In Sighisoara exista in momentul de fata in jur de 6.300 de apartamente in cladiri multietajate (blocuri, mai pe romaneste) construite intre anii 1950 si 1990. Toate acestea ar trebui sa fie incluse intr-un program de reabilitare termica conform Legii nr. 260 din 23 iunie 2006.

Potrivit acestei legi proprietarii apartamentelor de bloc ar suporta doar o treime din valoarea investitiei de reabilitare termica, restul fiind suportat de catre bugetul de stat (34%) si bugetul local al localitatii in care se afla cladirile respective (33%).

Reabilitarea termica presupune montarea pe fatadele blocurilor a unor panouri de polistiren, lucrari la terase, inlocuirea tocariei din spatiile comune, precum si izolarea termica a conductelor si tevilor situate la subsolul cladirii. Se estimeaza ca aceste lucrari i-ar costa pe proprietari intre 500 si 2.500 euro pentru un apartament.

In Romania sunt peste 2,9 milioane apartamente de bloc ce trebuie reabilitate termic. Directiva 91/2002 a Uniunii Europene recomanda tarilor membre sa faca eforturi pentru reabilitarea termica a cladirilor astfel incat poluarea data de producerea, transportul si consumul energiei termice sa fie limitata drastic.

Incepand cu 1 ianuarie 2006, aceasta directiva a devenit obligatorie pentru toate statele membre. Romania a adoptat, inca din 2003, o lege privind reabilitarea termica a fondului locativ construit si stimularea economisirii energiei termice. Primele evaluari ale costurilor acestui program intocmite de autoritatile romane indica o factura de 1,3 miliarde euro.

Sighisoara ne-eligibila?

Emil Fabian, directorul SC ATT SA sustine ca proprietarii apartamentelor din Sighisoara nu vor putea beneficia de subventiile de la bugetul de stat si cel local pentru reabilitarea termica a apartamentelor de bloc intrucat nici unul nu mai indeplineste conditiile legii, respectiv sa fie bransat in totalitate la sistemul de incalzire centrala.

Astfel ca proprietarii sighisoreni vor trebui sa faca reabilitarea termica a blocurilor in care locuiesc pe cheltuiala proprie. Si vrand-nevrand vor trebui s-o faca, pentru ca incepand cu 1 ianuarie 2007 va deveni obligatorie obtinerea certificatului energetic la constructia, vanzarea sau inchirierea fiecarei locuinte.

De aceeasi parere era si primarul Dorin Danesan care adauga ca oricum bugetul local n-ar avea de unde sa suporte aceste cheltuieli. In plus nu i se pare corect ca bugetul local sa suporte niste cheltuieli care ii privesc doar pe proprietarii de apartamente...

Consultand insa Legea 260/2006 precum si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 187/2005 n-am intalnit nicaieri intre criteriile de eligibilitate a cladirilor mutietajate obligativitatea ca acestea sa fie bransate la sistemul centralizat de incalzire.

Prevedere eliminata

Pentru a lamuri problema am solicitat cateva informatii de la Prefectura Mures.

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Mures, Mihaela Salagean, obligativitatea ca blocurile sa fie racordate la sistemul centralizat de incalzire pentru a fi declarate eligibile sa intre in acest program a fost eliminata tocmai prin Legea 260/2006, iar acest aspect a fost clarificat de ministrul Laszlo Borbely la intalnirea cu primarii din judet de la inceputul acestei luni.

In data de 3 noiembrie prefectul judetului, Ciprian Dobre a organizat o intalnire la care au fost invitati sa participe primari ai celor 57 de localitati din judet unde exista blocuri de locuinte ce pot fi incluse in programele anuale de actiuni pentru reabilitare termica. La intalnire a participat si Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.

In cadrul acestei intalniri au fost prezentate cadrul legal, etapele care trebuie parcurse pentru includerea blocurilor in programele anuale de actiuni pentru reabilitarea termica, precum si posibilitatile de finantare a partii de contributie ce revine Consiliilor locale si asociatiilor de proprietari.

A fost expus cazul orasului Sarmasu din judetul Mures, care a demarat deja procedurile si a fost inclus in “Programul de actiuni pe anul 2006 pentru reabilitarea termica ale unor cladiri de locuit”, aprobat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. “In prezent dorim implementarea cat mai grabnica a programului de reabilitare termica a blocurilor si in judetul Mures, incepand cu municipiul Tirgu Mures si continuand cu Sighisoara, Reghin, Tarnaveni, Ludus si Sovata.

