrasla a dictatorului. In locul ei, altii si-ar fi publicat biografia, pentru bani buni. Ea nici macar nu iesea in lume.

Zoia Ceausescu a murit celebra pentru crimele tatalui sau si anonima in matematica, stiinta in care obtinuse un doctorat.

Iubit clujean

Zoe Ceausescu, fosta Zoia Ceausescu, sau Zoica, asa cum era alintata de parinti, s-a nascut la 1 martie 1949, in Bucuresti. Toata viata ei a fost controlata de Elena Ceausescu, mai ales dupa venirea la putere a odiosului, in 1965. Ceausestii voiau ca fiica lor sa aiba o viata exemplara, plina de succese rasunatoare.

Dar nu mai rasunatoare ca ale mamei, care trebuia sa fie cel mai valoros om de stiinta al familiei. De aceea, Zoia a fost cind ridicata, cind coborita de pe culmile stiintei. Controlul strict se manifesta si asupra legaturilor ei afective. In timp ce era eleva la Liceul „Jean Monet", se spune ca s-a indragostit de Petre Roman. Walter Roman si Elena s-au sfatuit ce sa faca sa-i desparta.

Asa a ajuns Petre student la Paris. Iar Zoia urmarita pas cu pas. Mai tirziu, l-a cunoscut pe medicul ginecolog Dan Vincze, din Cluj. S-au intilnit la Predeal, vreme de un an, in fiecare joi. Mai plecau luni dimineata. Daca Petre era evreu, Dan era ungur. Asa ca Zoiei i-a fost interzisa si aceasta legatura, care a durat 7 ani. Dan Vincze s-a casatorit cu fiica unui preot.

Refugiu in alcool

Zoia a suferit mult dupa despartirea de Dan. Se ascundea de parinti, fugea prin diferite localitati, punind militia si securitatea pe jar. A inceput sa bea tot mai mult. In 1974, dupa un an si jumatate in care a plins dupa Dan, l-a cunoscut pe ziaristul Mihai Matei, de la „Lumea". Dupa o noapte de amor intr-un hotel, Ceausestii au explodat de furie.

Au destituit conducerea revistei, iar Matei a fost expediat in Guineea. Si el a cazut in patima alcoolului. Clima, TBC-ul si alimentatia proasta din Guineea l-au rapus. Zoia a mai avut deceptii, printre care si romancierul Petru Popescu, scriitor interzis in vechiul regim. In anii '80, l-a cunoscut pe inginerul sibian Mircea Opran, cu care s-a casatorit. N-au avut copii.

Ceausestii nu s-au opus mariajului. Mircea, profesor la Politehnica din Bucuresti, a iubit-o mult pe Zoia, ingrijind-o pina in ultimele ei clipe.

O buna matematiciana

Nici in cariera Zoia n-a fost fericita. Ca studenta, era prietenoasa, mergea la bere cu colegii, nu profita de statutul ei social. Era redactor-sef adjunct la revista „Universitas", colega, printre altii, cu Jana Gheorghiu. Se purta normal, ba chiar le lua apararea colegilor, pentru a evita discutiile „mai sus".

A ajuns in dizgratiile Elenei tocmai pentru ca era prea populara si era de acord cu studentii care recunosteau ca in Romania lucrurile merg prost. Dupa facultate, a fost repartizata asistenta la facultate. Dar ea voia sa faca cercetare. Asa ca a ajuns stagiara la Institutul de Matematica. Aici, a fost colega cu brasoveanul Radu Gologan, astazi matematician cu renume.

El isi aminteste ca Zoia era o buna profesionista, o matematiciana excelenta in analiza functionala, cu zeci de lucrari publicate in tara si strainatate.

Putini prieteni

Vazind ca rezultatele nu sint suficient de spectaculoase pentru mintea ei, Elena a ajuns la concluzia ca nu se justifica un institut de cercetare in matematica. In 1975, l-a desfiintat. Intr-un fel, a fost vina Zoiei. Daca nu si-ar fi ales sa lucreze aici, „academicianca" n-ar fi stiut niciodata cu ce se ocupa institutul.

Angajatii, cei mai buni matematicieni ai tarii, au fost repartizati profesori prin tara, iar Zoia a ajuns la Institutul pentru Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST). Aici a infiintat o sectie de matematica pe care o conducea. Unii au spus ca sectia a fost special creata ca sa o conduca o progenitura a Ceausestilor.

Altii, ca a fost creatia Zoiei, care iubea matematica si voia sa ajute la dezvoltarea cercetarii. Cine era pe linga ea mai avea sansa sa iasa din tara, pe la vreun congres, sa mai publice o lucrare stiintifica. Pe matematicienii de valoare ii ajuta sa obtina pasaport. Multi nici nu s-au mai intors de la seminariile internationale. Radu Gologan lucra cu ea. A fost unul dintre putinii apropiati ai Zoiei neizgoniti din preajma ei.

Hulita de propriii colegi

Evenimentele din decembrie 1989 au prins-o pe Zoia lucrind la INCREST. A fost arestata impreuna cu sotul si fratii ei, Nicu si Valentin, sub acuzatia de subminare a economiei nationale. A fost eliberata abia in august. In timpul detentiei, brasoveanul a vizitat-o si i-a dus tigari. Citiva colegi i-au luat apararea, cei care o apreciau ca matematiciana. Dar interventiile lor au fost palide.

Lumea o asocia cu imaginea cuplului executat. Dupa ce a iesit din inchisoare, a incercat sa se intoarca la vechiul loc de munca, dar n-a fost primita. In final, s-a pensionat. Si-a acceptat soarta, refuzind orice ajutor. Cind s-a aflat in impas financiar, vechii colegi au strins bani pentru operatie. Dar ea le-a trimis banii inapoi. S-a izolat de lume.

La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator, pe motiv ca faptele de care au fost acuzati nu au existat.

Linga parinti

In anii '90-'91, Zoia a fost operata de cancer pulmonar, dupa care si-a revenit destul de bine. N-a mai aparut nici o veste despre ea pina anul trecut, cind a dat in judecata MApN, solicitind dovezi ca in Cimitirul Ghencea Civil sint inhumati parintii ei, si nu alte corpuri. A pierdut procesul. Acum o luna si jumatate, a fost din nou internata, in stare foarte grava.

Cancerul se localizase in zona colono-rectala. Stia ca nu mai are mult de trait. A mai apucat sa scrie o scrisoare care urma sa fie deschisa dupa moartea ei. S-a intimplat marti, la 4 dimineata.

Valentin, ultimul supravietuitor

Din clanul dictatorului, mai traieste doar Valentin, fiul cel mare, care nici macar nu este ruda de singe, el fiind adoptat de Ceausesti in 1948. Corpul Zoiei a fost incinerat si inmormintat ieri, in Cimitirul Ghencea. In 16 ani, Zoia n-a fost niciodata la mormintele lui Nicolae si Elena, fiindca n-a crezut ca acolo zac trupurile parintilor ei.