Fostul arhitect-sef al orasului incalca legea, pentru lipsa declaratiei de avere de la incheierea mandatului Adrian Iancu, fostul arhitect-sef al municipiului Cluj-Napoca, nu si-a depus la finalul mandatului declaratia de avere, ceea ce, potrivit legii, ar trebui sa duca la controlul din oficiu al averii sale.

In cazul sau, controlul ar trebui efectuat de catre Comisia speciala de pe langa Curtea de Apel. Desi potrivit legii, acesta ar fi fost obligat la momentul depunerii demisiei sa isi declare veniturile, bunurile si datoriile, reprezentantii Primariei spun ca acest document nu exista in sertarele institutiei.

Nu cunostea foarte bine legislatia

Cea mai recenta declaratie de avere a lui Iancu este completata in urma cu aproape un an, la data de 19 ianurie 2006. Desi demisia lui Iancu a intrat in vigoare in data de 2 decembrie, fostul arhitect-sef nu si-a declarat nici pana in acest moment averea. Conform reprezentantilor Primariei, Iancu va fi atentionat cu privire la obligativitatea de a-si depune declaratia.

In calitate de fosta colega, pot sa spun ca, cel mai probabil, Iancu a uitat de aceasta declaratie. Prin natura muncii sale, cea de arhitect, nu cunostea foarte bine legislatia ce se referea la aceste obligatii.

Insa, reprezentantii Departamentului resurse umane vor lua legatura cu dumnealui pentru a-i reaminti de aceasta obligatie si speram ca, in cel mai scurt timp, si aceasta problema sa fie rezolvata, a declarat Raimonda Boian, purtator de cuvant al Primariei.

Iancu si-a desfasurat activitatea in administratia locala pe baza unui contract de colaborare, el fiind angajat permanent al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca. Boian a adaugat ca Primaria nu are parghiile necesare de a-l sanctiona si ca nu poate lua masuri pentru ca acesta sa-si declare bunurile.

5 terenuri si imprumuturi de 45000 de euro

Conform declaratiei depuse la inceputul anului trecut, Iancu avea in proprietate cinci terenuri, dintre care patru in intravilan, un apartament, o casa si conturi de peste 45000 de euro. De asemenea, in acelasi document, Iancu spune ca a vandut trei terenuri din Cluj-Napoca, tot in 2005, si ca a acordat in nume personal imprumuturi in valoare de peste 45000 de euro.

Singurele sale venituri erau salariul de director al directiei de Urbanism, de 17.500 de lei si cel de conferentiar la UTCN, de 11 000 de lei, anual.

Cercetat de DNA

Adrian Iancu este cercetat in prezent de catre Departamentul National Anticoruptie, fiind acuzat de abuz in serviciu. Fostul arhitect-sef al Clujului este suspectat ca a favorizat un grup de arhitecti si ca a autorizat constructii care nu au respectat Planul Urbanistic General al municipiului.

Dosarul deschis de procurorii DNA a fost completat recent cu un alt dosar instrumentat de lucratorii Directiei Generale Anticoruptie Cluj, care il cerceteaza pe Iancu de mai bine de un an de zile.

Ce spune legea

(1) Persoanele prev`zute la art. 2 au obligatia ca, anual, in situatia in care dobandesc bunuri de natura celor prevazute in anexa, sa isi actualizeze declaratia de avere. De asemenea, la incheierea mandatului sau la incetarea activitatii, ele au obligatia sa depuna o noua declaratie privind averea pe care o detin la data respectiva. (4) Nedepunerea declaratiei in termenul prevazut la art.3 alin. (2), neactualizarea declaratiei de avere, din motive imputabile, pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, in situatia dobandirii unor bunuri, potrivit alin. (1), sau nedepunerea unei noi declaratii in termen de 15 zile de la incetarea activitatii ori, dupa caz, de la expirarea celor 4 ani de la ultima declaratie conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control.

Trei consilieri judeteni si unul local s-au achitat ieri de datorie

In cursul zilei de ieri un alt consilier local si-a depus la sediul Primariei declaratia de avere. Este vorba de Laszlo Attila, ales local si presedintele UDMR Cluj. De asemenea, a aparut si prima declaratie a unui functionar din primarie, cea a directorului adjunct al Serviciului Politiei Comunitare, Radu Moisin. Astfel, numarul alesilor locali care au intrat in legalitate a ajuns la sase.

Alti 21 incalca in continuare legea pentru ca, sustin ei, nu au primit fisele fiscale. Pana la aceasta ora, dintre consilierii judeteni si-au reactualizat datele din declaratiile de avere Ioan Petran, de la PNL, Alexandru Stan - PNL si Steluta Cataniciu - PD.