Romania va fi o supriza placuta pentru Uniunea Europeana", a apreciat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, aflat, ieri, in vizita la Sibiu. Repezentantul Guvernului a asistat la instructajul national al inspectorilor din inspectiile judetene de munca.

El s-a intilnit cu jurnalistii, la sediul Institutiei Prefectului. Au participat la discutii prefectul Ion Ariton, subprefectii Rodica Tirlea si Marin Craciun, Mariana Basuc, inspector general de stat al Inspectiei Muncii, senatorul PD Nicolae Neagu si sefii Directiei Judetene de Munca si ai agentiilor judetene de Pensii si Ocuparea Fortei de Munca.

Se pun pe treaba

Inspectorii-sefi din toata tara s-au intilnit la Sibiu, pentru citeva zile, si au facut bilantul activitatii din acest an. De asemenea, au incercat sa gaseasca solutii la problemele comune, si au avut parte de un curs de management. "Vom intensifica actiunile de control in domeniul relatiilor de munca.

In intreaga tara, am declansat o lupta impotriva muncii la negru, care dezavantajeaza atit statul, privat de venituri, cit si lucratorii, privati de drepturi", anunta ministrul Muncii, care a recunoscut, insa, ca flagelul muncii la negru nu va putea fi niciodata eradicat. Cei mai multi muncitori la negru sint cei sezonieri, in constructii, agricultura si industria lemnului.

Multumit de subalterni

Intrebat daca este multumit de activitatea institutiile deconcentrate sibiene aflate in subordinea sa, Gheorghe Barbu s-a aratat cit se poate de optimist. "Nu am motive sa le fac reprosuri. Sigur ca exista loc de mai bine, nu numai la Sibiu, si la mine in minister. Dar in ansamblu, lucrurile merg foarte bine.

Cei de la Pensii sint la zi, inclusiv cu re-recalcularile, Directia Muncii este la zi cu toate platile, inclusiv monitorizarea ajutoarelor de incalzire, la Inspectia Muncii totul e in regula, rata somajului pe judet este de 5,1 la suta... nu pot sa ma pling de nimic", a spus ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Cresterea pensiilor

Ministrul a adus si vesti bune pentru pensioni. "Am reusit sa devansam majorarea punctului de pensie, cu o luna, respectiv la 1 decembrie, la 16,8 la suta. Pentru anul viitor, estimam o crestere reala a pensiilor cu 27,3 la suta, fata de angajamentul pe care ni l-am luat pentru patru ani, de aproximativ 30 la suta. Cred ca e extraordinar", a anuntat ministrul Barbu.

La Sibiu, beneficiaza de cresterea integrala un numar de 78.406 pensionari, de cresterea partiala, 10.246, insa peste 8.000 de pensionari nu se vor bucura de majorari. De asemenea, 17.269 de pensionari sibieni vor primi, luna viitoare, odata cu pensia, un cupon pentru ajutor la incalzirea locuintei.