Surse din piata sustin ca Astral a recurs la astfel de practici si in alte orase decat Bucurestiul, insa acolo au existat mai putine plangeri. Adrian Iantoc, director al societatii Burtila&Co Electron M Bit Iasi, s-a plans Consiliului Concurentei.

Astral practica preturi de ruinare pentru serviciile de televiziune prin cablu furnizate in Tulcea, urmarind scoaterea de pe piata a celor doua societati concurente care mai actioneaza in oras, a mentionat Iantoc.

Directorul societatii iesene de cablu a actionat in instanta UPC-Astral. Procesul se afla pe rolul Curtii de Apel Galati. Consiliul Concurentei ne-a respins solicitarea ca nefondata, asa ca am deschis si un proces, in paralel, a declarat Iantoc. Fostul director al Astral, Radu Cristian, a refuzat sa comenteze acuzatiile si rezultatele investigatiei Consiliului Concurentei.

Nu stiu despre ce e vorba, a declarat Cristian. Acesta conduce acum societatile Ecotrust (fabricarea echipamentelor de utilizare generala, un singur angajat) si Pizza Roma SRL (restaurant, cinci angajati), si este actionar intr-o a treia, Startinvest Societate Nationala de Investitii, toate din Cluj.

Si UPC a primit amenda din partea Consiliului Concurentei - 7,2 milioane de lei, astfel incat societatea care a cumparat Astral va plati 25 de milioane de lei pentru practicile de care se face vinovata.

Cand vom primi decizia, o vom studia si, dupa o analiza atenta, vom decide cu privire la actiunile ulterioare, a declarat Andreea Nastase, director de comunicare UPC-Astral. Consiliul Concurentei a anuntat, la inceputul saptamanii, ca Astral si Cablevision of Romania au savarsit, in Bucuresti, un abuz de pozitie dominanta.

Amenda cumulata de UPC este cea mai mare dintre cele aplicate operatorilor TV cablu. Potrivit deciziei, Astral a impus, in Bucuresti, tarife majorate in mod nejustificat de cresterea costurilor.

Clujeni de 280 de milioane USD

Holdingul Liberty Global a anuntat, in 2005, ca a preluat integral Astral, pentru 404 milioane de dolari. Liberty Global este cel mai mare operator de cablu in sistem broadband din afara Statelor Unite dupa numarul de clienti, serviciile sale ajungand, la sfarsitul lui martie 2005, la 14,3 milioane de utilizatori.

Potrivit informatiilor noastre, presedintele Astral, Sorin Ghite si sotia sa, au incasat, in urma vanzarii, 60 de milioane de dolari, actionarii Horia Ciorcila si Dorel Goia cate 50 de milioane de dolari, Bela Urasi, Valentin Nicola si Nicolae Popbaldi cate 42 de milioane.