Camera de Conturi a judetuluI Hunedoara va da din nou in judecata conducerea Primariei Petrosani, din cauza neregulilor legate de modul de acordare a ajutoarelor sociale. Acestea au fost descoperite in urma unui control efectuat la administratia publica locala.

Valoarea prejudiciului este de cel putin 4,4 miliarde lei vechi (440.000 de lei noi), pagubele fiind create prin masluirea dosarelor de asistat social.

Pentru aceleasi neregului, Politia ii cerceteaza pe angajatii Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Petrosani si este la un pas de a incepe urmarirea penala impotriva persoanelor responsabile.

Dati in judecata pentru miliardele incasate ilegal

Echipa de control a Camerei de Conturi a descoperit ca bugetul institutiei publice a fost prejudiciat prin acordarea de ajutoare sociale pentru unele persoane care nu ar fi trebuit sa beneficieze de aceasta forma de protectie sociala.

Intr-o adresa oficiala remisa de directorul Curtii de Conturi, Danicu Roman, presedintelui PSD Petrosani, Haralambie Vochitoiu, se arata ca "organele de control ale Directiei de Control Financiar Ulterior Hunedoara au verificat, prin sondaj, un numar de 100 de dosare, constatand neregului in 29 de cazuri, respectiv acordarea ajutoarelor cu incalcarea prevederilor art.6 din Legea 406/2001, fara efectuarea lucrarilor de interes local de catre persoanele majore apte de munca". Conform calculelor efectuate chiar de catre reprezentantii Primariei Petrosani in urma acestei verificari, prejudiciul creat in acest mod este de cel putin 400.000 de lei noi (4,4 miliarde lei ROL).

"Bugetul local a fost prejudiciat numai la nivelul anului 2005 cu peste 4,5 miliarde lei vechi de catre niste functionari, in cardasie cu primarul Carol Schreter si viceprimarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Acestia incasau in mod ilegal, lunar, sume cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei vechi, sume ce erau obtinute in urma intocmirii unor dosare fictive de ajutor social", a declarat, ieri, presedintele PSD Petrosani.

Directorul Camerei de Conturi a precizat ca, pentru recuperarea prejudiciilor constatate, s-a dispus sesizarea instantei. In plus, mai multi functionari din cadrul Serviciului de Asistenta Sociala al Primariei Petrosani sunt cercetati penal de politisti sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, fals si uz de fals.

Ancheta se afla intr-un stadiu avansat, iar surse din Politie sustin ca sunt la un pas de a declansa urmarirea penala in acest dosar stufos.

Se judeca si pentru redeventele neincasate din Parang

Nu este pentru prima data cand conducerea Primariei Petrosani trebuie sa raspunda in fata instantei ca urmare a neregulilor financiare constatate de Camera de Conturi. Intr-un alt dosar, aflat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, mai multe persoane cu functii de raspundere, in frunte cu primarul Carol Schreter, au fost gasite vinovate pentru neincasarea redeventelor din masivul Parang.

Reprezentantii Curtii de Conturi au stabilit, in urma unui control efectuat in anul 2005, ca suma cu care a fost prejudiciat bugetul local se cifreaza la 3.311.593,64 lei noi, cu tot cu penalitatile de intarziere si, totodata, a stabilit ca, pentru depasirea terenurilor concesionate, trebuie sa se plateasca redeventa inca din anul 2005.

Pentru prejudicierea bugetului local, Directia Control Financiar din cadrul Curtii de Conturi Hunedoara a dat in judecata mai multe persoane din cadrul Primariei, printre care si pe Schreter, iar Tribunalul Huendoara a decis ca acestia trebuie sa achite sumele cu care a fost pagubit bugetul local.

Hotararea instantei a fost, insa, atacata cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care va da sentinta finala in acest caz.