Sirianul "Ahmad Al Deiri detine terenul pe care urmeaza a fi construit cartierul "Dream Village"

Investitorii evrei ascund faptul ca sirianul este partener la aceasta afacere

Cunoscut ca "boss"-ul de la "Siraj", arabul Ahmad Al Deiri este asociat intr-o firma vasluiana cu fiica fostului Director al Directiei Regionale Vamale, Eugen Butur

Reprezentantul israelian, Moshe Rahmut, este asociat la 11 firme (SRL) si administrator la 23, cele mai multe dintre acestea fiind infiintate in 2005 si 2006

Episodul I: sfarsitul anului 2004

La sfarsitul anului 2004, "boss"-ul celui mai infect complex comercial iesean ("Siraj"), Ahmad Al Deiri (nascut la 1 iulie 1960 in localitatea Al Badia din Siria), anunta demararea unui proiect imobiliar care viza ridicarea unui ansamblu de locuinte in str. Grigore Ioan nr.7, format din 11 blocuri, cu 396 de apartamente, prevazute cu una, doua sau trei camere.

Aceste apartamente ar fi trebuit sa aiba intre 60 si 121 mp, iar pretul celui mai spatios apartament era prognozat la 60.000 euro.

"Primul pas a fost facut odata cu dezafectarea terenului pe care il detinem in zona Dacia, cu o suprafata de 1,5 ha, utilizat pana nu demult pentru depozitarea ambalajelor. In plus, am achizitionat o noua parcela de 3.500 mp pentru ca spatiul respectiv sa aiba deschidere la strada, valoarea acesteia ridicandu-se la 4,2 miliarde lei.

Proiectul ansamblului de locuinte este deja conceput, in prezent aflandu-ne in faza obtinerii autorizatiei de constructie", a declarat Ahmad Al Deiri revistei economice FINANCIARUL in decembrie 2004.

Valoarea investitiei era evaluata la aproximativ 11 milioane euro, 70% din aceasta suma urmand sa fie asigurata printr-o finantare acordata de compania "MTS Leasing" (Germania). A urmat demascarea "tepei MTS" si proiectul a cazut.

Pentru carcotasi, asocierea intre o firma germana si un arab a fost considerata ciudata inca de la inceput, putini fiind germanii care se preteaza la astfel de combinatii.

Episodul II: sfarsitul anului 2006

Acest final de an 2006 a adus lansarea cu mare tam-tam a proiectului "Dream Village", un ansamblu rezidential care ar urma sa se intinda pe o suprafata de aproximativ 26.000 mp si sa cuprinda 14 blocuri de locuinte cu demisol, parter si 11 etaje, totalizand un numar de 672 de apartamente.

Terenul este situat in extremitatea de est a cartierului Pacurari, intre calea ferata Iasi - Letcani si albia raului Bahlui.

Mai exact, noile blocuri de locuinte vor fi situate pe strada Sergent Grigore Ioan, in continuarea showroom-ului BMW si a sediului "Comat".

Dezvoltatorul proiectului este "ENG Romania", filiala autohtona a concernului multinational "ENG International", cu sediul central si actionariat principal in Israel. Finantarea se realizeaza printr-un credit acordat de banca elena "Egnatia Bank", iar contractarile si vanzarile se realizeaza prin agentia "Amirali Imobiliare" Iasi.

Cel putin de promovarea pe partea de web s-a ocupat "Graphic Line", o firma - infiintata in 2002 - care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 148,38 milioane ROL si un singur angajat. Oricum, aceasta firma a facut o "afacere isteata", achizitionand domeniul dreamvillage.ro in nume propriu!

Un arab "dosit" de evrei

La festivitatea de lansare a proiectului, derulata la finalul lunii noiembrie, la Hotelul "Astoria" din Iasi, reprezentantul "ENG International", cetateanul israelian Moshe Rahmut, si-a prezentat (aproape) toti colaboratorii, prietenii si sustinatorii, multumindu-le pentru sprijinul acordat in derularea acestui proiect si nu numai. Din aceasta "lista", a fost omis Ahmad Al Deiri.

In schimb, arabul a fost invitat, impreuna cu un alt personaj nepomenit pana atunci (probabil din "echipa" lui Deiri), sa dezveleasca o asa-zisa macheta a proiectului "Dream Village".

Chiar daca a trecut neobservat pentru mare parte din audienta (inclusiv pentru cea mai mare parte a jurnalistilor prezenti), acest episod demonstreaza faptul ca arabul este parte in afacere, chiar daca o asociere intre un arab si un israelian este "contra naturii".

Daca facem o paralela intre cele doua proiecte, rezulta ca Al Deiri detine cel putin trei sferturi din terenul care face obiectul proiectului "Dream Village". Si, la urma-urmei, chiar daca partea lui in afacere ar fi mai mica, normal ar fi fost ca acesta sa fie mentionat in prezentarile referitoare la proiect.

Pentru ca asa este onest si pentru ca potentialul client trebuie sa cunoasca toate informatiile despre cei care ii vor construi si ii vor vinde apartamentul dorit (Poate ca un eventual client nu vrea sa cumpare de la un arab! Care este problema? Cu banii lui - nu putini, cumpara ce vrea si de unde vrea.

La capitolul curiozitati putem trece si implicarea unei banci grecesti in afacere, in conditiile in care exista destule banci israeliene prezente in Romania. Si, de obicei, israelienii isi cauta parteneri tot "de-ai lor".

