Cel mai mare batal din cadrul combinatului "Azomures" din Targu-Mures a fost inchis in urma cu doua zile, conform planului de conformare impus de Uniunea Europeana. Reprezentantii societatii au mentionat ca apa din batal este folosita in procesul de productie, dar cea rezultata in urma productiei este depozitata intr-un batal mai mic, de doar doua hectare.

Conducerea Garzii de Mediu a fost evaziva in declaratiile privind luarea acestei masuri, iar seful acestei institutii, Gertrud Gyekeny, a spus doar ca era obligatorie inchiderea batalului pana la sfarsitul anului trecut. "Conform legislatiei in vigoare, combinatul ?AzomuresÈ isi sisteaza activitatea de depozitare a deseurilor periculoase in batalul de 30 de hectare.

Aceasta activitate de depozitare este sistata incepand cu data de 31 decembrie 2006. Aceste aspecte le vom verifica saptamana viitoare si atunci vom putea spune mai multe", a declarat sefa Garzii de Mediu.

In schimb, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Mures sustin ca nu exista nici un risc de poluare a raului Mures in urma inchiderii batalului de 30 de hectare, vechi de peste 30 de ani. Seful institutiei, Danut Stefanescu, a afirmat ca este treaba intreprinderii de a gasi alternative de productie pentru a nu folosi instalatiile care utilieaza apa din bataluri.

"Batalul s-a inchis, dar nu are inca aviz, deoarece mai sunt discutii asupra strategiei si termenelor din Planul de Conformare. Prin inchis inseamna ca ei nu mai folosesc acest batal, dar discutiile sunt pentru termenele si procedurile pentru ecologizarea acestui iaz, care pot decurge ani buni de azi incolo.

E problema lor tehnologica, ei isi rezolva problemele teh-nologice cum cred", a subliniat Stefanescu.

In schimb, conducerea "Azomures" nu a dorit sa faca declaratii, insa a recunoscut ca inchiderea acestui batal ridica anumite probleme, care vor fi rezolvate in timp, fara sa precizeze care ar fi acestea.