Un studiu efectuat anul trecut de catre Institutul de Stiinte ale Educatiei si UNICEF, intitulat „Violenta in scoli” a relevat insa faptul ca in aproximativ 75% din scolile din Romania, elevii se bat, isi jignesc profesorii si se comporta extrem de violent cu colegii de clasa.

La finele lunii noiembrie, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Cluj - Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, in colaborare cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, au organizat in statiunea Baisoara un curs de instruire pentru tinerii din Consiliul Elevilor judetului Cluj.

Cei aproximativ 40 de elevi care au participat la aceasta actiune au fost angrenati in mod direct de catre politistii din cadrul IPJ Cluj in constientizarea faptului ca pot fi implicati in acte de violenta cu sau fara voia lor. Astfel, tinerii au fost invatati cum sa evite aceste situatii si cum sa se controleze pentru a nu deveni autori sau victime.

Printre elevii participanti la curs s-au aflat si doi elevi de la Liceul pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca. In cadrul programului de educare de la Baisoara s-a dorit implimentarea ideei potrivit careia scoala este locul in care se formeaza caractere si in care violenta nu trebuie sa devina o trasatura definitorie.

Chiar daca unii directori de licee refuza sa recunoasa ca exista probleme de atitudine si violenta in cadrul institutiei pe care o reprezinta, faptul ca elevii vin la scoala cu masini de „ultimul racnet” sau au telefoane mobile de ultima generatie nu au cum sa nu nasca discutii.

Astfel, cu ajutorul prietenilor "din cartier”, probleme se rezolva fie in incinta scolii, fie in apropierea ei, dupa finalizarea cursurilor. Printre elevii care au participat la actiunea organizata de catre autoritatile locale s-a numarat si Ovidiu Tudurutu, elev al clasei XI la Liceul Pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca.

Ovidiu crede ca violenta se naste din teribilismul specific varstei adolescentine si din dorinta de a controla unii colegi mai slabi din punct de vedere fizic. Chiar daca are deficiente de vedere, Ovidiu considera ca este datoria lui sa ajute politia in actiunea intreprinsa, oferindu-se in acest sens voluntar pentru distributia de pliante care vor promova anti-violenta in scoala.

La Baisoara a fost tratat ca un tanar normal deoarece se considera un luptator si nu vrea ca lumea sa-l prezinte drept un caz social. “De multe ori, oamenii asociaza deficientul de vedere cu o boala psihica, lucru cat se poate de eronat. Avand in vedere ca sunt presedintele Consiliului Elevilor vreau sa ma inspir din ce am invatat la Baisoara si sa aplic si in liceul nostru.

Daca esti violent ca tanar nu poti sa te dezvolti decat intr-un adult violent”, conchide Ovidiu.