Firmele lui Ahmad Al Deiri

Ca persoana fizica, Ahmad Al Deiri (care are cetatenie romana) figureaza ca actionar/asociat in urmatoarele firme:

"Siraj A.D. Impex" SA Iasi - in 2005 a obtinut un profit net de 119.823 RON, la o cifra de afaceri de 1.308.083 RON; cifra de afaceri a scazut in ultimii ani, de la 5.325.173 RON in 2002, la 4.999.472 RON in 2003 si la 3.356.211 RON in 2004.

"East Hills" Iasi - firma infiintata in 2006, la care administrator este un cetatean israelian pe nume Moshe Rahmut;

"Nadin Conf" Vaslui -cifra de afaceri de 2.998.508 RON si profit net de 197.804 RON in 2005;

"Nadin Tex" Vaslui - firma infiintata in 2005, la care Ahmad Al Deiri este unic asociat;

"Chan Mode" Iasi - firma care nu figureaza in evidentele Finantelor cu activitate in ultimii ani;

"Vas Oil Impex" Negresti (judetul Vaslui) - fara activitate in ultimii doi ani;

"Trans International" Vaslui - firma aflata in dizolvare judiciara datorita faptului ca nu a depus bilantul aferent anilor 2003-2005. Demn de mentionat este faptul ca, la aceasta firma figureaza ca asociati Ahmad Al Deiri si Oana Roxana Butur (intre timp s-a maritat si si-a schimbat numele), fiica fostului sef al Directiei Regionale Vamale Iasi, Eugen Butur.

Ambii asociati detin 50% din capitalul social. Chiar daca societatea nu a desfasurat activitate in perioada scursa de la infiintare, asocierea dovedeste o buna relatie intre Al Deiri si familia Butur.

"Daninconf Company" Vaslui - in 2004 a raportat o cifra de afaceri de 1,826 miliarde ROL, un profit net de 871,58 milioane ROL si 189 angajati (numar mediu); pentru anul 2005 nu figureaza cu bilant depus la Finante;

Ahmad Al Deiri figureaza ca administrator la trei dintre aceste firme ("Nadin Tex" Vaslui, "Vas Oil Impex" Negresti si "Trans International" Vaslui).

Firmele lui Moshe Rahmut

Lista firmelor la care Moshe Rahmut este asociat (toate sunt SRL) este mai lunga decat a lui Al Deiri si are urmatoarea structura:

"Calanit Invest" Iasi - infiintata in 2006;

"Nezach" Iasi - infiintata la sfarsitul anului 2005;

"Eng International" Iasi - infiintata in 2006;

"Barake" Iasi - infiintata la sfarsitul anului 2005, dar cu un profit net de 753.996 RON, la venituri totale de 930.793 RON (cifra de afaceri a fost zero);

"Sosanim Group" Iasi - infiintata in 2006;

"Rakefet Corporation" Iasi - infiintata in 2006;

"Gansorek" Iasi - infiintata in 2006;

"Forest Hills Gardens" Iasi - infiintata in 2006;

"Park Lane" - infiintata in 2006;

"Tolsa Trading" - infiintata in 2006;

"North Hills" - infiintata in 2006.

La firmele mai "vechi", Moshe Rahmut este asociat cu Eliahu Nahman, in timp ce ultimele firme inregistrate il au printre asociati pe Shmuel Toledano.

In ceea ce priveste firmele la care Moshe Rahmut figureaza ca administrator, acestea sunt mult mai multe: "Inter Woods Trading Group" (firma care a achizitionat "Nectarul" Pascani), "Karka Development", "Avand", "Isrom Incorporation", "Focus Consulting", "Golden Gate", "Amisro Incorporation", "Mazalubracha", "Barake", "Hatzlacha", "Aja Investment", "Sterling Equities",

"Sosanim Group", "Rakefet Corporation", "Gansorek", "Calanit Invest", "Forest Hills Gardens", "Park Lane", "North Hills", "Tolsa Trading", "Eng International" si "Nezach".

Greseala sau exista doi Moshe Rahmut?

La "East Hills" SRL Iasi, asociati sunt Shmuel Toledano (nascut in 1963, in Israel; cetatenie americana) - 45%; Ahmad Al Deiri - 25% si Jacoby Benjamin (cetatean israelian) - 30%.

Evidentele Registrului Comertului sustin ca administrator este Moshe Rahmut, cetatean israelian nascut in Romania la data de 30 aprilie 1963.

La celelalte firme, asociatul si/sau administratorul Moshe Rahmut figureaza ca fiind cetatean israelian nascut la Suceava pe 11 iunie 1950.

In ceea ce priveste domiciliul, acesta este identic pentru "ambii" Moshe Rahmut, iar diferenta de varsta (13 ani) sugereaza ca, de fapt, este o eroare in evidentele Registrului Comertului. Surprinzator este faptul ca aceasta greseala apare exact la firma in care asociati sunt un arab si doi israelieni!

Ce inseamna asocierea arabo-israeliana

Este stiut ca evreii nu s-au impacat si probabil ca nici nu se vor impaca vreodata cu arabii. O escaladare a conflictului existent intre cele doua tabere ar putea avea efecte negative si asupra proiectului "Dream Village", care ar urma sa fie finalizat in 10 ani.

Si chiar daca presupunem ca, la Iasi, evreii si arabii "se iubesc", ramane intrebarea "de ce Al Deiri a fost «dosit» de partenerii evrei?". Dupa care mai vine una: "ce alte informatii referitoare la acest proiect mai sunt tinute «la secret» de catre unii sau altii dintre investitori?"...

Saptamanalul IA$I INVEST este editat la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetul Iasi.

IA$I INVEST se distribuie pe baza de abonamente - NU SE VINDE LA CHIOSCURI