Prin masurile cuprinse in proiect se doreste reducerea costurilor de intretinere si eliminarea risipei de energie”, a declarat prefectul Ciprian Dobre la sfarsitul lunii octombrie cand programul a fost prezentat jurnalistilor.

Implementarea programului trebuie sa inceapa printr-o hotarare a Consiliului local dupa care o comisie de specialitate va efectua inventarul cladirilor, apoi un audit energetic al locuintelor pentru a se stabili prioritatile de interventie. Blocurile care vor fi incluse cu prioritate in program sunt cele construite din placi de beton si cele care au un numar mare de locuinte.

Intre timp sighisorenii isi izoleaza apartamentele...

Pe peretii exteriori a doua apartamente dintr-un bloc de pe strada Mihai Viteazu proprietarii si-au montat placi de polistiren. Proprietara unuia dintre aceste apartamente a spus ca pentru izolarea cu placi de polistiren a 33 mp de perete a platit 850 lei, pret in care a intrat si costul materialelor si manopera.

Insa lucrarea n-a facut-o cu vreo firma specializata... Femeia, desi administrator a mai multor asociatii de proprietari, n-a auzit de legea privind programul de reabilitare termica a apartamentelor de bloc.

Faptul ca sighisorenii s-au pus pe treaba fara sa mai astepte sa afle daca blocurile din oras sunt sau nu eligibile de a fi incluse in acest program, este, putem spune un lucru bun. Problema e ca daca asociatiile de proprietari nu actioneaza unitar, blocurile din Sighisoara o sa aiba un aspect care mai de care mai caraghios sau mai grotesc.

Pentru ca nu toti proprietarii dintr-un bloc o sa aiba posibilitatea sa investeasca in acelasi timp pentru reabilitarea termica... Si, mai ales, nu toti o sa vrea sa investeasca.

De aceea este imperios necesar ca autoritatile locale sa se implice in aceasta problema, sa convoace asociatiile de proprietari si sa le impuna niste reguli clare prin care reabilitarea termica sa se faca pentru tot blocul odata.

Acum, statisticile arata de exemplu, ca intr-un bloc construit din placi de beton (cum sunt cele din cartierul Baragan), din cantitatea de caldura livrata de furnizor se pierde pana la 40%, ceea ce inseamna ca proprietarii arunca practic pe fereastra jumatate din banii platiti pentru energie termica.

In cazul centralelor individuale pierderile de energie prin pereti sunt mult mai mari in lipsa retelelor comune. Reabilitarea termica a acestor blocuri ar reduce la minim aceste pierderi. In plus, dupa aplicarea placilor de polistiren pe fatade, acestea vor trebui renovate, lucru ce va schimba aspectul cenusiu actual al majoritatii blocurilor din Sighisoara.

Agentia pentru Managementul Energiei Sighisoara se implica

De mai bine de 3 luni la Sighisoara functioneaza Agentia pentru Managementul Energiei al carei director este Mihai Maior. Acesta ne-a declarat ca inca din luna septembrie agentia a inaintat Consiliului judetean Mures o lista cu 5 blocuri din Sighisoara care s-ar preta la un proiect pilot de reabilitare termica.

Totodata saptamana viitoare, marti, va fi organizata o intalnire cu administratorii si presedintii asociatilor de proprietari din oras pentru a li se prezenta reglementarile Legii 260/2006 privind programul national de reabilitare termica a blocurilor.

De asemenea, in cele 3 luni de cand este la conducerea Agentiei pentru Managementul Energiei, Mihai Maior a incercat sa popularizeze in randul administratorilor asociatiilor de proprietari beneficiile inscrierii in acest program.

Directorul agentiei a mai precizat ca obtinerea certificatului de eficienta energetica pentru locuinte (obligatoriu din 2007) va fi gratuita la Sighisoara si localitatile din imprejurimi, pana la Cristurul Secuiesc, timp de 3 ani, atat cat agentia are finantare din fonduri UE. Certificatele vor fi eliberate de catre primaria Sighisoara in urma efectuarii unei termografieri a locuintei.

In orasele in care nu exista agentii de management al energiei, o astfel de termografiere costa intre 4 si 10 euro pe mp.

Alte activitati pe care le-a desfasurat Agentia de Management a Energiei la Sighisoara a fost monitorizarea consumului energetic in institutiile publice, mai ales in scoli, lucru care dus la economii de 5,2%. Legea 199/2002, arata Mihai Maior, impune alinierea consumurilor energetice din Romania la standardele europene.

Se estimeaza ca o familie din Romania consuma o cantitate de energie dubla fata de una din occident.